Stichting Intermobiel

Slaapproblemen (Johan)

Slaapproblemen – Doe er wat aan!

Introductie
Ik ben Johan Fiddelaers, 37 jaar, getrouwd met Mary en we hebben 2 kinderen: Jesper 5 en Niels 3 jaar. Sinds 1998 heb ik ernstige rugklachten, echter na twee rugoperaties (2003 en 2004) ben ik bedlegerig geworden.
Johan op de foto liggend op bed met zijn zoon

Mijn rugproblemen
Als gevolg van de rugoperaties is er veel littekenweefsel ontstaan, dat welke dus op de zenuw(wortel) drukt. Hierdoor heb ik altijd pijn en andere klachten in beide benen en onderrug. Enkele keren per dag kan ik mijn bed uitgaan. Statische belasting is erg zwaar (staan) of onmogelijk (zitten), wandelen en bewegen gaat het beste. Naarmate de dag vordert, nemen de pijn en de klachten toe. Ik probeer dan onder een bepaalde pijngrens te blijven, zodat ik ook kan slapen. Een goede nachtrust is essentieel om voldoende van de daginspanningen te herstellen.

Slaapproblemen
Een ieder slaapt wel eens slecht. Daaraan liggen diverse oorzaken aan ten grondslag: hitte in de slaapkamer, zorgen maken, werkstress, etc. Wanneer dit een langdurig karakter krijgt, dan heb je een slaapprobleem. Hierin zijn 2 verschillen te onderscheiden: problemen met inslapen en problemen met doorslapen. Ikzelf heb/had een groot probleem met inslapen. Voor personen met een handicap zijn verschillende oorzaken te noemen: ze hebben te weinig lichamelijke inspanning (bijvoorbeeld bedlegerige personen), mentale problemen en natuurlijk de pijn.

Mijn slaapprobleem en de gevolgen
Mijn voorkeurshouding bij slapen is op mijn zij. Echter de pijn in mijn onderrug en benen nemen emt per minuut toe, dus het is belangrijk om weldra in slaap te vallen. Tijdens de slaap neemt de pijn bij zijligging niet toe, zelfs af. Dit komt door volledige ontspanning van het lichaam. Als het op de ene zij niet lukt, kan ik het nog op de ander proberen. Lukt dat ook niet, dan is de pijn zo hevig, dat ik alleen nog maar op mijn rug kan liggen. De uren schrijden voort. Soms val ik toch nog in slaap. Het is een gegeven dat de voorkeurshouding niet zomaar veranderd kan worden. Indien de slapeloze nachten zich opstapelen, zoals bij mij het geval was, is de pijn overdag ook niet meer te hebben. Daarnaast ontstond er een angst voor het slapen gaan. Ik hikte steeds meer tegen het tijdstip van naar bed gaan aan. Dit beeld was wekenlang/maandenlang nagenoeg hetzelfde. Overdag gebroken, ’s avonds slaapangst en ’s nachts wakker liggen met veel pijn. Je komt dan in een spiraal zonder uitweg terecht. Je probeert allerlei dingen, maar zonder resultaat. Slaappillen kunnen voor een keer wel nuttig zijn, maar mogen niet blijvend gebruikt worden.

Oplossingen
Op een gegeven moment ga je hulp zoeken. De huisarts adviseerde me yoga of slaaptherapieën te volgen. Bedlegerige mensen kunnen niet zo maar ergens naar toe om een (yoga)cursus te volgen. Via Internet kwam ik bij de organisatie Somnio terecht. Daar heb ik een eenvoudige test ingevuld, waarin werd bevestigd dat ik inderdaad een slaapprobleem had. Dus heb ik me voor de Somnio-methode aangemeld. Slaapdeskundigen begeleiden me stap voor stap naar een verbeterde slaap. Het werpt zijn vruchten af. Raadpleeg hun website voor meer informatie en voor de kosten (Sommige verzekeraars geven korting en denk aan opgave Inkomstenbelasting).

Mijn aanpak
Een half uur voor het slapen gaan, luister ik naar muziek of lees in een tijdschrift. Daar word ik rustig van. Om 23:00 uur ga ik naar bed (boven), vermijd fel licht en met de gedachte dat ik heel moe ben. Het eerste kwartier lig ik op mijn rug en breng mijn ademhaling onder controle. Ik weer gedachten uit mijn hoofd door me te concentreren op bijvoorbeeld mijn voeten. Als de tijd rijp is, ga op mijn zij liggen met een klein kussentje in mijn zij ter ondersteuning en adem dieper uit. Zo vloeit alle spanning uit mijn lichaam. Als alles goed gaat, dan val ik tijdig in slaap. Om 7 uur sta ik dan weer op. Het is erg belangrijk om vaste tijden aan te houden, ook in het weekend in verband met je biologische klok.

Televisie kijken op je slaapkamer en ’s avonds koffie drinken bevorderen niet de slaap. Een goed matras en een goede bodem zijn erg belangrijk om prettig te liggen.

Bovenstaande gedisciplineerde aanpak bevalt me uitstekend en overdag geeft het me meer energie.

Welterusten.


Geschreven door
Johan Fiddelaers 

Kijk voor meer informatie eens op:
- Somnio: behandeling zonder medicijnen door erkende slaaptherapeuten. Denkt u erover na deze behandeling te willen doen, neem dan contact met ze op en geef aan dat je je via Stichting Intermobiel aan wilt melden. Dan ontvang je 10% korting.
- Kijk ook eens op de site van de samenwerkende Nederlandse slaapcentra. Er staat een zelftest op en tips voor het gezond slapen gaan.
- Ook op de website van de Teleac staat veel informatie. Het bevat een gratis online zelfhulpcursus. Je kan de oude tv afleveringen via die website bekijken naast opdrachten toen.