Stichting Intermobiel

Veroni over in bed muziek beleven

Het voorprogramma van een concert zijn,
over muziek met bed beleven stap voor stap.

 

Jo-Ann en Veroni in het Gelredome bij Marco BorsatoVeroni Steentjes, 39 jaar, is woonachtig in Arnhem met haar hulphond Stitch. Ze heeft al jaren een relatie met Emile. Veroni is oprichtster en voorzitter van Stichting Intermobiel. In dit artikel schrijft ze over het thema muziek en hoe ze op bed muziek heeft beleefd.

 

Het thema van dit Mobiel Magazine is muziek. Wie heeft er niet iets met muziek? Ik zou me in ieder geval geen leven zonder muziek kunnen voorstellen. Dus toen ik in 1994 op bed kwam te liggen, verdween de muziek niet uit mijn leven. Ik wilde ook graag live muziek blijven beleven, maar het was verre van eenvoudig om met een bed naar een concert te gaan. Ik ben met bed naar het Gelredome in Arnhem geweest voor concerten van Marco Borsato en Anastacia. Verder ben ik naar Musis Sacrum geweest en heb ik vaak de Schouwburg in Arnhem bezocht.

 

Voorbereiding
Op bed ergens heen gaan, vraagt de nodige voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik wil de voorbereiding graag delen om je op weg te helpen. In mijn tips ga ik er vanuit dat je met bed naar een concert gaat. Ik ben meestal met mijn eigen bus gegaan. In het begin van mijn ziekte ben ik twee keer naar een concert geweest met het bed in een overdekte aanhangwagen achter de auto. Deze aanhangwagen had ik van de gemeente vergoed gekregen. Toen ik achteruitging, was dat niet meer mogelijk en heb ik een eigen bus gekocht met steun van fondsen.

 

Stap 1
Bedenk goed wat je nodig hebt als je met je bed ergens naar toe wilt gaan. Denk niet alleen aan je bed, maar ook aan het vervoer en het parkeren. Je moet met je bed wel ergens in de buurt van de ingang kunnen uitladen, want je kunt geen lange afstand met bed afleggen. Je moet dus het bed vlak voor de deur kunnen uitladen, daar moet je wel met je vervoer kunnen komen. Ook is het handig als je de bus in de buurt kunt parkeren.
 

Denk ook aan zaken omtrent eventueel toiletbezoek en hoeveel hulp je nodig hebt om je bed naar binnen te rijden. Neem alvast de maten van je bed op voordat je belt. Als er naar gevraagd wordt, ben je voorbereid. Als je een matras hebt dat stroom nodig heeft, dan moet je dat dus duidelijk aangeven. Het is altijd handig om aan te geven dat je stroom nodig hebt. Soms word je bed voor een hek geplaatst, waardoor je niets ziet. Daarnaast gaan mensen tijdens een concert vaak staan en dan zie je niets als je op bed ligt. Als je stroom hebt, kun je in ieder geval het bed hoger doen waardoor je meer ziet. Ook kan stroom ervoor zorgen dat je je bed in een andere stand kunt zetten als je fysiek veel last hebt van het vervoer. Kort samengevat; geef altijd aan dat je stroom nodig hebt.

 

Stap 2
Als je ergens met bed heen wilt, bel dan zo vroeg mogelijk naar de kassa en geef aan dat je een concert of voorstelling met bed wilt bijwonen; met de vraag of dat mogelijk is. Bij grotere gebouwen, zoals het Gelredome en een schouwburg, weten ze vaak wel of het wel of niet mogelijk is. Als ze het niet weten en de locatie is in de buurt, dan kun je vragen of iemand mag kijken of het voor jou mogelijk is. Vermeld duidelijk wat voor jou nodig is om te kunnen gaan. Ook als je hulp nodig hebt om met het bed naar binnen te rijden. De mensen die daar dan op die dag werken moeten daarvan op de hoogte zijn. Dat geldt dus ook voor stroom aanleggen bij de gereserveerde bedplaats. Denk ook aan een zitplaats voor je begeleider(s). Geef ook aan dat je wel iets moet kunnen zien, dus graag vooraan of met goed zicht. Ik ben ooit in een zaal halverwege de mensen gezet zonder stroom waardoor ik niets kon zien. Als een lift nodig is, om ergens te komen, denk dan aan de maten van de lift, want je bed moet er wel inpassen.

 

Als je ergens met een bed naar toe wilt gaan, is het handig dat je begeleider weet wat je nodig hebt. De begeleider kan vooraf naar de locatie kijken om zo een teleurstelling te voorkomen. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk.

 

Stap 3
Geef niet zomaar op als ze zeggen dat het niet mogelijk is. Leg uit hoe belangrijk het voor jou is om er heen te kunnen gaan. Overdrijven mag best in dit geval. Wees wel reëel als het niet mogelijk is om er met bed te komen. Als je er wel naar toe gaat en je kunt er niet in, dan is alles voor niets geweest. Je kunt ook nog proberen om je verzoek op papier te zetten als je er telefonisch niet uit komt.

 

Veroni met direct uit 2008Schouwburg Arnhem
Ik heb vaak en met veel plezier de schouwburg in Arnhem bezocht. Ik heb een brief aan de schouwburg Arnhem geschreven met mijn verzoek om met bed een concert of voorstelling te willen bezoeken. Ik heb mezelf kort voorgesteld en aangegeven wat de maten van mijn bed waren en hoe ik met de bus vervoerd werd. Ik heb aangegeven dat ik een helper nodig heb om het bed van de bus naar binnen te krijgen. Ook heb ik aangegeven stroom nodig te hebben. Ze wilden me gelukkig graag helpen.

