Stichting Intermobiel

Leven met een lichamelijke beperking met CD Uitgeverij BOOM hulpboek

Auteur: Nadia Garnefski, Vivian Kraaij, Maya Schroevers
Nederlands - Audio Boek CD
109 pagina's | Uitgeverij Boom | oktober 2010
ISBN: 9789461051011/ nur 770
Inclusief cd met ontspanningsoefeningen.
Prijs: 19,95 Klik hier om het te kopen bij de uitgeverij Boom zonder verzendkosten

Korte omchrijving
Dit zelfhulpboek is ontwikkeld voor mensen met een niet-aangeboren lichamelijke beperking, veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of stoornis. Veel mensen met een beperking hebben last van negatieve gevoelens en weten niet altijd hoe ze daarmee om moeten gaan.

Met behulp van dit boek leren mensen om de beperking een plek te geven in hun leven en zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Aan de hand van een helder schema wordt gewerkt aan drie thema’s: ontspanning, het veranderen van negatieve gedachten en het bereiken van persoonlijke doelen. Elk hoofdstuk bevat oefeningen die iemand in zijn of haar eigen tijd en tempo kan doen.
 

Leven met een lichamelijke beperking

Over de auteur(s):
Nadia Garnefski is psycholoog en werkzaam als docent, wetenschappelijk onderzoeker en cognitief gedragstherapeut bij de Universiteit Leiden.

Vivian Kraaij is psycholoog en werkzaam als docent en wetenschappelijk onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Maya Schroevers is geregistreerd gz-psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De pers over dit boek:
'Via een beproefd stappenplan leer je van een drietal psychologen positiever te denken. Aanrader!' - Support Magazine. Lees hier de complete recensie.

'Praktisch, overzichtelijk en aansprekend opgebouwd boek' - NBD Biblion

Cijfer waardering: 8,5

Toelichting cijfer en boek van Veroni Steentjes:
'Het boek is heel duidelijk en overzichtelijk opgebouwd en ingedeeld. De taal is simpel en begrijpelijk. Het boek is dus erg toegankelijk om te lezen. In het begin van het boek wordt een duidelijke uitleg gegeven over het boek en ook voor wie het boek en voor wie het boek niet bedoeld is. Het boek is bedoeld voor mensen die weten dat zij verder zullen moeten leven met de lichamelijke beperkingen die zij op volwassen leeftijd hebben gekregen door een lichamelijke ziekte, ongeluk of stoornis. Het hulpboek is geschreven voor mensen met een niet-aangeboren lichamelijke beperking die regelmatig tot vaak last hebben van sombere gevoelens en die daarnaast de motivatie, tijd en aandacht hebben om hiermee aan de slag te gaan.

Via een vragenlijst over negatieve gevoelens kun je controleren of het boek wel of niet voor je bedoeld is. Er wordt duidelijk aangegeven dat het verstandig is om bij een score van 15 of meer punten je de huisarts te raadplegen. Zo wordt simpel en duidelijk uitgelegd en getoetst of het boek wel of niet voor jou geschikt is.

Gedachten beïnvloeden emoties, gedragingen en lichamelijke reacties. Emoties, gedragingen en lichamelijke reacties beïnvloeden ook de drie andere onderdelen. Er is dus over en weer sprake van een wisselwerking. Niet iedereen is zich daar van bewust. Inzicht kan ervoor zorgen dat je kunt sturen en van een negatieve houding een positieve kunt maken. Je kunt namelijk niet tegelijkertijd negatief als positief zijn.

Het zelfhulpboek is bedoeld om in vier weken het boek te doorlopen. Er is een werkschema in het boek geplaatst waarin duidelijk staat wat je moet doen qua lezen en welke ontspanningsoefening je doet en waar en wanneer. In het boek zit een schema dat je kunt invullen voor en na de ontspanningsoefening. Er zit een cd bij dit boek met een geleide meditatie die 15 minuten duurt. Deze tijd is ook een tijd die te doen en vol te houden is. In het boek wordt aangegeven de meditatie 4 keer per week te doen. In ieder hoofdstuk staan vragen of voorbeelden om je aan te zetten te ervaren wat er bij je speelt. Met de vragen wordt een bewustwordingsproces in werking gesteld over: lichamelijke reacties, emoties, gedachten en gedragingen.

Er zit een goede en logische opbouw in het boek, zeker ook na de toekomst toe met een hoofdstuk over het vinden van nieuwe doelen. Het doel moet wel concreet en haalbaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat als je weet wat je belangrijk vindt in het leven en daarmee aan de slag gaat, je meer tevreden bent over je leven. Het hoofdstuk erna gaat over het maken van een actieplan om je doel te bereiken. Het boek wordt afgerond met een hoofdstuk over meer vertrouwen krijgen in je eigen mogelijkheden voor het bereiken van je doel.

Dit zelfhulpboek met cd is een compleet pakket waar je mee aan de slag kunt gaan als je ook de motivatie en volharding hebt om het te doen. Ik kan me voorstellen dat als je het in een groep doet of met iemand anders het stimulerend kan werken, maar als je het alleen doet kun je het doen wanneer je wilt en kun je zelf het tempo bepalen waarmee je door het boek gaat. Als je het samen met iemand anders doet, kun je wellicht stranden in het delen van de ervaringen, gedachten en emoties. Zo heeft alles heeft voor- en nadelen.

Veel onderdelen en thema's van het boek zijn wetenschappelijk onderbouwd. Er zit dus een verhaal en onderzoek achter dit zelfhulpboek. Er is veel tijd en zorg aan dit zelfhulpboek besteed. Als je dus zelf met je ziekte gemotiveerd aan de slag wilt om sombere gevoelens aan te pakken, zowel voor beginners als gevorderden, is dit boek een aanrader.