Stichting Intermobiel

artikel medicinale marihuana

Medicinale cannabis kan risico voor gezondheid opleveren
Bron : Leefwijzer
Datum : 5-8-2006

Door gebruik van medicinale cannabis kunnen symptomen verergeren in plaats verminderen. Dit meldt New Scientist

Medicinale cannabis wordt voor verscheidene ziektes gebruikt. Dat kunnen mensen zijn met hiv, patiënten die chemo- of radiotherapie krijgen, MS-patiënten, epilepsiepatiënten of mensen die aan Alzheimer lijden. Cannabis werkt vooral pijnstillend, tegen spasmen en tremoren, ontstekingsremmend en eetlustopwekkend.

Risicovol
Onderzoekers verbonden aan de Federation of European Neuroscience Societies hebben ontdekt dat een dosis cannabis risicovol kan zijn voor de gezondheid. Dit komt omdat vooraf niet duidelijk is hoe het lichaam op de cannabinoiden reageert.

Neem bijvoorbeeld epilepsie- en Alzheimerpatiënten. Als zij een te grote dosis cannabis binnenkrijgen, verslechtert hun situatie. Bepaalde onderdelen van de cannabis botsen met het natuurlijke afweersysteem in het lichaam. Dit afweersysteem produceert zijn eigen soort cannabis. Een teveel aan cannabinoiden, kan negatief uitpakken.

Geheugenverlies
Een van de wetenschappers, Vincenzo Di Marzo, ontdekte dat een van de ingrediënten van cannabis ratten beschermt tegen geheugenverlies en achteruitgang van zenuwen. Met name als de hoeveelheid cannabinoiden wordt verhoogd. Echter, als de hoge dosering te lang wordt toegediend, gaat dit niet meer op en kan het zelfs schadelijk zijn. Ook bij muizen werd een dergelijke tegenstrijdigheid ontdekt. Als muizen met epilepsie cannabis krijgen, heeft dat een kalmerend effect tijdens een toeval. Echter, ook hier weer geldt; teveel cannabinoiden verergeren een toeval.

De reden, volgens een van de onderzoekers, is dat niet duidelijk is waar de cannabis terechtkomt en hoe het lichaam erop reageert. Een mens heeft zo’n honderd miljard zenuwcellen. Een kenmerk van deze cellen is dat ze prikkelbaar zijn. Ze kunnen signalen ontvangen en doorgeven. Zenuwcellen hebben twee soorten uitlopers: die van de zenuwcel afgeleiden en die naar de zenuwcel toegeleiden. Bij de ene groep leidt blootstaan aan cannabis tot vergroten van de activiteit en bij de andere groep tot het verminderen van de activiteit. “Het probleem is dat je de cannabis niet naar een bepaald deel in het lichaam kunt sturen.”

Kwaliteit cannabis
In Nederland heeft de Universiteit van Leiden vorig jaar onderzoek gedaan naar de kwaliteit van medicinale cannabis. De onderzoekers Prof Dr. R. Verpoorte en Dr. A. Hazenkamp vergeleken cannabis van het Bureau voor Medicinale Cannabis met die uit coffeeshops en van de Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana.

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van medicinale cannabis door mensen met een verzwakte afweer (dat is bijna de hele doelgroep) een groot risico neemt door cannabis niet bij de apotheek te halen. Als men kiest voor de sterke variëteit Bedrocan, verkrijgbaar op recept, heeft men voor een gering extra bedrag (10% hogere prijs) een veilig product.

Schimmels
De onderzoekers vonden zeer hoge aantallen schimmels, tot 480.000 kiemen per gram. Volgens veiligheidsnormen voor geneesmiddelen mogen er in geneesmiddelen voor inhalatie 100 kiemen per gram zitten. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat schimmels niet volledig verbranden. De norm is daarom dus ook van toepassing op cannabis die gerookt of verneveld wordt.

Uit de medische literatuur zijn gevallen bekend van hiv-patiënten die aan een longinfectie, veroorzaakt door schimmels, zijn overleden. Ook zijn er gevallen bekend van mensen die een schimmelinfectie op het oog kregen en daardoor blind werden aan dat oog.

De veiligheid van medicinale cannabis was een belangrijke reden voor de regering om te besluiten om cannabis legaal via de apotheek beschikbaar te maken.

bron: www.leefwijzer.nl