Stichting Intermobiel

Praktische tips van de doelgroep

Hieronder vind je tips die door de doelgroep zijn aangedragen. Natuurlijk willen we jouw tips ook toevoegen, zodat de lijst alleen maar beter en vollediger wordt. Intermobiel heeft een ziekteoverstijgende doelgroep, dus wellicht dat de tips per ziekte kunnen verschillen. Vanzelfsprekend worden de tips anoniem geplaatst en wordt er zorgvuldig mee omgegaan.Wil je een ontbrekende tip(s) toevoegen, mail deze dan naar de rubriek seksualiteit

 

De twee winnende tips in de Durex prijsvraag zijn geworden:

  • Ik kan mijn partner niet aftrekken met mijn hand, omdat ik daar te weinig kracht voor heb. Als oplossing pak ik zijn penis vast en mijn partner doet zijn hand om mijn hand, zodat hij het zware werk doet. Maar we beiden toch het gevoel hebben dat ik hem aan het aftrekken ben. Soms krijg ik dan toch last van kramp. Mijn partner trekt zichzelf dan af, terrwijl ik zijn eikels aanraak.
     
  • Als je het gewicht van je vriend niet goed op je kan hebben, is het lepeltje-lepeltje standje erg makkelijk. Je ligt dan op je zij. Zorg wel dat je gemakkelijk ligt, creatief zijn met kussens dus. Je vriend ligt dan achter je en gaat dus ook achterlangs naar binnen. Een andere optie als je niet tegen het gewicht kan van je vriend die bovenop je zit, kan je ook een krukje gebruiken tijdens de massage, die je over je benen plaatst, waar je vriend dan op kan gaan zitten en je kan masseren.

    Ze ontvangen beide het Durex play pakket t.w.v. €300,--. Van harte gefeliciteerd. We wensen ze er veel plezier en fun mee!

Natuurlijk zijn de tips nu ook nog steeds erg welkom! 

Win Durex pakket met je tip

De tips zijn gerubriceerd voor het overzicht. Wil je een ontbrekende tip toevoegen, mail deze dan naar de rubriek seksualiteit

Algemeen

  • Ik had er in het begin erg veel moeite mee om seks te hebben. Mijn partner doet toch het zware werk, terwijl hij het ook wel eens anders wilt. Ook heb ik negatieve ervaring gehad qua seks. We hebben het hier openlijk over gehad. En dit is dan ook de belangrijkste tip die ik iedereen mee wil geven.
  • Als mens met een beperking is het belangrijk dat je open bent en aangeeft wat je wel en niet kunt.
  • Het is niet erg dat jezelf op bed ligt en de ander het ‘zware’ werk doet tijdens het bedrijven van de liefdesdaad.
  • Het is moeilijk om erover te vertellen. Daarnaast ben ik heel langzaam achteruit gegaan en zijn we langzaam hierin meegegroeid ook op het gebied van seks. Open over de beperkingen vertellen en aangeven wat wel en niet meer kan, is erg belangrijk 
  • Geef jezelf en je lichaam ook de kans om eens te genieten en een prettige ervaring te hebben i.p.v. alleen maar pijn en vermoeidheid. Je lichaam verdient ook prettige impulsen. Sta jezelf dit dus toe! Na de seks herb je wellicht wel meer pijn, maar je mag ook eens seksueel genieten. Klaarkomen schijnt zelfs goed te zijn voor je lichaam bij bijvoorbeeld ziektes als bijvoorbeeld:MS. 
  • Ga niet plannen dat je "het" persee moet doen. maar geniet van alles wat lukt. ga ook niet jezelf of je lichaam de schuld geven als het niet lukt. jammer dan volgende keer beter. het kost soms wat inspanning om er op die manier naar te kijken, maar je begint een volgende keer veel fijner

Voorbehoedsmiddelen:

  • Omdat ik geen pillen kan slikken (door mijn ziekte moet ik hier van overgeven), heb ik een spiraaltje laten zetten. Mijn partner gebruikt een condoom voor extra zekerheid.
  • Ik gebruik de prikpil al enkele jaren met veel succes. Geen bloederige bende meer, zeker als je bloedverdunners gebruikt, en geen menstruatieklachten. Ik kan de prikpil doorgebruiken dus hoef niet te menstrueren, volgens de huisarts is dat geen probleem. Een verpleegkundige zet de prikpil.

 Voorbereiding
 

  • Ik gebruik erg veel medicatie wat mij soms erg suf kan maken. Maar ook juist door de medicatie is mijn lijf vaak ontspannen. Ik zit al erg los in mijn gewrichten, en de medicatie helpt daar aan mee. Meestal nemen eerst een lekker glaasje wijn en soms een leuk videootje erbij. Door de medicatie en de wijn heb ik tijdelijk minder pijn. Dit maakt dat we dan wat langer kunnen vrijen. Ook is de daad zelf voor mij vaak DE manier om heupen op zijn plek terug te zetten. Door de druk die dan op je onderlijf komt te staan, schieten mijn heupen makkelijk terug. Zo proberen we van iets pijnlijks toch iets leuks te maken.
     
