Stichting Intermobiel

Bianca Mastenbroek over haar werk als schrijfster

'Wat ik belangrijk vind, is dat ik mensen raak met mijn boeken.'

Werken is niet voor iedereen met een beperking weggelegd. De een heeft nu eenmaal een zwaardere beperking dan de ander. Toch lijkt het alsof er uitzonderingen op de regels zijn. Schrijfster Bianca Mastenbroek (33 jaar) laat zien dat je met een zware lichamelijke beperking heel wat werk kunt verrichten. Daarbij heeft ze één doel: nationaal bekend worden als schrijfster. En ze is hiermee al een aardig eind op weg…

 Bianca Mastenbroek

Huidige situatie
“Ik woon in een Fokuswoning in Eindhoven, wat inhoudt dat ik zelfstandig woon maar wel 24 uur per dag op afroep hulp tot beschikking heb. Vanaf mijn geboorte heb ik de spierziekte SMA2. SMA2 is een ziekte waarbij alle spieren super slap zijn - zo kan ik mijn arm niet van mijn werkblad optillen - en heb ik een zwaar energietekort. Gelukkig heeft mijn vader daarvoor een hulpmiddel ontwikkeld, de Armon, waardoor ik wel weer bijvoorbeeld zelfstandig kan eten. Ik zit al vanaf mijn derde jaar in een elektrische rolstoel. Mijn ouders hebben de lat voor mij altijd hoog gelegd. Ik moest me normaal gedragen en minimaal net zo goed presteren als een valide persoon. Verder heb ik de allerliefste vriend van de wereld. Hij heet Remco, is illustrator, en ik ben stapelgek op hem. Helaas woont hij in Enschede en hebben we dus een weekendrelatie.”

 

Arbeidsverleden
“Na mijn studie Techniek en Maatschappij ben ik eerst bij TNO Industrie  gaan werken en vervolgens bij het ministerie van VROM.  Daarna vond ik een leuke baan als milieuadviseur bij het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Ik begon daar met achttien uur per week en eindigde met twaalf uur per week. Ondanks dat ik steeds minder uren ging werken, ging mijn gezondheid toch achteruit. Ik was alleen nog maar moe en aan het werk, ik had geen puf meer voor leuke dingen. Dus toen heb ik de beslissing genomen om te stoppen. Achteraf gezien was dat de beste beslissing van mijn leven. Nu kon ik me volledig richten op mijn passie: schrijven. Mijn omgeving reageerde er gelukkig positief op. Zeker omdat ik genoeg plannen had en iedereen er het volste vertrouwen in had dat het goed zou komen.”

Jeugdsentiment
“Ik schrijf al van kinds af aan. Hele schriften vol met verhalen en ‘boeken’. Ik heb het altijd heerlijk gevonden om mijn eigen werelden en avonturen te creëren. Ik wilde niets liever dan schrijfster worden, maar dat lukte niet naast een betaalde baan. Door mijn baan op te zeggen, kon ik mijn droom waarmaken.”

Aanleg of aangeleerd?
“Ik denk dat schrijven een combinatie is van talent en hard werken. Ik heb een aantal cursussen gevolgd bij het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. Ik heb ook een paar online cursussen gevolgd. Daarnaast heb ik heel veel geleerd van de leden van mijn schrijfgroep, waarin we verhalen van elkaar beoordelen. Het meeste leer je door het te doen en steeds weer opnieuw kritisch naar je werk te kijken en te laten kijken. Zonder goede proeflezers is een schrijver helemaal niets.”

Reeds verschenen 
“Mijn eerste boek was Vuurproef, een historische roman over heksenvervolging. Dit boek verscheen in maart 2008. Normaalgesproken schrijf ik fantasy, maar dit was een verhaal dat ik wel MOEST vertellen. Ik wilde het onrecht en de afschuw laten zien van de heksenvervolgingen die zich ook in ons land hebben afgespeeld en een zo realistisch mogelijk verhaal schrijven. De reacties op mijn boek zijn overweldigend. De meeste mensen lezen het in één adem uit en zijn erdoor gegrepen. Mijn tweede boek is een samenwerkingsproject met illustratrice Iris Compiet, dat in augustus 2009 verscheen. Zilvernimf en andere bittere sprookjes is een sprookjesboek voor volwassenen die niet van zoete verhaaltjes houden. Daarnaast heb ik meegewerkt aan het boek In de schaduw van de Geselberg, dat in juli 2009 verscheen. Op basis van historische feiten en archeologische vondsten heb ik drie fictieve verhalen geschreven, die waar gebeurd hadden kunnen zijn. Dit boek is kleurrijk geïllustreerd door mijn vriend.”

