Stichting Intermobiel

Recensie over het boek Leer ons stil te zitten�, een scepticus zoekt zin en gezondheid van Tim Parks

Titel: ‘Leer ons stil te zitten’, een scepticus zoekt zin en gezondheid
Auteur: Tim Parks
Uitgever: de Arbeiderspers
Isbn: 978-90-295-73306/NUR 320
Aantal pagina's: 320 Paperback
Prijs €18,50 Klik hier om het boek te bestellen Er is ook een e-boek versie voor €13,50

Korte samenvatting:
Tim Parks groeide op in een Engels, streng evangelistisch gezin, maar op jonge leeftijd breekt hij met het geloof om zichzelf als intellectueel en schrijver te ontwikkelen. Na het schrijven van twintig boeken en jaren achter de computer beginnen onverklaarbare pijnen in zijn onderlichaam zijn gedachten te overheersen. Het dagelijkse bestaan en zijn schrijverschap worden verstoord door zijn lichamelijke ongemakken. Traditionele geneeskunde blijkt Parks weinig te kunnen bieden, het internet maakt hem nog onzekerder. Zes miljoen hits voor 'prostate pain'!

Tijdens een werkreis in India zoekt een wanhopige Parks hulp bij een ayurvedische arts. Door hem leert hij op een andere manier naar zijn klachten te kijken. In het begin is hij zeer sceptisch, maar dan ontdekt hij langzamerhand de verlichting van meditatie. Tijdens zijn 'tocht terug naar het lichaam' onderzoekt hij het verband tussen het lijden van klassieke schrijvers als Samuel Beckett en hun werk. Geconfronteerd met zijn eigen 'lijden' denkt hij ook na over onze moderne zonden zoals ambitie, arrogantie en egocentrisme.

In een autobiografie vertelt de schrijver zijn medische relaas over chronisch pijn in zijn bekkenbodem. Hij heeft helse pijn bij het plassen. De reguliere geneeskunde kan zijn pijn niet verklaren. Hierdoor gaat hij op zoek naar alternatieven. Hij ontdekt dat ademhalingsoefeningen en ontspanning hem goed doen. Hij gaat mediteren met Vipassana meditatie. Dat betekent: ‘de dingen zien zoals ze zijn’ Het is een proces van zuivering van jezelf door zelfobservatie. Hij leert hoe hij de pijn tegemoet kan treden in plaats van uit de weg te gaan. Door stil te zitten heeft hij extra veel pijn, maar hij leert de controle los te laten, zodat er ruimte komt voor nieuwe inzichten. Juist door contact te maken met de pijn, ervaart hij ‘de golf’ in zijn lichaam; een toestand waarin het lichaam alle spanning en pijn loslaat. Gaandeweg krijgt hij inzichten in zijn ziekte en in zijn leven.

Cijfer waardering: 7,5

Uitleg cijfer:
Deel één van het boek waarin hij zijn zoektocht binnen de reguliere sector beschrijft, had voor mij een stuk korter gemogen. Vandaar het cijfer een 7. Mijn positieve interesse werd pas in deel twee gewekt, waarin hij allerlei facetten van zijn innerlijke zoektocht heel gedetailleerd en humoristisch vertelt. Zijn ervaring met Vipassana meditatie, ofwel mindfulness meditatie wordt erg beeldend beschreven, zodat je zelf bijna lijfelijk kunt voelen wat hij beschrijft. Deel twee krijgt daarom een 8. Gemiddeld dus een 7,5 dus! 

Ingevuld door Evy
september 2011