  • Ik heb zelf veel last van verkrampen van mijn spieren, dus moeite met ontspannen wat het vrijen moeilijk maakt. Daarom geeft mijn vriend mij tijdens het voorspel vaak een erotisch getinte massage, van het lichaam en ook van de vagina. We gebruiken (sinds kort) hiervoor Durex massage 2 in . Door de massage kan ik beter ontspannen, en het glijmiddel wat in de massage olie zit zorgt ervoor dat het vrijen net iets gemakkelijker gaat. 
      
  • Voordat we gemeenschap hebben, kijkt mijn partner als ik niet te verkrampt ben. Eerst duwt hij 1 vinger naar binnen, daarna 2. Als dit lukt, kunnen we gemeenschap hebben. Lukt dit niet, dan proberen we verder of beslissen we dat we geen gemeenschap hebben, maar lekker friemelen aan elkaar. Als het niet luk en we zouden toch gemeenschap hebben, dan zou het te veel pijn voor mij doen.
     
  • Zorg dat je ontspannen bent en niet te veel verkrampt. Samen douchen stimuleert. Ook kan een zonnebank helpen, bad nemen of alvast een pijnstiller of spierverslapper in nemen. Je weet zelf wel wat bij jou helpt op dit gebied. Het is een kwestie van uitproberen en ontdekken wat bij jou helpt.
     
  • Zet  de verwarming hoger, zodat je het niet koud krijgt en verkramd raakt.
     
  • Wat ook meespeelt is dat de partner van iemand met een beperking het altijd erg druk heeft: een baan, huishouden doen, kinderen verzorgen. Dan is de partner ’s avonds vermoeid of te vermoeid en is de zin verloren gegaan. Van te voren plannen is dan wel een oplossing en werkt helemaal niet belemmerend. Plannen werkt bevorderlijk. 
     
  • Het is niet erg als je niet meteen zin in seks hebt door een pijnlijk lichaam. Zin opwekken is voor veel mensen vanzelfsprekend en zeker met een pijnlijk lichaam. Schaam je daar dus niet voor! Het is nu eenmaal zo. Je kunt er veel emoties aan ophangen, maar daar verandert het niet mee. Dat gaat alleen maar in de weg zitten.
     
  • Geef duidelijk aan waar je opgewonden van wordt. Durf je het niet te zeggen, laat het dan merken of leidt de hand van je partner erheen. Hij/zij kan niet ruiken wat jou opwindt!

Standjes:
 

  • Als je net als mij het gewicht van je vriend niet goed op je kan hebben, is het lepeltje-lepeltje standje erg makkelijk. Je ligt dan op je zij (zorg wel dat je gemakkelijk ligt, creatief zijn met kussens dus) en je vriend ligt dan achter je en gaat dus ook achterlangs naar binnen. Met dit standje heb je geen last van het gewicht, maar lig je wel lekker intiem tegen elkaar aan.
     
  • Als je niet tegen het gewicht kan van je vriend die bovenop je zit, kan je een krukje gebruiken tijdens de massage, die je over je benen plaatst, waar je vriend dan op kan gaan zitten en je kan masseren, zo heb je geen last van het gewicht en kan hij overal goed bij! 
     
  • Ik los het Spasticiteitsprobleem op met mijn ademhaling: mekaar aankijken, gelijk op ademen, en vooral je rationaliteit niet in de weg laten komen.
     
  • Seks in het water, je bent gewichtloos, je kan makkelijker overal bij. Het lastige is een plek te vinden waar het kan (of niet gezien wordt) Maar met enige durf en creativiteit kan je vaak een heel eind komen.
     
  • Als mijn partner op mij gaat liggen, doet het erg veel pijn. Ik kan daarintegen ook niet bovenop gaan zitten. Ik heb geen tillift, geen hoog-laagbed etc., dus moet je creatief zijn. Ook kan ik veel standjes niet doen door de pijn en stijfheid. Als we gemeenschap hebben, lig ik met mijn rug in het midden van het bed, pakt mijn partner mijn benen en doet deze omhoog richting plafond. Zo kunnen we gemeenschappen hebben, terwijl ik geen zwaarte van een lichaam op me heb en amper pijn heb, omdat je eigenlijk in zithouding op je rug ligt. Ik leg ook nog vaak een kussentje onder mijn bips, zodat het net allemaal iets beter gaat.
     
  • Ik kan mijn partner niet aftrekken met mijn hand, omdat ik daar te weinig kracht voor heb. Als oplossing pak ik zijn penis vast en mijn partner doet om mijn hand, zijn hand, zodat hij het zware werk doet, maar we beiden toch het gevoel hebben dat ik hem aan het aftrekken ben. Soms krijg ik dan toch last van kramp. Mijn partner doet zichzelf dan aftrekken, terwijl ik zijn eikels aanraak.


