Stichting Intermobiel

Hoe kleed jij mij aan? over verzorgenden in de zorg

Hoe gekleed en verzorgend laat jij jouw client achter?In deze rubriek gaat Veroni in op aandacht besteden aan je kleding en verzorging als je een lichamelijke handicap of chronische ziekte hebt, maar ook vanuit het perspectief van de verzorgenden. Het gaat er zeker niet alleen om hoe de zorg zo gemakkelijk en snel mogelijk gedaan kan worden vanuit de zijde van de verzorging. Het gaat er juist om hoe jij als lotgenoot de zorg wilt hebben en eruit wilt zien. Zorg aan jezelf besteden houdt niet op met een handicap of chronische ziekte hebben. Wellicht is het dan nog belangrijker om het juist wél te doen. Met regelmaat zijn je pijn, moeheid en je stemming in je kleding en gezicht terug te vinden.

 

Ik zit of beter gezegd lig nu ruim twintig jaar in de handen van verzorgenden. Ik heb een half leven met en zonder handicap gekend. Ik merk zowel bij lotgenoten als bij verzorgenden dat veel kleding en verzorgingsproducten onbekend zijn. Ik krijg vaak te horen: "Wat zit je broek strak!" Dit terwijl mijn broeken altijd een maat te groot zijn, omdat ik geen pasbare broeken kan vinden met mijn lange benen en maatje 34. Als ik kon staan, was de broek gewoon afgezakt. Ook zijn heupbroeken nog niet doorgedrongen in de verzorgingswereld. Ze proberen ze op te trekken tot onder je oksels, maar hoger dan het kruis wil het echt niet. Lage hipsters of boxershorts zijn vaak onbekend. De voorzijde vinden is soms lastig. Een string wordt met regelmaat verkeerd aangedaan, met het kruis aan de zijkant. Dat zit echt niet lekker, kan ik je zeggen!

 

Make-up
Jezelf opmaken met een beperkte handfunctie kan moeilijk zijn, maar met enige training en handigheid is het wel mogelijk. Ik heb zelfs op mijn leeftijd de eyeliner ontdekt. Ik dacht altijd dat ik dat niet kon, maar na de eyeliners testen op gebruiksgemak en na enige training lukt het me wel. Het is ook een uitdaging om een verzorgende te vinden die je goed en netjes op kan maken. In het verleden, toen verzorgenden me opmaakten, zag ik er met regelmaat als een clown uit.
 

Ik maak me daarom alleen op als ik het zelf kan doen. Je hebt ook een extra paar handen, als je verzorging hebt, die je ervoor kunt vragen. Tevens is er het nodige op de markt op het gebied van kant en klare make-up. Ik heb met Denise de eye shadow pads succesvol in het Mobiel Magazine van december 2013 getest. Je kunt zo'n oogschaduwpad op je oog drukken of het laten doen. Met een simpele handeling heb je oogschaduw in drie lagen op je oog. Het is niet goedkoop, maar het werkt wel en het blijft goed zitten. Het is echt een uitkomst. Dit kunnen verzorgenden eenvoudig opdoen. Dat kan echt niet misgaan.
 

Ik weet dat er weinig mensen met een handicap zijn die zich opmaken. Dat moet iedereen natuurlijk zelf weten. Ik doe het ook niet altijd. Een plamuurlaag make-up op je gezicht doen om je pijn en vermoeidheid te verbergen, hoeft ook niet. Een lippenstift of een oogpotlood kan je gezicht wel net iets opfleuren. Ik kijk mezelf in de spiegel dan net iets anders aan.
 

Ook merk ik dat make-up eraf halen nog niet goed doorgedrongen is in de zorgsector. Vandaar dat ik het er vaak zelf afhaal. Als ik het laat doen, is het regelmatig zo dat ik de volgende dag geen make-up meer op hoef te doen, omdat het er nog op zit. Iemand uit de zorg zei ooit kenmerkend: "Als ik een cliënt zie, dan kan ik zien wie de verzorging gedaan heeft in de zin van hoe iemand in de rolstoel zit."
  

Beeldvorming
Er heerst daarnaast ook een verkeerd beeld bij mensen over hoe mensen met een lichamelijke handicap er in het algemeen uitzien. Ze zouden onverzorgd zijn, naar zweet of urine ruiken, gekleed zijn in een joggingbroek of makkelijk zittende kleding en niet opgemaakt of vlot gekleed zijn. Waarom zou je er met handicap niet verzorgd uit kunnen zien? Goede geschikte kleding vinden kan moeilijk zijn, maar met een handicap en een kleine portemonnee zijn er zeker nog wel leuke dingen te vinden. Misschien moet je iets langer en verder zoeken, maar waar een wil is, is een weg.

 

Gemak boven hoe het eruit ziet
Ik heb regelmatig van lotgenoten gehoord dat verzorgenden zeiden: Knip je haar er maar af, koop maar instappers in plaats van veterschoenen, of poets maar elektrisch, want dat is voor ons makkelijker. Houd je leven op door je handicap? Mag je dan geen aandacht meer aan jezelf besteden? Moet je alles aan en op je lichaam maar aanpassen vanwege het gemak voor verzorgenden? Nou, nee dus!
 

Jij bepaalt je eigen leven en de handelingen aan jouw lijf en niet een ander! Juist met een handicap is zorg voor je uiterlijk van belang. Ook al werkt je lichaam niet zoals je graag zou willen, het heeft net zo goed zorg en aandacht nodig als een gezond lichaam. Ook met een handicap mag je er zijn zoals je bent met alles erop en eraan. Wat dat precies is en hoe dat eruit ziet, dat bepaal jij zelf! Neem de uitdaging aan en kijk naar de grafische bijdrage van Jeanne. Hoe kleed jij mij aan? Welke versie wordt het? 
 

 

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Johan Fiddelaers

 De grafische bijdrage is van Jeanne Melchels