 

Het personeel aan de kassa en de techniek van de schouwburg zijn altijd meewerkend geweest. Dat was bij Musis Sacrum helaas anders. De schouwburg in Arnhem heeft in de grote zaal twee bagnoires aan de zijkant die voor rolstoelers gereserveerd worden. Ze kunnen de stoelen eruit halen. Ik pas er dan net met mijn bed in. Er kunnen dan nog een of twee stoelen bij voor de begeleiders. De techniek zorgde er altijd voor dat in de bagnoire een stekkerblok lag waar de stekker van mijn bed in kan. De mensen van de techniek van de schouwburg hielpen altijd mee met het bed uit de bus halen en naar binnen rijden. Ook deden ze dat voor de weg terug naar huis. Aangezien ik altijd op de linkerzijde lig en naar links kijk, heb ik aangegeven dat een bagnoire mijn voorkeur heeft, omdat dat ontspanner kijken is. De andere bagnoire kan ik wel gebruiken, maar als je zelf niets aangeeft qua voorkeur, kunnen zij er ook geen rekening mee houden.

 

Op de dag van het bezoek aan de schouwburg belde ik altijd even dat ik die avond met bed kwam, zodat het niet vergeten kon worden. Ik kwam altijd ruim op tijd bij een voorstelling aan vanwege de benodigde hulp. Ik heb last van aanraak- en stootpijn. Als ik met bed net binnen was, stootten mensen vaak tegen mijn bed aan. Emile moest namelijk even terug om de bus af te sluiten, want die stond nog open van mij eruit rijden. Ook was ik een hele bezienswaardigheid. Ik zei altijd: ik ben het voorprogramma. De techniek gaf aan, dat ik al wel vast met mijn bed in de zaal mocht als deze nog dicht was, als ik geen geluid maakte. Ze zijn dan nog vaak bezig met de techniek afstellen of inzingen, et cetera. Dat was erg prettig en rustig.

 

Kleine zaal
Ook in de kleine zaal van de schouwburg Arnhem kon ik met bed van een voorstelling genieten. Ik moest dan wel met een lift naar beneden. Aangezien ik een smal bed heb met een breedte van 80 centimeter kon ik er wel in. Als ik een standaardbed van 90 centimeter breed had gehad, dan had ik er niet in gepast. Een nieuw bed voor mij kan dus beter 80 centimeter breed zijn, omdat je dan makkelijker overal in kunt. Dat geldt ook voor het innemen van ruimte in de bus.

 

De kleine zaal heeft een tribune opzet. Ze zetten mijn bed dan vooraan. Je valt wel op, maar daar moet je lak aan hebben. Het gaat erom dat jij zo van muziek kunt genieten! Aapjes kijken doen mensen toch wel en als je eerlijk bent, doe je dat waarschijnlijk zelf ook als je iemand in een bed voorbij ziet komen.

 

Veroni met Javier in de schouwburg in ArnhemSnel aanvragen
Aan het begin van een theaterseizoen, als het nieuwe programma in de bus viel, vulde ik meteen het aanvraagformulier in en gaf aan dat ik met bed kwam. Ik vroeg meerdere voorstellingen aan. Als ik fysiek niet kon dan stuurde ik tijdig de kaartjes terug en kreeg ik een tegoedbon. Er ging een klein bedrag voor administratiekosten vanaf, wat ik logisch vind. De laatste jaren bracht Emile het formulier weg, zodat voor hen meteen duidelijk was dat die van mij afkomstig is. Ze hielden hem dan meteen apart. Anders komt het op de grote stapel aanvraagformulieren binnen en kan alles al ingedeeld zijn. Er zijn natuurlijk maar een beperkt aantal rolstoelplaatsen ter beschikking. En met bed neem ik de gehele bagnoire bezet, dus acht stoelen of vier rolstoelplaatsen.

 

Bedanken
Aan het einde van het theaterseizoen heb ik altijd een kaart met een doos Merci aan de kassa en de techniek voor hun hulp gegeven. Ook stuurde ik ze altijd een kerstkaart. Zij maakten het namelijk mogelijk dat ik ook met bed van live muziek kon genieten. Zoiets zorgt ook voor extra credits.

 

Ik bezoek helaas geen concerten meer, omdat het vervoer te zwaar is. Ook heb ik steeds meer last van het feit dat de muziek in mijn spieren slaat. Dat is vooral bij een bas gitaar het geval en bij het drummen voel ik dat erg in mijn spieren. Ik geniet dan nog weken van het concert na via mijn spieren, maar dan in een niet plezierige variant.

 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en je een poging waagt om met jouw bed een concert te bezoeken. Durf slimmer te leven! Houd er wel rekening mee dat het fysiek zwaar valt. Ik zou zeggen: probeer het in ieder geval één keer en ervaar of het de moeite waard is. Dat kun je alleen zelf bepalen.

 

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Evy
Op website juni 2015

 

P.S.
Mocht je toch graag nog één keer in je leven een concert willen bezoeken, maar je hebt geen vervoer en niets waarop je vervoerd kunt worden, dan is Stichting Ambulancewens misschien een mogelijkheid. Zij halen mensen met een ambulance op, dus je wordt met een brancard vervoerd. Zij regelen ook vaak alles eromheen. Het is niet de bedoeling dat je deze organisatie een aantal keren per jaar vraagt. Het gaat meestal om het vervullen van een laatste wens.