Stichting Intermobiel

Rosi over borstvoeding geven als je een lichamelijke handicap hebt

Ik wilde per se borstvoeding geven, omdat dat de beste voeding is voor een baby. Maar ach, na diverse mislukte pogingen is de fles is ook een heel goed alternatief!

In onderstaand artikel vertelt Rosi , 25 jaar uit Oss over borstvoeding geven als je een lichamelijke handicap hebt. Ze heeft een zoontje , die nu 1,5 jaar oud is.

Toen ik zwanger was van hem, heb ik me voorgenomen om een jaar lang borstvoeding te geven. Ik had er niet bij stilgestaan dat er problemen konden ontstaan bij het geven van borstvoeding vanwege mijn handicap. Ik heb namelijk hemiparese rechts en een drain  in mijn hoofd. Dit heb ik al sinds mijn geboorte. Ik wilde per se borstvoeding geven, omdat dat de beste voeding is voor een baby. In moedermelk zitten alle stoffen die een kindje nodig hebben en het beschermt ook beter tegen ziektes. Daarnaast herstelt de moeder sneller van de bevalling als ze borstvoeding geeft. De moedermelk past zich aan de leeftijd van het kindje aan.

 

 

Problemen
Mijn zoontje was geboren. Ja hoor, daar kwam het eerste probleem: hij kon niet goed de melk uit mijn borst zuigen. Hij was erg klein en moest het allemaal nog leren. Het tweede probleem was dat ik geen goede houding kon vinden om mijn baby goed aan te leggen. Het makkelijkste voor mij was om op mijn rechterzijde te gaan liggen in bed en hem langs mij te leggen met zijn hoofdje bij mijn borst. Maar helaas werd het er niet beter op. Na een aantal dagen geprobeerd te hebben en flink gestrest te zijn, gaf ik het op. Dit kon zo niet langer, maar ik wilde toch per se borstvoeding geven, dus wat nu?

Kolven
Omdat hij dus niet wilde ‘happen’, moest ik dus al gelijk beginnen met het kolven van de moedermelk. Dat ging in tegenstelling tot het aanleggen heel erg goed. Ik besloot dus om alle voedingen te gaan kolven. Ik huurde een professionele dubbele elektrische kolfapparaat (Medela Symphony) en kocht kolftrechters en flesjes (Medela) om de melk in te kolven. Als ik niet genoeg melk kon kolven, kreeg hij flesvoeding. Flesvoeding en borstvoeding zijn prima te combineren. Alleen moet je erop letten dat de moedermelk niet terugloopt. 

Na een paar weken bracht ik het kolfapparaat terug en kon ik een elektrische kolf van iemand lenen. Natuurlijk gebruikte ik wel mijn eigen kolftrechters vanwege de hygiëne. Helaas maakte deze nogal veel lawaai, waardoor ik niet ontspannen kon kolven en mijn borstvoeding terugliep. Dus ik heb maar snel een nieuwe elektrische kolf gekocht, maar deze was lekker stil en daarmee ging het dus veel beter. (Medela Swing)
Elektrische kolf de Medela Swing
Soorten kolven
Er zijn drie soorten kolven te koop: handkolven, halfautomatische kolven (beginnen met de hand en de kolf neemt het daarna over zoals Avent Isis IQ) en elektrische kolven. Medela en Avent zijn de meest bekende merken. Medela heeft handkolven, bijvoorbeeld de Harmony, en elektrische kolfapparaten, bijvoorbeeld de Medela Symphony en Swing. Avent heeft zowel handkolven als halfautomatische kolfapparaten te koop. Het hangt van jezelf af en van hoe vaak je gaat kolven welke borstkolf het beste voor jou is. Als je een verminderde handfuctie hebt, maar één hand kunt gebruiken of heel vaak moet kolven, dan raad ik je een elektrische kolf aan. Als je je baby zelf aan de borst kunt aanleggen, is dat natuurlijk het beste, want je baby krijgt veel meer melk uit je borst dan uit welke kolf dan ook. Daarnaast is het kolven best wel veel werk. Ik werd er een beetje moe van om zes keer per dag te kolven en daarnaast Arjun de moedermelk in een fles te geven en alle gebruikte spullen af te wassen en te steriliseren. Dus wilde ik Arjun toch weer aanleggen.
 halfautomatische kolf avent Isis IQ

Lactatiekundige
Toen mijn zoontje ongeveer drie maanden oud was, nam ik de stap om hem weer uit mijn borst te laten drinken. Daarvoor schakelde ik een lactatiekundige in. Een lactatiekundige is iemand die alles van borstvoeding geven weet en jonge ouders daarin begeleidt. Het lukte!! Maar toen ik weer ging kolven, ging het kolven helemaal mis. Ik kreeg last van stuwing en later kreeg ik een fikse ontsteking in beide borsten. Daar ging mijn droom van een jaar lang borstvoeding geven. Maar ach, de fles is ook een heel goed alternatief. Sindsdien drinkt Arjun heerlijk flesvoeding!

Zoek je meer informatie bekijk onderstaande links dan eens:

Geschreven door Rosi
Geredigeerd door Veroni Steentjes, november 2008