Stichting Intermobiel

Informatieartikel

 Als je een handicap hebt, is een studie volgen opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Maar gelukkig kan studeren kan op verschillende niveaus en op verschillende manieren. Het vergt wat organisatie maar “waar een wil is, is een weg”.

Er zijn verschillende algemene opleidingpagina’s op het internet te vinden:

  • Opleiding jouwpagina.nl: Deze startpagina met links wijst je de weg naar diverse opleidingen.
  • Op opleidingzoeker kun je een trefwoord invullen in de zoekmachine. Deze zoekt dan curssen, opleidingen en training die passen bij jouw trefwoord.
  • Op de startpagina cursuspagina vind je allerlei cursussen die gratis en online te volgen zijnin diverse categorieën.


Het is altijd de vraag of de onderwijsinstelling of opleiding open staat voor iemand met een handicap.
Men is er vaak onbekend mee en weten niet goed hoe te handelen. De enige manier is contact opnemen en je situatie voorleggen. Wellicht kunnen ze meer doen dan je zelf denkt.

Er zijn verschillende manieren om te studeren: 
Als je daartoe in staat bent, kan je gewoon naar een school, universiteit of ander opleidinginstituut gaan. Vaak heb je als gehandicapte bepaalde zaken nodig. Meestal is dat wel te bespreken. Openheid en duidelijkheid geven zijn van groot belang. Denk niet dat ze je wel zullen begrijpen! Nee, je moet het echt uitspreken wat je nodig hebt. Ze kunnen er niet naar raden.

Ook kan een organisatie als Handicap en Studie je helpen en met je meedenken hoe je nog wel gewoon naar een onderwijsinstelling toe kunt gaan. Ze weten ook waar een school toe verplicht is en wat niet. Ze hebben veel contact met studentendecanen van hoge scholen en universiteiten. Sommige universiteiten hebben een studentendecaan voor studenten met een handicap. Een voorbeeld daarvan is de RUN in Nijmegen.

Een reintegratie-bureau helpt je bij het integeren in een nieuwe baan. Zij helpen je bij het omscholen. Het kiezen van een juiste opleiding bij het betreffende beroep. Je komt bij een reintegratie-bureau terecht als je al enige tijd in de WAO zit en er geen kans is om je oude baan op te pakken.
Er moet wel kans zijn op een baan na een reintegratie-traject.

Het cadans of het GAK (afhankelijk in welke sector je werkzaam was) stuurt je door naar een geschikt reintegratie-bureau. Ook is het mogelijk om de reintegratietelefoon te bellen als je zelf denkt dat je wel weer aan de slag kunt. Alles over reintegratie vind je op deze site. 

Studeren via internet: Door de opkomst van internet komen er steeds meer mogelijkheden om online te studeren. Er zijn de bekende online instituten zoals NTI, LOI, NHA, Studieplan. Hierbij krijg je je boeken en huiswerk toegestuurd. Dit kan je op je eigen tempo bestuderen en je huiswerk kan je per post of email of internet insturen. Als je al het huiswerk/opdrachten gemaakt hebt, krijg je een certificaat. Bovenstaande instituten zijn vrijwel allemaal gebaseerd op dit principe.

Let wel op dat bij een aantal cursussen en studies het wel nodig is om een examen af te leggen. Je moet dan echt ergens heen om daar examen te doen. Bij de LOI is dat bijvoorbeeld zo bij een webdesigncursus. Na diverse poging met handicap en studie is het niet gelukt om dit thuis te mogen doen. Ik kreeg dan wel een certificaat voor het ingeleverde huiswerk, maar geen diploma omdat ik het examen niet op locatie kon doen. Het is dus belangrijk van te voren goed te kijken of je wel of geen examen moet afleggen. Als dit wel zo is en je weet al dat je dat niet kunt, is het belangrijk voor de studie contact op te nemen of er een andere oplossing mogelijk is.

Tevens is er de Open Universiteit (OU). De OU verzorgt hoogwaardig afstandsonderwijs (op academisch niveau) voor volwassenen. Zonder eisen te stellen aan de vooropleiding van studenten. Voor studenten met een handicap is er een gereduceerd tarief dat studeren in ieder geval ook mogelijk maakt met een laag inkomen. Ook hebben ze ervaring met studenten met een handicap.

Behalve bovenstaande opleidingsmogelijkheden kun je ook cursussen volgen bij Kellerhuis. Hier kun je online cursussen volgen voor een goedkope prijs. De cursussen duren gemiddeld 5 weken. Het contact met medecursisten en leraar(es) loopt geheel via het internet/email. De cursussen bij Kellerhuis zijn allemaal computer gerelateerde cursussen zoals Photoshop, Flash, Webdesign etc. Als je alle opdrachten hebt ingeleverd, behaal je aan het einde van de cursus een certificaat per email.

Je kan ook gewoon op "eigen houtje" gaan studeren. Je hebt genoeg boeken die je kan lezen en bestuderen. Daar zitten vaak ook opdrachten bij die je kan maken. Zo kun je bekijken of je de stof goed begrepen hebt. Op het internet zijn ook diverse online cursussen/lessen te vinden. Geheel gratis dus ook mogelijk bij een laag inkomen!

Hier vind je wat voorbeelden in diverse genres:

  • Op Nationale Mediasite vind je heel veel gratis online cursussen van astrologie, taalcursussen, yoga tot een boekhoudcursus. Kortom een bezoekje waard!
  • Bij de digischool vind je heel veel informatie, oefeningen en lessen in diverse disciplines. Bijv. engels, economie, klassieke talen, informatiekunde enzevoort
  • De internetwijzer is een startpagina voor het basisonderwijs. Daar vind je diverse online lessen. Zeker de moeite waard, ook voor volwassenen!


Talen:

  • Op de studieinfo site vind je voornamelijk cursussen en andere informatie die te maken hebben met diverse talen.
  • Om je Franse woordenschat te verrijken kun je terecht op de belgische openleerhuis site.
  • De Franse verhoor site is een site die allerlei oefeningen aanbied om de franse taal machtig te maken!



Muziek:



Tekenen/schilderen:



Heb je geen papier in huis en is de boekenwinkel dicht? Dan geen paniek. Op de site van incompetech vind je allerlei papier soorten: ruitjes, lijntjes en nog veel meer.

Kortom mogelijkheden genoeg! Je moet doen wat bij je past, en waar jij je het prettigste bij voelt! Bij alle mogelijkheden zijn voor - en nadelen. Zet deze voor jezelf op een rijtje. Doe het vooral, omdat je het leuk vindt!

Geschreven door Marianne Verschoof en Veroni Steentjes