Stichting Intermobiel

Enkel voet orthese (Evo)

Enkel voet orthese (Evo)
Leverancier: Van Dinter orthopedie te Tilburg
Naam gebruiker: Monique van Dongen
Vergoed door: zorgverzekering

orthese orthese
Klik op een foto voor een uitvergroting

Ik draag deze orthese sinds maart 2007. In het begin moest ik het dragen van de orthese opbouwen. Mijn voet stond in een ernstige dwangstand en kon de orthese in het begin maar één minuut verdragen. Door middel van een opbouwschema kan mijn voet de orthese uiteindelijk ongeveer vijf uur verdragen. Daarna moet ik de orthese even af doen.
Ondanks dat ik de orthese al een tijd draag, heb ik nog een vrij sterke dwangstand in mijn voet, soms zit mijn voet helemaal scheef in de orthese omdat die er dan eigenlijk uit wil. De orthese voorkomt dat de bloedvaten in mijn voet afgekneld worden en corrigeert de stand van mijn voet. Ik draag de orthese ook ’s nachts, ik word meerdere malen wakker door de pijn in mijn voet en ik moet dan even de orthese af doen.

Nadelen:
- met warm weer gaat de voet snel zweten. Door de koude dystrofie zweet mijn voet toch al abnormaal veel. Hierdoor ontstaat vaak een schimmelinfectie op de huid van mijn voet. Ik heb sinds kort anti-bacteriële sokken aangeschaft. Deze voorkomen de overmatige transpiratie aan mijn voet en zorgen er voor dat er nauwelijks een infectie kan ontstaan. Toch met heel warm weer is de schimmelinfectie niet tegen te houden, zelfs de sokken kunnen de infectie dan niet voorkomen.
 -Ik kan in géén één normale schoen met de orthese. De orthese is toch iets groter dan je normale schoenmaat. Ook door de dystrofie kan ik eigenlijk geen schoen verdragen aan mijn voet. Momenteel heb ik een licht gipsschoentje om de orthese zitten zodat ik toch een zool onder de orthese heb.

De instrumentmaker heeft de orthese voor mijn voet op maat gemaakt. De orthese is vergoed door mijn zorgverzekering. De vergoeding is geldig voor twee jaar, ik moet dus twee jaar met de bestaande orthese doen, deze mag wel aangepast worden en de klittenbanden mogen vernieuwd worden. Om de paar maanden moeten de klittenbanden ook vervangen worden omdat deze best snel slijten.

Geplaatst: april 2009