Stichting Intermobiel

Recensie over het boek Lolslaten om gelukkiger te worden van Lama Zeupa

Titel: Loslaten om gelukkig te worden
Auteur: Lama Zeupa
Nederlands
91 pagina's
Academic & Scientific Publishers Uitgeverij Kunchab
Verschijningsdatum: 12/02/2010
ISBN: 978 90 5487 636 6
prijs 12,00 Klik hier om het boek te bestellen

Korte samenvatting:
'Iedereen is op zoek naar geluk, zo blijkt. Niet alleen de Boeddha, ook de eerste westerse filosofen behandelden dit thema uitvoerig. De raadgevingen van de Boeddha bieden geen voorlopige maar een definitieve oplossing. Ze leren ons hoe we een stabiele vorm van geluk kunnen verwezenlijken. 

Wie loslaat, slaat een nieuwe weg in. Wie durft loslaten, wordt als vanzelf een vriendelijke, zachtmoedige persoon, en verhoogt sterk de kans dat anderen zich even warmhartig zullen gedragen. De tegenpool van loslaten is vasthouden, bijhouden, bezitten, een gedrag dat dicht bij verslaving staat. Vasthouden verhindert dikwijls de zo noodzakelijke vernieuwing of herbronning in je leven.

Loslaten om gelukkig te worden is een uitgave binnen de reeks˜Zo eenvoudig kan het zijn!". Het eerste boekje, De weg van het vertrouwen van Lama Karta, heeft een ruime verspreiding gekend.

Lama Zeupa geeft al meer dan twee decennia onderricht in de centra die verbonden zijn met het Tibetaans Instituut, in Belgie en in Nederland. Zijn leringen worden gekenmerkt door een zekere finesse in de opbouw en een krachtige impact voor wat het resultaat betreft. Lama Zeupa is ook yogaleraar en onderzoekt op een experimentele manier de relatie tussen lichaam en geest in de krijgskunsten, tai chi, chi qong, yoga en meditatie.

Cijfer: 8,5

Toelichting cijfer:
De auteur van dit boekje, Lama Zeupa, ken ik. Ik ben in oktober 2001 een maand naar Yeuten Ling in Huy geweest. Er is daar een Tibetaans Boeddhistisch centrum in een ontzettend mooie omgeving. Lama Zeupa woonde dus ook daar. Ik heb hem een aantal keren gesproken, dus ik was benieuwd naar wat hij geschreven had.

In het begin kon ik niet echt in het boekje komen, maar toen dat van de week wel lukte heb ik het meteen doorgelezen en uitgelezen. Dit ligt ter verduidelijking aan mij en niet aan het boekje.  Ik was blij verrast met dit boekje. Ongelofelijk dat dit boekje met zoveel goede begrijpbare Boeddhistische onderwerpen gevuld is.  

In dit kleine boekje komen ongeveer alle Boeddhistische onderwerpen aanbod van: de vier edele waarheden, lijden, samsara en nirvana tot liefdevolle vriendelijkheid, de leegte, de vier zegels, verstorende emoties, het ik, wijsheid en de zes paramita's en nog veel meer. De begrippen worden allemaal kort en duidelijk uitgelegd. Ik heb nog nooit in een boekje de dharma zo uitgelegd gezien of wellicht juister gezegd is dat het me nooit zo is opgevallen. Dat geldt voor meer begrippen. 

Het is duidelijk en helder geschreven, terwijl het toch best moeilijke stof is, omdat het gaat om een andere manier van waarnemen dan dat wat wij standaard vanuit samsara doen. Het gaat om op de juiste wijze waarnemen wat bestaat. Het besef dat alles onderling verbonden is en vergankelijk is. We waarnemen in de vorm van objecten en wij-zij.

Zo tussendoor staan er kaders in het boekje waar ook leuke kleine verhalen of fragmenten uit een ander boek aanbod komen. Ik heb in het boekje heel wat aantekeningen in gemaakt. Ik heb vaak gedacht dit of dat wil ik kopiëren voor de studie en meditatiegroep boeddhisme van Jewel Heart. Dit is een boekje dat je vaker kunt lezen en wellicht moet lezen om de inhoud ook echt in je dag dagelijks leven te doordringen of integreren. Het is een boekje voor beginners en gevorderden.

Er zijn veel fragmenten die ik kan aanhalen als mooie tekstfragmenten, maar ik heb voor twee kenmerkende zinnen/gezegden gekozen:

Waar een wens is, wordt een weg gebaand.
en
Alle lijden van het opgesloten zitten in zichzelf.

Het boekje is echt een aanrader om te kopen en te lezen. Het compacte formaat en het aantal bladzijdes maken dat je het boekje eerder uitleest en er weer even bij pakt. Als je handfunctie beperkt is, is het kleine formaat in de hand te houden iets moeilijker, maar het is wel te doen.