Stichting Intermobiel

Recensie over Edel Maex Open mind, anders kijken naar de werkelijkheid

Titel: Open mind, anders kijken naar de werkelijkheid
Auteur: Edel Maex
Uitgeverij: Witsand uitgevers Gent 2009
ISBN: 978-94-9038-204-9
Hardcover 95 bladzijdes datumuitgifte: december 2009
Prijs 14,95 Klik hier om het te bestellen 

Korte samenvatting: 
Hoe kan je een nieuwe wending geven aan je leven? Door anders aan te kijken tegen de wereld! Hoe onze wereld eruitziet, heeft veel te maken met hoe wij omgaan met de realiteit. Onze geest is geneigd om te vernauwen en in cirkeltjes rond te draaien. We vormen heel snel een beperkte visie op de werkelijkheid en zien die als de waarheid.

In dit boek legt dé grote autoriteit over mindfulness uit hoe je anders kunt aankijken tegen de wereld en het leven en zo je leven een nieuwe wending kunt geven. ’Ik heb een boek willen schrijven dat de mensen verder uitdaagt,’ zegt Edel Maex. In ‘open mind’ prikkel ik de lezer om buiten de lijntjes te gaan. Het boek haalt mensen uit hun bekende denkpatronen en nodigt hen uit om opener in het leven te staan.’

Over de auteur:
Edel Maex publiceerde eerder met veel succes de bestseller 'Mindfulness'. Edel Maex is psychiater in Antwerpen, zenboeddhist en trainer in Mindfulness Based Stress Reduction. Met zijn boek ‘Mindfulness’ maakte hij grote indruk. Van het boek zijn inmiddels vele tienduizenden exemplaren verkocht. Edel Maex begeleidt en superviseert Mindfulness-trainingen en geeft lezingen en seminaries aan leidinggevenden in bedrijven. Hij is tevens secretaris-generaal van de Boeddhistische Unie van België.

Na zijn uiterst succesvolle debuut een nieuw groot boek van Edel Maex, waarin hij verder in de voetsporen treedt van grote leermeesters als Thich Nhat Hanh, Genpo Roshi en Jon Kabat-Zinn. Je leven veranderen betekent in de eerste plaats anders, met veel creativiteit en openheid, kijken naar de werkelijkheid en naar je leven.

Cijfer waardering: 8,5

Korte toelichting op het cijfer: 
Het is allereerst een mooi boek met een harde kaft eromheen en met leesbare letters en pagina's. Het is goed in de hand te houden als je een beperkte handfunctie hebt. Het is in het woordgebruik wel te merken dat het door een Belgische auteur is geschreven. Het enige moeilijke woord in het boek is artefact, maar dat legt Edel Maex ook erg duidelijk uit in zijn boek.

Dit is een boek voor beginners, maar zeker ook voor gevorderden. Ik vond dit boekje erg de moeite waard om te lezen. Ik heb het boek twee keer gelezen en las de tweede keer weer nieuwe dingen, dus ik zou je aanraden het boekje vaker dan een keer te lezen. Het boekje leest ook snel en makkelijk uit, wat ik een groot voordeel vind, omdat ik anders vaak in een boek strand en het niet uit lees. Ik heb veel boeken de laatste tijd veel boeken over mindfulness gelezen, maar ik had niet bij dit boekje het gevoel van dat het gelijk was aan andere boeken over mindfulness. Edel Maex heeft er toch duidelijk een eigen draai aan gegeven wat dus erg positief is. Hij draagt in dit boek veel voorbeelden aan om anders naar de werkelijkheid te gaan kijken. Ik heb dit boek gelezen voor de aandacht meditatiecursus en heb er veel aantekeningen en quoten uit gehaald die ik in de cursus terug wil laten komen. Ook legt hij het begrip zitten erg goed en duidelijk uit. Een korte quote uit zijn boek:

"Het is een misvatting dat mediteren een soort van ‘van de wereld weg zijn’ is, en dat je moet stoppen met denken en moet wegzweven. Dat is zitten net niet. Een Boeddha is heel aandachtig aanwezig, en alert. Met alle zintuigen, en ook de geest. Zitten is niet stoppen met denken, want onze gedachten en indrukken gaan gewoon verder. Net zoals bijvoorbeeld de geluiden van de wereld gewoon doorgaan als we gaan zitten. Zitten is zitten met open aandacht, in een wereld waar al je indrukken gewoon verder gaan.

Open aandacht is een belangrijk aspect bij zitten. Onze aandacht heeft de neiging om zich heel snel op iets te richten en het vast te pakken. Waar je je op focust, hangt af van je kader, je interesses, je verlangens en hoe je naar de werkelijkheid kijkt. Gaan zitten met complete aandacht is een poging om niet selectief te zijn. Je probeert te vermijden dat je bepaalde dingen uitkiest en andere negeert. Alles wat opkomt mag er zijn, zonder oordeel en zonder erin mee genomen te worden of er weerstand tegen hebt.

Zitten is niet zozeer stoppen met gedachten. Ons denken stopt toch niet, waarom zou het? Het is veeleer stoppen met weten. Het is gaan zitten met lege handen en alle constructies, alle concepten alle artefacten loslaten. Zitten is de weg van de terugkeer, of op zijn minst de bereidheid daartoe terug naar het witte blad, naar de creatieve leegte, die niet leeg is maar de bron van alles.

Zitten is de voor de hand liggende methode om alles in je eigen geest te onderzoeken. Onze geest cirkelt vaak in dezelfde patronen. Wie creatief wil zijn, moet zich kunnen terugkeren uit dat patroon. Zitten is de intentie om je terug te trekken. Zelfs als dat niet per se lukt, creëert die intentie ruimte voor nieuwe dingen. Op die wijze is zitten een pad van ongehinderde creativiteit. Het is complete openheid, het is de ultieme vrijheid. Het leert onszelf en de wereld ervaren als niet principieel afgescheiden, maar als wezenlijk verbonden.

Het kan in emotionele momenten helpen te zitten. Zitten creëert ruimte en het kan je helpen alles in een bredere context te plaatsen. Door terug te keren naar nul zie je een groter kader en dat helpt je om met je emoties om te gaan. Waar je ook in vastloopt, zitten kan je helpen om weer los te komen en je vrijheid terug te nemen."

Ik raad je dus zeker aan als je basis met mindfulness wilt starten en anders wilt proberen te kijken naar de werkelijkheid om dit boekje aan te schaffen en een start te maken!

Veroni Steentjes
Namens Stichting Intermobiel