Stichting Intermobiel

Hoe regel ik alles:Veroni


Bij een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen en gebruiken, komt het nodige kijken. In onderstaande tekst vertelt Veroni (29) hoe ze alles geregeld heeft rondom haar aanvraag bij het regionaal indicatie orgaan(RIO) Arnhem en hoe ze haar mensen gevonden heeft. Uit dit verhaal kunnen jullie misschien wat tips en ideeën halen voor een herindicatie PGB hebt of een nieuwe aanvraag PGB.


Inleiding:
In februari 2003 kreeg ik mijn fokuswoning toegewezen. De planning was dat ik er in september 2003 zou kunnen wonen. Ik heb toen meteen een aanvraag ingediend bij het RIO voor huishoudelijke hulp. In mei 2003 is iemand van het RIO geweest en ze indiceerde me op acht uur per week huishoudelijke hulp. Alleen heb ik me daarna in het PGB verdiept en kwam er toen achter dat ik recht had op meer hulp en ondersteuning op gebieden zoals administratie, boodschappen doen en ondersteuning bij activiteiten zoals naar de dokter, winkelen of naar de schouwburg gaan. Ook had ik een verpleegkundige nodig voor het uitzetten van mijn medicijnen en voor de prikpil. Die mevrouw van het RIO heeft dus niet aangegeven dat er mogelijkheden waren met een PGB. Vandaar dat ik dus al op korte termijn een herindicatie heb aangevraagd, omdat ik inzag dat ik meer hulp kon aanvragen en daardoor veel zelfstandiger kon leven. Ik voel me er niet altijd prettig bij dat mijn ouders heel veel voor me moeten doen en mijn vrienden. Door een PGB kon dat dus anders.

Informatie over PGB
Ik ben gaan zoeken naar informatie over PGB en kwam toen terecht bij een project genaamd Jutte van der Voorst. Van deze organisatie kwam er kosteloos iemand bij me thuis om te vertellen over PGB. Ik heb een afspraak gemaakt en zo is Hans bij me thuisgekomen. Hij heeft me geholpen wegwijs te worden in het PGB. Ik heb met hem gedetailleerd uitgewerkt bij wat voor zaken ik hulp nodig had en hoeveel uren ik daarvoor nodig had. Ik had me dus goed voorbereid voor de herindicatie met het RIO. Dat bleek erg belangrijk te zijn, want mijn lijst is zo goed als overgenomen.

Eind oktober 2003 is mijn PGB ingegaan. In Het Dorp was een PGB niet mogelijk, maar in een fokuswoning wel. Ik had een huishoudelijke hulp nodig voor het schoonmaken, wassen en strijken, koken en voor de boodschappen etcetera. Ik had dus al wel een PGB, maar omdat de aanpassingen in de nieuwe woning zo uitliepen had ik dus een overlapperiode. Dat was achteraf fijn en noodzakelijk, omdat ik een huishoudelijke hulp had gevonden die later toch afzegde. Ze vond het te eng, omdat ik aanrakingspijn heb. Ik ben vanaf 1 maart 2004 in de fokuswoning gaan wonen en sinds die tijd werkt Simone bij me. In de overlapperiode voor de verhuizing heb ik veel aan het PGB gehad. Hans heeft me als casemanager geholpen met het uitzoeken en aanvragen van aanpassingen, vergoedingen en met het coördineren van de verhuizing. Bij een verhuizing komt enorm veel kijken. Hier kon ik zijn hulp oftewel een extra paar handen goed bij gebruiken. Hans kwam dus in eerste instantie gratis bij me over de vloer om me te informeren over een PGB. Ik kon goed met hem opschieten en kon zijn hulp goed gebruiken voor mijn verhuizing. Ik heb hem daarom aangenomen als casemanager om veel zaken rondom aanpassingen en vergoedingen uit te zoeken. Ook heeft hij me geholpen bij de sollicitatiegesprekken

