Stichting Intermobiel

Recensie over wat is de kleur van de wind? door Rixt Kuiper

Titel: Wat is de kleur van de wind?
Auteur: Rixt Kuiper 
Nederlands -Paperback 
Ook verkrijgbaar als: Digitaal boek
128 pagina's | Uitgeverij Thema | december 2009 
ISBN: 9789058716323
Bestel hier het boek voor 20,95

Korte samenvatting:
Rixt Kuiper is een Nederlandse coach die jarenlang in Amerika en Azië woonde. Haar boek ‘Wat is de kleur van de wind’ bevat veel oefeningen voor wie wil leren mediteren. Het aardige van dit boekje is dat het bovendien een persoonlijk verslag is van een aantal jaren uit het leven van Rixt. Ze verweeft verhalen uit haar coaching praktijk met persoonlijke ervaringen, onder meer over haar ongewenste kinderloosheid. Haar persoonlijke verhaal wordt aangevuld met boeddhistische wijsheden, wetenschappelijke bevindingen en meditatieoefeningen om thuis of op het werk te doen.

Al Gore en Richard Gere kunnen niet meer zonder, de directeur van Proctor en Gamble doet er aan en zelfs Google heeft een meditatieruimte voor de medewerkers ingericht. Waarom? Omdat het in ons drukke bestaan fijn is om een plek te hebben waar je innerlijke rust kunt ervaren. Als onze geest stil is, zijn we in staat los te laten, te ontspannen en ons vrij te voelen.
 
Cijfer waardering: 8+

Korte toelichting op het cijfer:
Dit boek van Rixt Kuiper verraste me positief. Ik heb de afgelopen twee jaar voor de meditatiecursus mediteren met een lastig lichaam veel mindfulness boeken gelezen. Ik ben dus aardig gevorderd en mediteer zelf 15 jaar. Dit boekje is erg geschikt voor beginners. Het leest erg gemakkelijk door de combinatie van een eigen verhaal gecombineerd met verhalen over hoe ze haar cliënten helpt met mindfulness coaching naast korte meditatieoefeningen en wetenschappelijke artikels ter onderbouwing van de meditatieoefeningen. Het boekje is overzichtelijk en heeft een goede opbouw. Achter in het boekje staan goede tips voor het mediteren over de houding, de meditatieruimte, meditatieroutine en uitleg over de verschillende meditatievormen die er zijn. De oefeningen die je in het boekje vindt, lijken erg op oefeningen uit andere boeken zoals de bergmeditatie, maar dat is in alle boeken het geval. De basismeditaties van mindfulness van Kabat-Zinn en David Dewulf vind je in veel van dit soort boeken terug in een net iets andere vorm. 

Als je een beginnerboekje zoekt over mindfulness meditatie waarmee je snel aan de slag wilt zonder lange teksten en dikke boeken door te worstelen, is dit een goed alternatief. Het nodigt uit om ermee aan de slag te gaan met het lezen en de beoefening!

Ingevuld door Veroni Steentjes
oktober 2011