Aanpassingen 

  • Voor vrouwen bij het masturberen: Indien je gebruik maakt van een bed waarvan het been-einde omhoog kan, doe dit dan! Je komt er dan niet alleen beter/ gemakkelijker bij, maar het is ook prettiger. Beschik je niet over die luxe, stop dan gewoon een kussen onder je billen, op een dusdanige wijze dat je bekken kantelen.
     
  • Maak gebruik van de aanwezige aanpassingen zoals een tillift, hoog/laagbed of douchebrancard. Maak het voor jou en je partner zo gemakkelijk mogelijk. Zo maak je er dubbel gebruik van.

Seksspeeltjes

  • Gebruik je tandenborstel als vibrator. Door het borsteltje van je elektrische tandenborstel te vervangen door de Celebrator maak je er in een handomdraai een vibrator van waarmee je eindeloos kunt genieten, alleen of met je partner! Meer info op deze site  Je kan de Celebrator het goedkoopste bestellen bij de webwinkel condoom-anoniem . 3 stuks kosten €9,95 incl verzendkosten en discreet verzenden. Je kan ook een tandenborstel kopen met de vibratorstukjes erbij, de kosten zijn dan € 24,95.
     
  • Je kunt ook huis tuin en keuken spullen gebruiken als seksspeeltje zoals een zachte veer of plumeau als je geen geld hebt voor seksspeeltjes. Wees inventief en kijk eens in de keukenlades etcetera.
  • Koop eerst een goedkoop speeltje als je eens iets wilt uitproberen zoals een penisring of vingervibrator.  Bij een positieve ervaring kan je bekijken of een duurder speeltje dat bijvoorbeeld oplaadbaar is.
  • Bij een sekswinkel, mits je binnen kunt en durft te komen, kan je wel de producten zien en vasthouden. Zo kan je wel eenvoudiger bezien of iets wat trilt wel of niet prettig is. Dit kan een miskoop voorkomen.
  • Als iets wat trilt in het algemeen niet prettig voor je spieren is, dan werkt een trillend speeltje vaak niet. Als je het uit wilt proberen, doe het dan wel kort, zodat je pijn en schade kunt voorkomen.
  • Geef een speeltje soms ook een tweede kans, want het kan de eerste keer onwenning zijn. Maar ga nooit over je grenzen heen. Als het niet prettig is, is het zo en niet anders.

Glijmiddel

  • Als glijmiddel gebruiken we speeksel. Het is makkelijker in te passen dan een flesje glijmiddel en net zo effectief.
  • Ik gebruik babyolie als glijmiddel.
  • Gebruik glijmiddel als je partner moeilijk kan binnenkomen door bijvoorbeeld spierkrampen en spanning. Je kan het om de penis van je partner doen en in de vagina ook wat gebruiken. Gebruik alleen niet teveel want dan voel je veel minder. Ook als je met jezelf vrijt, kan glijmiddel prettiger werken. Het geeft minder extra wrijving en spanning in je benen en vagina.
  • Er zijn verschillende soorten glijmiddels met extra tinteling en er zijn ook glijmiddels die je ook als massageolie kunt gebruiken. Durex heeft dit ook in het assortiment. Je kunt het dus ook uitproberen of eens afwisselen.
     

Naspel

  • Een orgasme is natuurlijk een heerlijk iets, maar niet altijd. Juist door het orgasme schieten mijn gewrichten juist los. Niets is heerlijker dan even lekker rustig te blijven liggen en dan mijn man die alles weer terug zet. Soms is het naspel op deze manier weer een nieuw voorspel ;-)
  • Als je allebei bent klaar gekomen geniet dan nog even van elkaar. Immers voorspel is belangrijk maar naspel ook. Geniet van elkaar, en ook al lukt het soms niet blijf toch van elkaar genieten en elkaar strelen. Lijfelijk contact is het allerbelangrijkste.
     
  • Nadat ik ben klaargekomen verkramp ik helemaal. Mijn partner masseert de kramp dan vaak uit mijn lichaam en zorgt dat er direct een deken op me ligt ivm de kou. Zodra de kramp uit mijn lichaam is, helpt hij mij met douchen. Soms doen we ook van tevoren douchen (wat we dan extra eroties maken). 
     

Vergoeding seksuoloog

  • Al heb ik wel geen lichamelijke beperking (heb wel een ander soort beperking) wilde toch eventjes iets aangeven over de vergoedingen voor als je naar een seksuoloog wilt. De seksuoloog die ik heb werkt in het ziekenhuis (verwijzing gebeurt m.n. via specialist). De vergoeding werkt dan ook via de zvw. In mijn geval wordt
    dit geregistreerd als bezoek aan de gynaecoloog.
     

We hopen dat je iets aan deze tips hebt en er wellicht wat gaat uitproberen. Veel seks en speelplezier gewenst!
Groetjes Stichting Intermobiel