Advertentie en hulpgids website Per Saldo
Toen ik iemand zocht voor de functie huishoudelijke hulp en verpleegkundige heb ik een advertentie gezet op de site van Per Saldo. Als je er lid van bent, kan je als cliënt een advertentie plaatsen en je kunt ook advertenties lezen van mensen die zich aanbieden om te werken via een PGB. Ik vind deze mogelijkheid op de site van Per Saldo wel zinvol en nuttig. Ook heb ik in de hulpgids regio Gelderland gekeken. Deze gids is ook uitgegeven door Per Saldo en per regio is er een andere gids. Nadeel van deze gids is alleen dat je bijvoorbeeld niet op functie kunt zoeken dus op verpleegkundige (VP) of ondersteunende begeleiding (OB). Op de site van Per Saldo is nu ook de mogelijkheid om via de website in een hulpgids te zoeken. Het zoekscherm kunt u via deze link hulpgids Per Saldo bezoeken.

Huishoudelijke hulp:
Ik heb samen met Hans van het Jutte van de Voort project verschillende mensen op sollicitatiegesprek laten komen. Ik was geheel onbekend met sollicitatiegesprekken en was daarom blij met zijn ondersteuning. Hij durfde de zakelijke vragen te stellen zoals hoeveel loon wil je ontvangen? Dit is een slimme vraag door het bij de ander neer te leggen. Een ander kan bijvoorbeeld € 10,-- aangeven, terwijl jij €12,-- wilde zeggen. Het onderhandelen over een uurloon is wel belangrijk, want hoe goedkoper hoe meer uren je uit het budget kunt halen. Natuurlijk geldt aan de andere kant ook weer dat je beter een goede kracht kunt hebben die je meer betaald dan een goedkope kracht die heel lang bezig is en zijn werk niet goed doet. Ik heb duidelijk aan de sollicitanten aangegeven wat het werk inhield en wat ik belangrijk vind bijvoorbeeld netjes werken en het feit dat ze niet aan mijn hulphond mogen komen en hem moeten negeren.

Uiteindelijk heb ik Simone aangenomen, omdat ze beschikbaar was op de momenten dat ik dat wilde, flexibel was en het klikte tussen ons. We waren ook ongeveer van dezelfde leeftijd. Wat voor werk iemand aflevert, kan je pas zien als ze aan het werk zijn. Vandaar dat een proefperiode erg belangrijk is. Dan kan je nog van iemand af als hij/zij het werk niet goed doet.

Ik heb haar ook aangenomen voor maximaal twee dagen per week, omdat dat goedkoper is vanwege de sociale premies. Dit betekent dat ze beperkt verzekerd zijn voor sociale wetten. Maar Simone werkt parttime bij Fokus dus vanuit is ze al verzekerd. Alle mensen die bij me werken, werken op deze manier. Ik heb deze tip van Hans gekregen.

Andere bronnen om mensen te vinden:
Naast de advertentie en hulpgids heb ik contact opgenomen met diverse instellingen die bemiddelen zoals Easypool
Voordeel is dat ze alleen een bemiddelende rol hebben en de mensen niet bij hen in dienst zijn waardoor het uurloon lager blijft. Ze zijn goedkoper dan bijvoorbeeld de thuiszorg. Easypool geeft per functie ook een minimum en maximum uurloon aan, zodat je dus een indicatie hebt wat een huishoudelijke hulp via hen kost. Ik heb ze mijn hulpvragen aangegeven namelijk een verpleegkundige en een reserve huishoudelijke hulp. Dit voor als Simone ziek is. Het is altijd handig om wat mensen achter de hand te hebben. Belangrijk is dat je duidelijk aangeeft wat iemand moet doen als huishoudelijke hulp bij jou en laat weten wat je belangrijk vindt zoals dat iemand in de buurt woont, een auto heeft en twee ochtenden per week beschikbaar is. Zij hebben in hun bestand gekeken. Toen ze iemand voor me hadden gevonden, belden ze me op en gaven de naam door. Die persoon belde me voor een afspraak. Na de afspraak belde Easypool weer om te vragen hoe het gegaan was en of ik haar geschikt vond. Ik vond het contact met Easypool erg prettig verlopen. Ik heb alleen niemand via hen kunnen vinden.

