Stichting Intermobiel

Verschillende versies van Dragon spraakherkenning

dragon drie versies Spraakherkening – dragon naturally speaking

Naam leverancier: zelf gekocht bij nuance.
Naam gebruiker: Lennie
Vergoed door: zelf gekocht, maar het kan ook vergoed worden.
Naturally speaking 13 home versie 99 euro
premium versie 152 euro
professional versie 849 euro

 

Lennie gebruikt soms spraakherkenning om Nederlandse tekst in te voeren, soms om bestanden of programma’s te openen en soms om met de muis te klikken. Op die manier vermindert zij het aantal klikken dat ze moet maken.

 

Er zijn drie versies van Dragon Naturally Speaking: home, preferred en professional.

De belangrijkste verschillen vindt Lennie:

Bij de home versie kun je alleen in het Nederlands te dicteren en niet in het Engels. Ook schrijft de homeversie geen dictaten uit die je bijvoorbeeld op een memo recorder hebt ingesproken en kun je gebruikers profielen niet exporteren en back-uppen. Ook kun je bij de preferred versie in meer programma’s dicteren. Lennie raadt aan om de preferred versie te kopen en niet de home versie.

 

Lennie gebruikte de professional versie. Bij de professional versie heb je de mogelijkheid om zelf spraakopdrachten te maken. Als Lennie bijvoorbeeld zegt: ‘Open mijn PGB en log in’ doet Dragon dat. Bij de preferred versie kun je alleen spraakopdrachten maken om tekst in te voeren.

 

Een meer complete vergelijking kun je hier zien:

http://netherlands.nuance.com/ucmprod/groups/dragon/@web-nl/documents/collateral/nc_037087.pdf

En hier:

http://www.spraakherkenning.nl/informatie/dragon/naturallyspeaking_13

 

Lennie heeft de spraakherkenning zelf aangeschaft, omdat ze van de verzekering al andere hulpmiddelen heeft gekregen om de computer te bedienen om tekst in te voeren en de verzekering niet zoveel verschillende hulpmiddelen voor hetzelfde ding vergoed.

 

Lennie is redelijk tevreden over de spraakherkenning. Jammer genoeg kan zij het niet voor het Engels gebruiken, omdat haar accent te groot is en spraakherkenning haar dan niet verstaat. 

 

In de beschrijving staat dat je met spraakherkenning drie keer zo snel tekst kan invoeren als met typen (uitgegaan van een gezond mens die typt), maar dat ervaart lennie niet in de praktijk, omdat er in bijna elke zin een woord is die Dragon niet goed herkend en die dan gecorrigeerd moet worden. Dat kost tijd en daardoor is het niet net zo snel als praten.  Het is echter wel goed te doen en gaat bij Lennie veel sneller dan wanneer typen met een on screen keyboard. Het is voor lennie een waardevolle aanvulling om variatie te hebben in de manier hoe zij de computer kan bedienen. In de loop van de tijd leert Dragon je beter te verstaan en wordt het efficienter. En het kan zijn dat het bij jou beter werkt dan bij Lennie omdat Lennie soms over woorden struikelt, zich in woorden vergist en het moeilijk vindt in één keer een goed lopende zin te zeggen.

 

Een nadeel is dat zorgverleners kunnen horen wat je zegt of het verwarrend voor ze is als ze niet doorhebben dat je tegen de computer praat. Daarom gebruikt Lennie spraakherkenning voornamelijk als de zorgverlener in de keuken is of als er geen zorgverlener is.

 

Lennie heeft de microfoon aan de mondmuis vastzitten, zodat er niet iets op haar hoofd hoeft te worden gezet. Lennie vindt het niet heel makkelijk om met dragon leren werken, maar ook niet heel moeilijk. Het is wel te doen. Als je Dragon krijgt als hulpmiddel van je verzekering, kun je er ook een training bij krijgen waarin ze je leren hoe de spraakherkenning werkt. Lennie vindt makkelijker om dragon te gebruiken voor tekst invoer dan voor het besturen van de computer.​

 

Lennie
Op website juni 2016