Stichting Intermobiel

Nico (25) over zijn vrijwilligerswerkzaamheden bij de Activiteiten Commissie Autisten Soos in Utrecht (ACASU).

 ‘Ik vind het leuk om mee te denken in de ACASU over wat we nu weer gaan organiseren.’

In onderstaand artikel vertelt Nico (25) over zijn vrijwilligerswerkzaamheden bij de Activiteiten Commissie Autisten Soos Utrecht (ACASU). Hij vertelt wat deze soos doet en wat zijn rol bij deze soos is. Nico heeft vanaf zijn geboorte een lichamelijke handicap en hij heeft autisme.

Mijn naam is Nico van Belle, 25 jaar en ik kom uit Rheden. Ik werk op een drukkerij in Arnhem. Verder doe ik administratieve werkzaamheden op een locatie van de Siza Dorpgroep in Arnhem. Als hobby sport ik graag. Ik houd vooral van fietsen, maar ik wandel ook veel. Daarnaast vind ik het leuk om teksten uit te typen.

 Nico van Belle

Wat houdt de Activiteiten Commissie Autisten Soos Utrecht (ACASU) in?
Ik heb met een stel vrienden een club opgericht om autistische jongeren en volwassenen een leuke avond te bezorgen. Dit sluit aan bij de autistensoos, die in Utrecht wordt gehouden. Wij, als activiteitencommissie,vinden dat er te weinig activiteiten worden georganiseerd op de autistensoos. Mede daarom is de ACASU opgericht. Deze afkorting staat voor Activiteiten Commissie Autisten Soos Utrecht. Het is een hele mond vol, maar AAKAASUU is beter om uit te spreken. 

Eén keer per maand houden we een vergadering waarin het reilen en zeilen van de ACASU wordt besproken. Wat er beter kan of welke activiteit er georganiseerd kan worden. Omdat de autistensoos een eigen programmaboekje heeft, moeten we altijd van tevoren afspreken welke activiteit(en) hierin komen te staan. Tevens maken we bij al onze activiteiten promotie door middel van flyers en posters. Het geld dat wij uitgeven aan een activiteit betalen wij van de entree die de soosgangers betalen als ze deelnemen aan een activiteit. Verder proberen we een sponsor te vinden als het te duur wordt, zoals bij de Nederlandse Vereniging Autisme in Utrecht of bij een gemeente in Nederland. Maar over het algemeen moeten we het doen met de middelen die we hebben, denk bijvoorbeeld aan zelf kaartjes maken of dat de soosgangers zelf de reis naar de activiteit betalen. We verzorgen tot nu toe ongeveer twee à drie keer per jaar een activiteit naast de gewone autistensoos. Creatief denken en doen, is dus belangrijk! 

Wie ben ik en wat zijn mijn bezigheden?

De ACASU bestaat sinds januari 2006 dit jaar en bestaat uit acht leden, die tevens ook bezoekers zijn van de 'IT & AUT’, Een soos speciaal voor mensen met autisme. Wij, van de ACASU, hebben elkaar ook leren kennen via deze soos. In overleg met de begeleiding van deze soos mogen wij een aantal keren per jaar op de reguliere soos-avonden een activiteit organiseren. Deze activiteit wordt dan opgenomen in het programma. Wij hebben al drie succesvolle activiteiten georganiseerd, onder andere een casino avond, een optreden van de band 'Celluliod Rock' en een theatervoorstelling.

Waar is de autistensoos gelegen en wat voor gebouw is het?
De autistensoos is vlakbij het centrum van Utrecht gelegen in een groot pand. Dit pand wordt ook wel "De Boog" genoemd. Het is een oud pand dat in het Museumkwartier ligt aan een zijde van de Oude Gracht. Wat mij altijd opvalt, is dat erlangs de Oude Gracht allerlei winkels en restaurants liggen. De Boog is hierop een uitzondering, wat wel bijzonder is. Als je in het pand stapt, kom je na een lange gang in de gezamenlijke ruimte. Je betaalt hier twee euro per persoon om deel te nemen. Verderop is er dan een bar voor de versnaperingen. Je schuift gezellig aan op de stoelen of bij de tafels voor de activiteiten.

Wie komen er op de autistensoos?
De doelgroep bestaat voornamelijk uit jongeren vanaf achttien jaar die autistisch zijn, maar ook mensen boven de dertig jaar komen bij de soos. De activiteit duurt twee uur op de vrijdagavond waardoor deze voldoende tijd is om een leuke activiteit te plannen. Daarom komen er ook ongeveer twintig à dertig personen. Er is altijd een spreker of spreekster, die vertelt wat er op het programma staat. Al met al een leuke manier om een avond door te brengen met lotgenoten! Tevens heeft de autistensoos een eigen website waarop de activiteiten vermeld staan: www.autismesoosutrecht.nl

De boog in Utrecht

Is de autistensoos dichtbij?
De reis naar de autistensoos is voor mij wel een aardig eindje weg. Van Rheden naar Utrecht doe ik er algauw met de trein twee uur over. De reden waarom ik ernaar toe ga, is omdat ik het leuk vind om mijn vrienden te ontmoeten. Ook spreekt de sfeer mij wel aan.

Waarom zit ik in de ACASU en wat is mijn taak?
Ik vind het leuk om mee te denken in de ACASU over wat we nu weer gaan organiseren. Ik ben zelf notulist, wat inhoudt dat ik ongeveer schrijf wat er gezegd is en wat de plannen zijn. De agenda is van tevoren al opgesteld met de notulen van de vorige vergadering. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat er gebeurd en gezegd is. Ook moet ik de agendapunten goed in de gaten houden, want daar schrijf ik ook de notulen voor uit.

Ik (Nico) heb enkele vragen gesteld aan Rens van Ommeren. Hij is algemeen lid van ACASU.

Hoe kijk jij tegen mij aan in de ACASU?
‘Ik kijk heel normaal tegen jou aan. Je geeft goede tips en je doet wat er van je verwacht wordt.’

Hoe vind je dat ik de notulen verzorg?

‘Ik vind dat je de notulen netjes verzorgt. Alleen een klein minpuntje daar gelaten wat is voorgekomen.’

Hoe werk ik in groepsverband met jullie samen?
‘Ik vind je in groepsverband goed werken! Je komt altijd speciaal voor de vergadering naar Utrecht. Wel zou je wat meer bij de andere activiteiten van de autistensoos mogen komen.’

Voor meer informatie, de agenda en de contactgegevens van de ACASU zie onze website www.autismesoosutrecht.nl

Geschreven door Nico van Belle m.m.v. Rens van Ommeren
Geredigeerd door Veroni Steentjes

Mei 2009