Stichting Intermobiel

Dagelijkse meditaties voor het omgaan met angst en stress, mindfulness meditaties voor elke dag

Titel: Dagelijkse meditaties voor het omgaan met angst en stress, mindfulness meditaties voor elke dag
Auteur: Jeffrey Brantley & Wendy Millstine
Nederlands -Paperback
184 pagina's | Uitgeverij Panta Rhei|
april 2010
ISBN: 9789088400445
prijs 17,50 Klik hier om het boek te bestellen

Korte samenvatting
Mindfulness meditaties voor elke dag

Mindfulness is een vorm van meditatie die de laatste jaren enorm in de belangstelling is komen te staan. Het is een eenvoudige meditatietechniek die door iedereen gemakkelijk geleerd kan worden. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat deze techniek uitermate geschikt is voor stress-management, angst- en pijnbestrijding en een positief effect heeft op depressies. Ook lichamelijke kwalen genezen sneller met behulp van deze techniek.
Steeds meer gezondheidscentra gebruiken mindfulness meditatie als een aanvullende vorm van cognitieve therapie.

De 64 meditaties in dit boek zijn gebruiksvriendelijke toepassingen van deze techniek voor mensen met een druk bestaan. Voor een duurzaam effect is het wel belangrijk om er een dagelijkse gewoonte van te maken. De meditaties zijn verdeeld in 4 categorieën:
1. leren ontspannen in een gevoel van veiligheid;
2. zowel vreugde als verdriet omarmen;
3. met angst en stress leren omgaan;
4. verbinding maken met het netwerk van het leven.

De auteurs publiceerden meerdere bestsellers over mindfulness die in vele talen vertaald werden.

Cijfer waardering: 9 

Korte toelichting op het cijfer:
Dit is een heel goed boek met een duidelijke uitleg waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden als je gaat mediteren en wat belangrijk is bij het mediteren. Alles komt aan bod wat belangrijk is. De valkuilen worden besproken zoals een verwachting hebben als je start met de meditatie.  Een duidelijke quote uit het boek is:

Iedereen kan mediteren, iedereen kan er baat bij vinden 
Mindfulness meditatie vereist geen – juist niet! – specifieke religieuze of spirituele overtuiging
Dus iedereen kan het doen en iedereen kan er zijn voordeel mee doen om meer ‘mindful’ te zijn!

In het boek geven de auteurs ook aan dat de basis van de meditaties afkomstig is van Kabat-Zinn. Zo geven ze dus duidelijk aan waar de basis vandaan komt. In vier delen van dit boek, vind je beschrijvingen van meditaties en oefeningen die mindfulness als basis hebben, gerangschikt rond vier hoofdthema’s
1. ontspanning en je veilig voelen
2. volkomen aanvaarden van vreugde én angst
3. vriendschap sluiten met je angstige lichaam en geest
4. jezelf verbinden met het netwerk van het leven

Ik heb dit boek gelezen voor de cursus mediteren met een lastig lichaam. Als je zo'n lichaam hebt, heb je zeker ook te maken met angst en stress. Dit boek is dan zeker een aanrader, maar ik denk dat ieder mens met angst en stress te maken heeft, dus het is voor iedereen die met mindfulness aan de slag wil gaan een aanrader.

De meditaties in het boek zijn erg verschillend waardoor er zeker een meditatie bij zit die je aanspreekt. Ik vind de meditatie standvastig als een berg erg prettig. Ik heb de inhoudsopgave regelmatig gebruikt door de meditaties na te lopen. Als er een titel was die me aansprak, zocht ik de meditatie die erbij hoorde en probeerde hem uit. Enkele meditaties kon ik goed aanpassen in de woorden, zodat het voor de Intermobiel doelgroep ook erg geschikt is om te gebruiken. Zo maak je toch je eigen meditatie.

Ik vind dit een boek wat zeker voor beginners geschikt is maar ook als gevorderde is het geschikt. Het is ook een boek wat je niet na een keer lezen in de boekenkast zet en nooit meer pakt.

Het kan prettig zijn om de meditatie in te (laten) spreken. Zo heb je een geleide meditatie. Je kunt het eenvoudig inspreken via je PC - start -> bureauaccesoires -> geluidsrecorder of door een software programma met een microfoon of headset.

Geschreven door Veroni Steentjes
namens Stichting Intermobiel

november 2011