Stichting Intermobiel

Interview Accesswise


“Er is niet veel wat niet mogelijk is”, Een gesprek met Els de Vries – Vakantieadviseur bij Accesswise


Op vakantie of een weekendje weg. Accesswise uit Arnhem is er voor iedereen met een handicap die informatie zoekt over toegankelijk reizen, alleen of in een groep, zowel in eigen land als in het buitenland. Accesswise is een non–profit organisatie dat voornamelijk informeert. En dat kan gaan over informatie over accommodaties, over aangepast vervoer en over de recreatieve mogelijkheden rond je verblijfplaats. Maar ook verschaffen ze informatie over waar je hulp kunt krijgen als je dat nodig hebt en waar je hulpmiddelen kunt huren als je die nodig hebt.

Het grote verschil
Op vakantie gaan met een handicap is anders dan een ‘normale’ vakantie. Het grote verschil is dat iemand die geen beperking heeft gewoon naar het reisbureau kan gaan en kan zeggen: “Laat me alles maar zien.” Of die zoekt op Internet naar plekken die hij of zij leuk vindt om naar toe te gaan. Maar heb je een handicap of beperking dan kun je wel kijken waar je heen wilt, maar dan moet je wel bedenken of je er ook kunt komen. En of er wel voorzieningen zijn voor jou. Kan je bijvoorbeeld hulp krijgen voor onderweg? Kan je in de buurt van je hotel of bungalow wel naar dingen toe, of zit je de hele vakantie op je kamer?

Op vakantie met je bed
“We hebben informatie voor mensen met een lichamelijke handicap, maar ook voor mensen met een zintuiglijke handicap en zeker ook voor mensen met een verstandelijke handicap”, vertelt Els de Vries. Zij geeft advies aan mensen die bij Accesswise aankloppen. “Maar de meeste vragen die wij ontvangen komen toch van mensen met een mobiliteitsbeperking.” En volgens Els kun je best op vakantie met je bed; het is alleen wat minder gemakkelijk. Maar het kan dus wel: “Er is niet veel wat niet mogelijk is”, aldus de vakantieadviseuse.

De hele keten verzorgen
“Je moet in de eerste plaats natuurlijk zoeken naar vervoer”, vertelt Els verder. “Je kunt wel een accommodatie hebben gevonden waar je met een bed in kan, maar dan moet je er nog wel zien te komen. Dus je moet de hele keten zien te verzorgen, en daar kunnen wij over informeren. En dan schuift het probleem een stapje verder. Kun je dan namelijk ook naar leuke dingen in de omgeving toe aldaar en zijn die daarop voorbereid? Want het is helaas niet zo vanzelfsprekend, dat er dierentuinen,musea of andere gelegenheden zijn waar je met een bed kan rijden.”

Financiële beperkingen
Eigenlijk is alles wel mogelijk op vakantie, ook als je dus gehandicapt bent, op wat voor manier dan ook. De beperkingen zitten waarschijnlijk nog het meest in het financiële gedeelte. Maar dat kun je eventueel oplossen door middel van fondsen. En ook daar geeft Accesswise informatie over: “We geven aan bij welke fondsen of instanties je kunt aankloppen voor een vergoeding van de meerkosten van je vakantie”, aldus Els.

Dat zoeken we op
“Onze taak bij Accesswise is dus voornamelijk het informeren. En die informatie verzamelen wij zelf. En als we het niet weten, dan hebben we hier 10 tot 15 vrijwilligers, die zelf ook gehandicapt zijn. Deze zogenaamde ervaringsdeskundigen nemen graag de tijd om dan het antwoord op te zoeken. En die doen dat geheel belangeloos met ongelooflijk veel plezier en inzet voor hun medegehandicapten.”

Allergie of fobie
Vragen van mensen die beperkt zijn door bijvoorbeeld een fobie of zeldzame allergie, zijn nog niet voorgekomen bij Accesswise. Maar mochten die er wel komen in de toekomst, dan zijn er genoeg vrijwilligers die dat willen uitzoeken. Het is bijvoorbeeld eenvoudig uit te zoeken bij welke hotels mensen met een allergie voor roken veilig kunnen verblijven. “Laatst hadden wij iemand die allergisch was voor huismijt”, vertelt Els de Vries. “Hij wilde wel op vakantie maar moest er zeker van zijn dat er geen huismijt zou zijn op zijn vakantieadres. En hij had toevallig gehoord dat hij dan op een bepaalde hoogte moest verblijven. Nou toen hebben wij uitgezocht op welke hoogte hij de bergen in moest voor een ontspannen huismijtvrije vakantie.”

Voor meer informatie over Accesswise kijk je op: http://www.accesswise.org

Geschreven door Frank van Dijk
en geredigeerd door Ronald Zeijpvel