Stichting Intermobiel

recensie over het boek Yoga als pijnbestrijding van Kelly McGonigal

Titel: Yoga als pijnbestrijding
Auteur: Kelly McGonigal
Uitgever: De driehoek
Isbn: 978 90 6030 716 8 
Nederlands - Paperback 179 pagina's
Datum uitgifte: oktober 2010
Prijs: € 29,50  Klik hier om het boek te bestellen
Genre: Alternatieve geneeswijze algemeen  

Yoga als pijbestrijding

Korte samenvatting:
Dit boek is geschreven voor iedereen die lijdt aan chronische of steeds terugkerende pijn. Yoga heeft bewezen uitstekend te helpen bij allerlei soorten pijn, zoals rugpijn, hoofdpijn, reumatische artritis, chronische vermoeidheid, premenstruale pijn etc. Yoga kan een heilzame leidraad zijn voor het beëindigen van lichamelijk, mentaal en emotioneel lijden door chronische pijn. Yoga als pijnbestrijding is gebaseerd op de laatste inzichten in het ‘mind-body’-onderzoek en de traditionele yogawijsheid. Kelly McGonical leert u anders te denken over de oorzaak van uw pijn en biedt praktische methoden om deze te beëindigen.

Kelly McGonigal is een zeer ervaren yogalerares en hoofdredacteur van het blad International Journal of Yoga Therapy. Zij studeerde psychologie aan de Stanford University, waar ze nog steeds les geeft in psychologie en yoga. Eerdere publicaties van haar zijn Yoga as medicine en Examining your doctor. Kelly McGonical leert ons anders te denken over pijn en de oorzaken ervan, en stelt ons in staat door middel van eenvoudige oefeningen chronische pijn te verminderen of weg te nemen. 

Bijdrage Evy:
Ondanks dat ik veel ervaring heb met yoga, begon ik nogal sceptisch met het lezen van dit boek. Ik zag de afbeeldingen met lichaamsoefeningen en besefte dat ik die nooit meer zou kunnen doen, omdat ik bedlegerig ben en veel pijn heb. Toch bleken er ook oefeningen/houdingen in te staan, die je zelfs liggend in bed kunt doen. Daardoor wist de schrijfster me steeds meer te boeien. Ze legt het mooi uit; ze vergelijkt het lichaam met een ballon. Als je een ballon probeert op te blazen, lukt het beter als je ‘m van te voren flink oprekt. Als je het lichaam oprekt, komt er meer adem, dus energie op die plaats waar je het nodig hebt. Op de plaats waar je normaal veel pijn hebt, laat je door het rekken, opgeslagen stress en spanning los. Ook door actief aanspannen van bepaalde lichaamsdelen en het vervolgens te ontspannen, komt de spanning los.

Ze legt uit hoe meditatie chronisch pijn kan verlichten; stress en pijn sturen jouw aandacht naar iets wat niet goed is. Voortdurende aandacht voor dit gevoel, gedachten en emoties, houden je vast in het lijden. Meditatie stuurt je aandacht naar een andere richting, door middel van focussen op de ademhaling, mantra of visualisatie, waardoor je snel ontspant.
Verder geeft ze goede tips hoe je chronische pijn en lijden kunt transformeren. Een goed boek voor iedereen met chronisch pijn, die actief zijn/haar lijden wil veranderen.

Cijfer waardering: 8

Uitleg cijfer:
Het is een duidelijke beschrijving met foto’s van de oefeningen. Ze heeft een groot invoelend vermogen voor mensen met chronische pijn. Haar achtergrond als psycholoog maakt van dit boek een mooie combinatie van yoga en bewustwording door psychologisch inzicht.

Geschreven door Evy