Stichting Intermobiel

Wat is meditatie (zitten) wel en wat is het niet? Verkeerde begrippen en misverstanden over meditatie

Venerable Henepola Gunaratana Mindfulness in Plain English Engels - Paperback Prijs € 11,99 224 pagina's | Wisdom Publications | 2nd Revised edition | november 1996

 • Meditatie is niet alleen een techniek voor ontspanning en concentratie. Ontspanning en concentratie zijn nodig als gereedschap.
   
 • Meditatie betekent niet in trance gaan.
   
 • Meditatie is niet een mysterieuze oefening die niet begrepen kan worden.
   
 • Het doel van meditatie is niet een psychisch superwezen te worden.
   
 • Meditatie is niet, zoals soms gezegd wordt, gevaarlijk en een voorzichtig persoon zou het moeten vermijden.
   
 • Denk niet dat meditatie niets voor normale mensen is, dat het alleen maar voor heilige of spirituele mensen is weggelegd.
   
 • Meditatie is niet weglopen van/voor de werkelijkheid.
   
 • Meditatie is niet een fantastische manier om high te worden.
   
 • Meditatie is niet egoïstisch.
   
 • Meditatie is niet zitten en alleen maar verheven gedachten hebben.
   
 • Meditatie is niet denken: een paar weken meditatie en al mijn problemen zijn verdwenen (vergeet het maar).
   
 • Meditatie is niet het leeg maken van de geest en tegen dingen aankijken als in een trance, hypnose of uit een soort van verdoving. Er kan nooit iets voortkomen door lang en moeizaam blanco voor je uit te staren of naar een object te staren.

  Wel kan het voorkomen dat onderdrukte herinneringen die tijdens het mediteren naar boven komen, je angstig maken. Maar geen enkele activiteit is geheel zonder risico, dit houdt niet in dat we ons zelf in een cocon moeten opsluiten. Dat is niet leven, dat is vroegtijdig sterven.

David Dewulf: Mindfulness werkboek Krachtig en mild leven in het nu Nederlands – Paperback € 19,95 248 pagina's | Kosmos Uitgevers | oktober 2009 ISBN 9789021546612

MEDITATIE IS…
Helder wakker zijn.
Jezelf accepteren zoals je bent.
Stoppen met vechten tegen het nu moment.
Je met mildheid verbinden met het hier en nu.
Bestaansrecht geven aan wat je voelt.
Nieuwe creatieve mogelijkheden ontdekken.

MEDITATIE IS NIET……
Afstand nemen van het lichaam.
Je gevoelens onderdrukken.
Vluchten uit het leven.
Bijslapen.
Denken over meditatie.
Wazig zijn.
Gedachteloos zijn.
In een andere dimensie hangen.
Altijd gelukkig zijn.
Een medisch wondermiddel.


Edel Maex Open mind, anders kijken naar de werkelijkheid
Witsand uitgevers Gent 2009 Hardcover 95 bladzijdes datumuitgifte: december 2009
Prijs 14,95 ISBN: 978-94-9038-204-9

Mediteren oftewel ‘Zitten’
Het is een misvatting dat mediteren een soort van ‘van de wereld weg zijn’ is, en dat je moet stoppen met denken en moet wegzweven. Dat is zitten net niet. Een Boeddha bijvoorbeeld, is heel aandachtig aanwezig en alert. Met alle zintuigen, en ook met de geest. Zitten is niet stoppen met denken, want onze gedachten en indrukken gaan gewoon verder. Net zoals de geluiden van de wereld gewoon doorgaan als we gaan zitten. Zitten is zitten met open aandacht, in een wereld waar al je indrukken gewoon verder gaan.

Open aandacht is een belangrijk aspect bij zitten. Onze aandacht heeft de neiging om zich heel snel op iets te richten en het vast te pakken. Waar je je op focust, hangt af van je kader, je interesses, je verlangens en hoe je naar de werkelijkheid kijkt. Gaan zitten met complete aandacht is een poging om niet selectief te zijn. Je probeert te vermijden dat je bepaalde dingen uitkiest en andere negeert. Alles wat opkomt, mag er zijn, zonder oordeel en zonder erin mee genomen te worden of er weerstand tegen te hebben.

Zitten is niet zozeer stoppen met denken. Het is veeleer stoppen met weten. Zitten betekent ook; je realiseren dat wat je denkt, niet meer zijn dan gedachten die gebeuren. Niet dat er iets mis is met gedachten. We kunnen niet zonder. Gedachten zijn bijzonder nuttig. Maar kunnen wij ons denken gebruiken of gebruiken onze gedachten ons? Er is geen enkele reden waarom we de gevangene moeten worden van verstarde, voor waar gehouden, gedachten.

Zitten is de directe tegenpool van je geest bedwelmen. Het is je geest openen. Het haalt je geest uit zijn beperkte patronen en helpt je meer van de werkelijkheid te zien. Zitten gaat dus niet over rustig worden, niet over je terugtrekken uit de wereld, niet over stoppen met denken. Zitten maakt zichtbaar. Je geest wordt meer open. Je wordt sensitiever en je kunt meer hebben. Met een open geest ontken je niet wat je misloopt in je leven. Integendeel. En je gaat ook verantwoordelijkheid voor je leven nemen.

Ik vroeg me af wat ik op mijn ‘kussentje’ aan het doen was, alsof ik de eerste les gemist had. Tot het plots tot me doordrong. Stel dat ik wist wat ik daar zat te doen, dan was het afgesloten. Nee, het is in het niet weten dat openheid is. Juist het niet weten wat ik daar zit te doen, is wat ik daar zit te doen.

Dezelfde leraar heb ik vaak horen zeggen dat alles wat de Boeddha ooit verteld had in zich geen enkele waarde had. Het diende alleen maar om voldoende vertrouwen te wekken zodat je het erop zou wagen om te gaan oefenen, om te gaan zitten in de weidse openheid van de geest. Je kunt dit open mind noemen. We hebben er meestal alleen maar verkeerde woorden voor.

Vidyamala Burch, Aandacht voor pijn Door mindfulness gelukkig leven met chronische pijn

Meditatie als training voor het leven; Meditatie beoefenen is niet een doel op zich; het doel is niet simpelweg goed te kunnen mediteren, maar te leren wakkerder en vriendelijker te zijn, zodat je deze kenmerken in je dagelijks leven kunt brengen. Dat kan je gedrag en je relaties met anderen verbeteren en kan jou een positieve invloed op je leven geven.