Stichting Intermobiel

Anders eten

Elvire heeft een auto-immuunziekte met chronische pijn. Ze is al jaren bedlegerig. Ze was voorheen yoga docente en geeft nu aan huis yoga - en filosofie lessen. Ze is al lang actief als vrijwilliger bij Stichting Intermobiel. Deze keer vertelt ze over het feit dat ze het roer om heeft gegooid door anders te gaan eten.  

 

Medicijnen

Met een ziekte ben je vaak afhankelijk van de kennis en behandeling van een of meerdere artsen. Ze stoppen er het liefst flink wat medicijnen in en daar moet je het dan mee doen. Vaak zijn er allerlei bijwerkingen en soms is het medicijn erger dan de kwaal. Vanwege mijn vrij onbekende auto-immuunziekte heb ik een halve apotheek in huis. De geneesmiddelenindustrie vaart er wel bij en ik ben een dure klant voor de ziektekostenverzekeraar. 

med-zone boekcover 1

Supplementen

Toen ik zo’n beetje uitgedokterd was en ik het idee had op een uitzichtloos spoor beland te zijn, bedacht ik me dat ik eigenlijk liever het heft in eigen handen wilde nemen. Ik zocht iets wat ik zélf kon doen in plaats van afhankelijk te zijn van de farmaceutische industrie. Ik ben begonnen met onderzoek te doen naar natuurlijke voedingssupplementen om de bijwerkingen van de noodzakelijke reguliere medicijnen te balanceren zoals: visolie, algen en antioxidanten. Dat zorgde al voor een aanzienlijke verbetering. Mijn hoofd voelde minder stroperig en de ontstekingen in mijn lichaam verminderden.

 

Boek

Een tijd geleden las ik het boek: ‘The Mediterranean Zone’, geschreven door Dr. Sears. De schrijver heeft de werking van voeding in het lichaam zeer minutieus en wetenschappelijk uitgeplozen, waardoor het op mij erg betrouwbaar overkwam. Gaandeweg werd ik steeds enthousiaster en gemotiveerder om het Zonedieet uit te gaan testen. 

 

Zonedieet

In het kort komt het Zonedieet hier op neer; Het is geen crashdieet om af te vallen maar een ontstekingsremmend dieet. Een levenlang aanpassen van je eetgewoonte om je gezondheid te genereren. Een speciale samenstelling van koolhydraten met een lage glycemische index (langzame koolhydraten), magere eiwitten en een beperking van meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren, zorgen voor een hormonale balans en dat werkt hierdoor ontstekingsremmend.

 

Door langdurig verkeerde voeding met verkeerde vetten (omega 6 in bijvoorbeeld zonnebloemolie) en te veel verkeerde koolhydraten zoals: meelsoorten, wordt de (stille) ontsteking in de cellen aangejaagd. De gevolg hiervan zijn: snelle veroudering van de cellen waardoor je ziekten kunt ontwikkelen, zoals: diabetes, alzheimer, obesitas en alle mogelijke auto-immuunziekten waaronder andere reuma, ME/CVS, pijn enzovoorts.

foto 2 indeling etenUnderstand-the-Zone-Diet-Step-5 

Wat wel

De basis van het Zonedieet is: vis, vlees, verse groenten, fruit, (extra vergine) olijfolie, visolie en vezelrijke koolhydraten, zoals volkoren producten, ongezouten noten. Verdeel je bord in drie delen. Eén deel is voor het eiwit (een hoeveelheid die in je handpalm past), twee delen voor de koolhydraten, waarvan het grootste deel kleurrijke groenten en een heel klein beetje granen en zetmeelproducten. Voor iedere één gram aan vet, eet je twee gram eiwitten en drie gram koolhydraten. Bij iedere maaltijd wordt een vrucht gegeten.

 

Dr. Sears adviseert daarnaast om hoge dosering zuivere visolie te nemen, niet van een goedkoop merk, want die zijn erg vervuild. En daarnaast een van de beste antioxidanten: Maquibes.

 

Wat niet

De verkeerde vetten zijn alle vetten met omega 6, zoals boter en oliën die in de koelkast hard worden. In de meeste kant en klaar producten zit omega 6.  Verboden koolhydraten zijn suiker en suikervervangers, dus daardoor kun je 99 procent van de verpakte voedingsmiddelen in de winkel laten staan. Eigenlijk best handig, want je bent zo klaar met boodschappen doen. Het houdt in zo min mogelijk: wit brood, witte pasta, witte rijst, aardappelen, granen en zetmeelproducten.

 

Eigen ervaring

Ik merkte na een tijd dat ik me fitter ging voelen. Er is toen een bloedtest gedaan die opgestuurd werd naar Italië om te kijken hoe de ontstekingswaarde in mijn cellen was. Gelukkig was deze goed. De meeste Westerse mensen eten teveel ongezonde koolhydraten, zoals wit meel. De ontstekingswaarde in de cellen is hierdoor vaak érg hoog en ze lopen onbewust veel risico’s. Ik ben blij dat ik nu het heft in eigen hand heb genomen en actief kan meewerken aan mijn gezondheid. 

 

Meer informatie
-Meer over Dr. Sears  vind je op https://www.askdrsears.com 

-Boek: ‘The Mediterranean Zone’ Auteur: Barry Sears, uitgever: Hammersmith Health Books 

ISBN 9781781610732 Engelstalig en 272 pagina’s dik.

-Een uitgebreide uitleg en het plan voor de eerste 28 dagen kun je hier downloaden: https://www.zoneclinics.nl/

 

Geschreven door Elvire
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Mobiel Magazine december 2017
Online februari 2019