Hulpmiddelen
“Doordat ik bijna niet meer gewoon kan typen, gebruik ik spraakherkenningsoftware om te typen. Met de spraakherkenning gaat het gelukkig best goed. En Internet is natuurlijk de uitvinding! Research doen op de ouderwetse manier is voor mij bijna onmogelijk, maar met Internet ligt de wereld binnen handbereik.”

Voorkant van Vuurproef, boek van Bianca Mastenbroek

Eigen baas
“Ik vind het heerlijk dat ik nu mijn eigen ritme kan aanhouden. Dat ik niet meer verplicht de deur uit hoef te gaan. Zodra ik op ben, kruip ik achter de computer. Daar zit ik doorgaans de hele dag. Het is wel wisselend hoeveel uur ik per week schrijf. In principe gaat bijna al mijn tijd op aan schrijven of schrijf gerelateerde activiteiten. Ik schrijf niet alleen boeken, maar ook korte verhalen en verhalen voor wedstrijden.”

Nog meer
“Op dit moment werk ik samen met mijn vriend aan een prentenboek. Ook ligt er een jeugdroman, Bottenduider, bij uitgevers ter beoordeling. Ik ben bezig met twee historische verhalen die opgenomen worden in het boek Het gebroken zwaard, wederom een samenwerkingsverband tussen fictieschrijvers en archeologen/geschiedkundigen. Ik heb alweer een idee voor een nieuw jeugdboek, dat ik vanaf september wil gaan schrijven. Naast de huidige activiteiten ben ik ook hoofdredacteur van Pure Fantasy, een kwartaalmagazine voor fantastische verhalen. Daar gaat heel veel tijd inzitten, maar het is ook ontzettend leuk. Verder heb ik diverse prijzen gewonnen bij grote schrijfwedstrijden onder andere de tweede prijs bij de Unleash Award, dé schrijfwedstrijd voor het fantastische verhaal.”

Andere hobby’s
‘Ik houd ontzettend van lezen, naar de film gaan of uit eten. Maar dat komt er de laatste tijd helemaal niet meer van. Mijn enige ontspanning zijn de momenten met mijn vriend.”

Nominatie Capawards 2009
“Naast alle drukke werkzaamheden met het schrijven, was ik genomineerd voor de Capawards 2009. Samen met acht anderen streed ik op 28 augustus 2009 voor de titel: ambassadeur van onbeperkt Nederland. Helaas heb ik de finale niet gehaald maar als ik ambassadeur was geworden, had ik mij willen inzetten voor gelijke rechten voor mensen met een handicap, voor verbetering van het vervoerssysteem en voor een positieve beeldvorming van gehandicapten, zowel bij kinderen als volwassenen. Belangrijk voor de beeldvorming vind ik het informeren van kinderen zonder handicap. Verder denk ik dat beeldvorming begint met zien. Het zou fijn zijn als er meer mensen met een handicap op tv komen in reguliere programma’s zoals een spelshow of een soap.”

Wens
“Mijn wens is om nationaal bekend te worden als schrijver. Het allerliefste wil ik natuurlijk een bestseller schrijven. Wat ik belangrijk vind, is dat ik mensen raak met mijn boeken. Dus ik hoop dat ik nog heel veel mooie boeken en verhalen mag schrijven.”

Tips
“Ik denk dat het belangrijk is om te weten dat het leven niet ophoudt als je niet meer kunt werken. Je bent niet je werk, je bent wie je bent. Belangrijk is wat jij maakt van de mogelijkheden die je wél hebt. Er is nog zoveel te doen en zoveel te ontdekken! Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn dromen waar kan maken, ongeacht de beperking.”

Geschreven door Chantal van Birgelen en Bianca Mastenbroek
Geredigeerd door Veroni Steentjes
september 2009

Bianca Mastenbroek

Websites omtrent schrijven:
www.schrijvenonline.org
www.booksoffantasy.com

September 2012: Er is een nieuw boek van Bianca uitgenaamd Zonnestorm. Het einde van de wereld. Hoe vaak is die al niet voorspeld? Al zo vaak, dat niemand zich zorgen lijkt te maken over 21 december 2012, de dag die volgens de Maya’s, de Egyptenaren en Nostradamus het einde van de wereld inluidt.

Maar niet alleen eeuwenoude beschavingen waarschuwen voor de nabije toekomst, ook de wetenschappers van de NASA hebben een waarschuwing uitgedaan. Al in 2006. De aarde moet zich opmaken voor een allesvernietigende zonnestorm die zeer waarschijnlijk eind 2012, begin 2013 het leven zoals wij dat kennen, zal verwoesten.


Wat staat er te gebeuren?
Lees het in Zonnestorm. Dit spannende, superdikke (397) boek verschijnt eind september. Het kost € 14,95 en is verkrijgbaar bij iedere boekhandel, de bekende webwinkels en natuurlijk bij Bianca Mastenbroek zelf.
Kijk voor meer informatie en het bestellen op http://www.zonnestorm.nu/