Stichting Intermobiel

BruxStop

BruxStop
Leverancier: BruxStop
Naam gebruiker: Mettie
Vergoed door: zelf betaald

bruxstop   mondstukje bruxstop

De BruxStop® is een hulpmiddel speciaal voor mensen die klachten ondervinden van het (met kracht) op elkaar klemmen van de tanden. Op die manier probeerde ik/mijn lichaam een al aanwezige pijn in mijn gezicht te verbijten, letterlijk dus. Op korte termijn maakte dat die pijn minder voelbaar maar de overbelasting nam toe, met meer pijnklachten als gevolg. De klachten die dat geeft zijn bijvoorbeeld overgevoelige tanden en kiezen (aangezicht)spierklachten, pijn in nek en schouder, hoofdpijn en oorpijn. De BruxStop® is ook voor mensen die tandenknarsen en daardoor overmatige slijtage aan hun tanden en kiezen hebben. Een hersengedeelte is in beide gevallen overactief. Het klemmen of knarsen wordt dus mee aangestuurd door je onderbewustzijn. Een moeilijk te doorbreken activiteit die veelal ’s nachts plaatsvindt. Om dit te onderbreken is er de BruxStop® .

De BruxStop® bestaat uit twee delen: een op maat gemaakt mondstuk, welke sensoren bevat die de spier(aan)spanning meet en bij aanhoudende te hoge spanning een zogenaamde puls afgeeft. Het tweede deel van de BruxStop® bestaat uit een kastje dat je aan je arm draagt en dat verbonden is met het mondstuk door een snoertje. Het apparaat zorgt door de elektrische puls voor een mondopening reflex waardoor je (tijdelijk) stopt met die activiteit (het klemmen of knarsen). Je slaapt door die correctie gewoon heen. Het apparaat is standaard ingesteld op drie kwartier inslaaptijd, zodat je dan niets voelt en rustig in slaap kan vallen. Zelf gebruik ik het nu vier maanden in verband met een vorm van aangezichtspijn waarbij de overbelasting van de spieren in het gezicht een grote pijnoorzaak is. En er is een duidelijke verlichting van pijn merkbaar omdat de overbelasting ’ s nachts afneemt. Het eindresultaat is in mijn geval misschien pas na een jaar merkbaar. Wat mij opviel is dat ik, sinds ik de BruxStop® draag, beter slaap. Ik sliep daarvoor heel licht door het klemmen en werd vaak wakker van de pijn die het opeenklemmen veroorzaakte.

Het hulpmiddel is aan te vragen via je tandarts, die tevens de afdruk van je tanden neemt om het mondstuk voor je op maat te laten maken. Als je eigen tandarts er geen licht inziet omdat het effect wellicht nog meer wetenschappelijk onderzoek behoeft, kan de leverancier die onder andere bereikbaar is via de website www.bruxstop.nl, je verder helpen. De kosten zijn vrij hoog, rond of boven de € 1000,- en bij mij een particuliere aanschaf, ondanks een indicatie en verzoek van de kaakchirurg. Op de site wordt wel melding gemaakt van verschil per zorgverzekeraar bij vergoeding van het mondstuk, maar doe daar vooraf goed navraag naar om onaangename verassingen achteraf te voorkomen. Er is een mogelijkheid om met een huurcontract het pulsapparaat in maandelijkse termijnen af te betalen. Ook meedoen met een gebruikersregistratie geeft, door middel van het maandelijks invullen van vragenlijsten, korting op het apparaat. Het apparaat is verder zeer gebruiksvriendelijk. Zelf heb ik enige ervaring met het slapen met hulpmiddelen, dat scheelde wel om er aan te wennen dit ’s nachts te dragen.

Een specifiek hulpmiddel, voor een specifieke doelgroep. Als je daarbinnen valt is het een aanwinst er gebruik van te kunnen maken, omdat het daar corrigeert waar je zelf geen invloed op hebt, maar wel door belast wordt met alle gevolgen van dien. Ik geef het apparaat de kwalificatie: zeer goed.
 
Geplaatst: april 2009