Stichting Intermobiel

Inleidende tekst spraakchat over ontspannen van een lastig pijnlijk lichaam

Spraakchat 22 september 2009 over ontspanning

inleiding
Alles wat je afhoudt van een natuurlijke rustige, veilige toestand, levert spanning op. De automatische reactie hierop is verdediging; je lichaam wordt om jezelf te beschermen in opperste staat van paraatheid gebracht: er wordt meer adrenaline gevormd, je spieren spannen aan, je hart gaat sneller kloppen, je adem gaat hoger en oppervlakkiger. Kortom; je bent klaar om te vluchten. Als blijkt dat je niet hoeft te vluchten, blijft die spanning in je lichaam aanwezig. Om die spanning kwijt te raken, hebben we vier instrumenten (werktuigen) tot onze beschikking die we in kunnen zetten:

1) spieren
2) aandacht
3) adem
4) denken

1) Door middel van je spieren groep voor groep aan te spannen, trilt de spanning eruit. Begin bijvoorbeeld met je voeten naar je toe te trekken, 1e keer een beetje aanspannen en de 2e en 3e keer bouw je de spanning op. Houd ongeveer 3 tellen vast en laat dan de spanning los. Dit doe je vervolgens ook met je benen, billen, buik, rug, borst, arm, handen, nek en gezicht.

2) Als je ergens in je lichaam spanning voelt, kun je met je gedachten aandacht (Aandacht is hetzelfde als energie) geven aan dat deel, waardoor de opgehoopte energie weer vrij kan stromen, en hierdoor ontspan je. Als je met je volle aandacht naar je duim gaat, voel je ‘m tintelen. Dezelfde aandacht kan gebruikt worden om je spanning los te maken.

3) Je adem is een erg belangrijk werktuig. Hiermee kun je je lichaam en geest rustig maken. Als je onrustig bent, adem je hoog. Stuur je je adem naar je buik, word je vanzelf rustiger. Er zijn talloze ademoefeningen om te ontspannen. Bijvoorbeeld de langzame buikadem, stapsgewijs uitademen; dat is diep inademen en in stapjes van 2 tellen uitademen.
Afwisselende neusadem: afwisselend rechter en linker neusgat dichthouden.
Door je neus in en door je mond uitademen, werkt ook ontspannen.
Je kunt ook door zere plekken heen ademen, zodat de pijn wat zachter wordt.

4) Veel mensen denken dat ze slachtoffer zijn van hun denken, maar het tegendeel is waar; je kunt met je denken invloed uitoefenen op je lichaam en geest. Gedachten zijn krachten. Met gedachten kun je je druk maken of rustig maken. Als je negatief denkt; O wat ben ik zenuwachtig. Of: Ik kan niets omdat ik gehandicapt ben. Of: ik heb altijd pijn, bouw je spanning in je lichaam op, je beïnvloed je lichaam negatief. Maar omgekeerd werkt het dus ook: Je kunt je denken als werktuig inzetten om spanning los te laten. Bv door te denken: “Ik kan het”, of “Ik kan met mijn pijn wel kort een aantal dingen doen”, of “Ik ben wel erg goed in luisteren,”dan luistert je lichaam hier ook naar. Zoek sterke kanten van jezelf op en benadruk die. Door te zeggen: “Ik laat alle spanning los”, terwijl je bv diep zucht, dan voel je dat je lichaam bereid is om echt spanning los te laten.

Met je gedachten kun je ook fijne beelden bedenken, waardoor je je weer rustig voelt. Bv dat je aan zee bent en de golven je spanning meezuigt. Of je kunt in jezelf een fijne kamer fantaseren. Je gaat die kamer in gedachten heel mooi inrichten en zie je zelf hoe je in een relaxfauteuil ligt met een uitzicht op een sterrenhemel. Ook kun je muziek luisteren en bedenken dat je de dirigent bent, vervolgens bedenk je dat je één van de muzikanten bent en tot slot voel je de muziek van binnen alsof jouw lichaam het hele orkest is.

Combineren van instrumenten
Ook kun je twee instrumenten werktuigen combineren: adem en gedachten:
Bedenk dat je licht via al je poriën inademt of bedenk dat spanning bij elke uitademing via je poriën als zwarte rook naar buiten gaat.

Nog een combinatie van twee instrumenten werktuigen: gedachten en spieren:
Als je pijn hebt in bepaalde spieren, kun je fantaseren dat er een minimannetje in je spier met een laserstraal je spier bevrijdt van een blokkade, of met hamer en beitel een zwart gesteente los bikt en opruimt.

Groetjes Evy