Wees dus zo duidelijk mogelijk in wat je zoekt en denk goed na over wat jij belangrijk vindt. Een huishoudelijke hulp komt toch veel bij je over de vloer en zit in veel persoonlijke spullen. Je moet dus wel een goed gevoel bij iemand hebben.

Goed informeren:
Ik heb bij verschillende organisaties gevraagd wat de uurloonkosten van een verpleegkundige waren. Hierdoor kwam ik er achter dat het uurloon van een verpleegkundige van de thuiszorg boven de € 50,-- lag, terwijl ik voor een verpleegkundige vanuit Progeria (particuliere thuiszorg) maar € 22,-- betaal. Verschil is wel dat ik bij Progeria minimaal 3 uur moet inkopen en bij de thuiszorg kan het ook 10 minuten. Ik ben toen gaan kijken hoe ik de verpleegkundige uren het effectiefste kon invullen. Ik kan iedere week de medicijnen uit laten zetten, maar ook 1 keer per maand. De verpleegkundige zet de medicijnen uit die ik buiten de medicijnen van de apotheek gebruik. Bepaalde medicijnen krijg ik niet vergoed van Amicon en koop ze dan zelf in i.p.v. via de apotheek, omdat dat veel goedkoper is.

Verpleegkundige:
Via Progeria heb ik dus een verpleegkundige aangevraagd en uiteindelijk hebben ze Dini gevonden. Dini is toen bij me gekomen. Ze is een lieve schat van rond de zestig jaar. Het klikte goed tussen ons. Ze komt dus één keer per vier weken en zet dan voor vier weken medicijnen uit. Ze is hier geen drie uur mee bezig, maar ongeveer anderhalf uur. De tijd die over is, helpt ze me met de administratie, opruimen, boodschappen doen en mijn middageten klaar maken. Zo heb ik haar dus voor drie uur per 4 weken en ze doet dus naast de verpleegkundige taken ook licht huishoudelijke werk. Zo benut ik de tijd dus effectief. Ik heb ook iemand reserve als verpleegkundige. Dat is wel belangrijk, want als ze ziek is en er moet een bepaalde injectie gezet worden dan heb je toch iemand nodig. Zorg dus dat je iemand achter de hand hebt!

Administratie:
Veel mensen vinden het PGB een oerwoud van regels en beginnen er niet aan vanwege de administratieve rompslomp. Ik vind dat heel erg meevallen. Ik houd wel alles netjes bij in tabellen in word. Zo kan ik makkelijk uitrekenen hoeveel ik in een maand heb uitgegeven en of ik nog iets overhoud. Het is een kwestie van bijhouden en er discipline in hebben en vooral houden. Ik heb speciaal een aparte bankrekening geopend voor het PGB budget en het betalen van de lonen. Zo houd ik dat gescheiden van mijn andere bankzaken. Ik ben administratief onderlegd, (half jaar HEAO en heb vier modules van de SPD gehaald) en dat scheelt misschien wel wat.

Ik heb aan het einde van dit jaar mijn ‘mensen’ bedankt door een geldbedrag als kerstgratificatie en heb voor Simone en Dinie een kerstpakket gemaakt. Leuk om dit voor hen te doen en zo mijn blijk van waardering voor ze te geven.

Ik ben erg tevreden met het PGB en hoop dat er niet al teveel bezuinigd wordt op het PGB, omdat het me juist zelfstandigheid en onafhankelijkheid geeft. Ik woon echt zelfstandig in mijn woning en dat gevoel had ik veel minder in Het Dorp.

Groetjes Veroni Steentjes


Jutte van der Voorst is een helpdesk en adviesbureau, een denktank en een smeltkroes van activiteiten en diensten voor en door gebruikers van de geestelijke gezondheidszorg in onze regio. Maar ze geven ook advies over PGB en helpen bij het invullen van een belastingaangifte voor chronische zieken. Het project dat een bedrijfsmatige opzet heeft, is gericht op een maatschappelijke integratie en houdt rekening met de actuele problemen en de mogelijkheden en onmogelijkheden van de deelnemers. Het project is gevestigd in Zevenaar (in de buurt van Arnhem).www.juttevandervoorst
juttevandervoorst@planet.nl