Stichting Intermobiel

recensie over het boek Mindfulness meditaties voor elke dag, Auteur: Jeffrey Brantley & Wendy Millstine

Titel: Mindfulness meditaties voor elke dag,
Auteur: Jeffrey Brantley & Wendy Millstine Nederlands
Uitgeverij: Panta Rhei
ISBN-13: 978-90-8840-044-5 
Paperback 184 pagina's |  | uitgifte: april 2010
prijs € 17,50

Mindfulness is een vorm van meditatie die de laatste jaren enorm in de belangstelling is komen te staan. Het is een eenvoudige meditatietechniek die door iedereen gemakkelijk geleerd kan worden. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat deze techniek uitermate geschikt is voor stress-management, angst- en pijnbestrijding en een positief effect heeft op depressies. Ook lichamelijke kwalen genezen sneller met behulp van deze techniek.

Steeds meer gezondheidscentra gebruiken mindfulness meditatie als een aanvullende vorm van cognitieve therapie.
De 64 meditaties in dit boek zijn gebruiksvriendelijke toepassingen van deze techniek voor mensen met een druk bestaan. Voor een duurzaam effect is het wel belangrijk om er een dagelijkse gewoonte van te maken. De meditaties zijn verdeeld in 4 categorieën:
1. leren ontspannen in een gevoel van veiligheid;
2. zowel vreugde als verdriet omarmen;
3. met angst en stress leren omgaan;
4. verbinding maken met het netwerk van het leven.
De auteurs publiceerden meerdere bestsellers over mindfulness die in vele talen vertaald werden.


Cijfer waardering: 9+

Korte toelichting op het cijfer:
Ik ben erg tevreden over dit boek, meer dan ik eerst verwachtte. Het is een duidelijk overzichtelijk boek. De auteurs leggen eerst uit waar de basis van de meditaties vandaan kwamen, namelijk dat het van oorsprong van Dr. Kabat-Zinn uit Amerika afkomstig is. Er staan duidelijke belangrijke punten in die van belang zijn bij het mediteren. De auteurs leggen dus alles goed  uit om bij te dragen aan een 'goede meditatie' en ook wat hindernissen zijn bij het mediteren. Het is allemaal erg volledig vermeld en uitgewerkt. De meditaties in het boek zijn in vier onderwerpen verdeeld:

- dagelijkse meditaties voor ontspanning en een gevoel van veiligheid
- dagelijkse meditaties voor het omarmen van blijdschap en vrees
- dagelijkse meditaties om je te ontfermen over je angstige lichaam en geest
- dagelijkse  meditaties om je te verbinden met het netwerk van het leven

Deze opbouw komt ook in de stappen van onze eigen meditatiecursus terug, dus het is erg herkenbaar.

In iedere deel zijn hele verschillende meditaties te vinden, zodat er altijd wel iets bij is wat je aanspreekt. Ik zou er ook een groot aantal uitproberen, ook door de tijd heen. Er zijn in de meditaties visualisaties te vinden en affirmaties en meditaties gericht op mindfulness in het hier en nu aanwezig zijn bij je adem en wat er om je heen gebeurt.
Als je de inhoudsopgave pakt van het boek, kan je ook kijken welke meditaties bij welk deel passen en je kiest gewoon een titel van een meditatie die je aanspreekt. De meditatie die mij het meeste aanspreken zijn Standvastig als een berg van bladzijde 62 en beweeg soepel mee, met elke golf die er erg op lijkt van bladzijde 159, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Het boek is eigenlijk bedoeld voor mensen met angst en stress, maar de meditaties zijn zeker ook goed te gebruiken voor mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte waar angst en stress ook een rol in spelen. Eigenlijk is dit boek voor iedereen die wil gaan mediteren een aanrader, dus niet alleen voor beginners maar ook voor gevorderden! Iedereen heeft angsten en stress. Dit is een boek dat je blijft lezen en pakken uit de boekenkast!

Voor onze cursus hebben we zeker veel ideeën en tips uit dit boek gehaald die we aanpassen en verwoorden in onze eigen woorden passen bij onze cursus en doelgroep! Aanschaffen en lezen dus!

Geschreven door Veroni Steentjes
voor Stichting Intermobiel