Stichting Intermobiel

Kunnen jullie wel seks hebben?

Veroni Steentjes is 32 jaar en woont in Arnhem. Ze is door Posttraumatische Dystrofie al vele jaren bedlegerig. Ze heeft een relatie met Emile, die in Roermond woont.

Kunnen jullie wel seks hebben?
Seks met een handicap is minder vanzelfsprekend, maar wel degelijk mogelijk én lekker!


Ik ben ruim acht jaar samen met mijn vriend Emile. Hij heeft me leren kennen met handicap. Veel mensen waren verbaasd over onze relatie. Veel collega’s van Emile vroegen meteen of we wel seks konden hebben? Normaal gesproken is dit niet de eerste vraag aan een nieuw stel, maar bij ons blijkbaar wel. Blijkbaar dachten zijzelf dat seks niet mogelijk was gezien de vraag. Dat de praktijk anders is, blijkt uit het antwoord van Emile: ik kan er wel een kama sutra boek over schrijven.

Maar wat is seks nu eigenlijk? Dat is voor iedereen verschillend. Seks is veel meer dan ‘de daad’ zelf. Seks is intimiteit, aanraken en genieten van elkaar. Seks is uitproberen en ervaren. Als dat niet op de standaardwijze kan, zoek dan naar een ander standje of een andere handeling. Zo leer je meteen elkaars lichaam kennen. Bij seks met een handicap moet je wél open staan, uitproberen en creatief zijn. Maak gebruik van de kennis die je hebt over je eigen lichaam. Waar word je opgewonden van? Gebruik deze kennis, want met een handicap moet je soms zin opwekken. Chronische pijn of vermoeidheid haalt namelijk vaak de zin weg.

Optimaliseer de omstandigheden waarin je seks hebt, zodat je lijf zo ontspannen mogelijk is. Dit houdt soms in dat je het vrijen moet voorbereiden door bijvoorbeeld eerst een warm bad te nemen, een zonnebank of de verwarming te verhogen. Ik neem voor het vrijen vaak een pijnstiller of spierverslapper in en leg veel gebruikte spullen zoals glijmiddel in de buurt. Hierdoor hoef ik minder vaak het vrijen te onderbreken. Bij seks met een handicap moet je in een oplossing denken in plaats van in een probleem. Maak bijvoorbeeld gebruik van de aanwezige aanpassingen zoals een tillift of een hoog/laag bed. Seks met een handicap is wellicht minder vanzelfsprekend, maar met bovenstaande ingrediënten is het wel degelijk mogelijk én lekker!

Vragen kunnen gesteld worden via het contactformulier o.v.v. seksualiteit
Geschreven door Veroni Steentjes
maart 2008