Stichting Intermobiel

Maggy vertelt over haar hobby knifty knitter oftewel breien zonder naalden

'Er is veel mogelijk met de KK. Ik maakte al een baby sjaal, mutsje, maar ook gewone sjaals, mutsen en een poncho. Op de poncho ben ik best trots.'

Knifty knitter oftewel breien zonder naalden

Hi, ik ben Maggy, 32 jaar en ik woon in België. Ik heb spierziekte SMA type 2. Ik kan amper 700 gram tillen, maar ben wel handig. De kleinste dingen kan ik in elkaar steken waar anderen dan soms onhandig in zijn. Ik heb ook oog voor detail wat vaak helpt bij knutselen. Al mijn hele leven houd ik van knutselen van keramiek beschilderen, kaarsen maken tot foto collages te maken.

Sinds enkele maanden ben ik bezig met een nieuwe hobby, namelijk een soort breien maar dan zonder naalden, genaamd knifty knitter. Ik heb dit leren kennen via iemand die ook SMA heeft. Ze is vaak alleen en ze kan fysiek eigenlijk nog minder dan ik.

 Maggy Boone

 

Knifty knitter
Gewoon breien ging niet zo goed aangezien de naalden lang zijn. Ook zijn ze soms onhandig om te bewegen en moeilijk van de ene arm naar de andere te brengen. Daarom is de knifty knitter handiger. Dit wordt gedaan met verschillende looms. Breien op een breiloom is een andere manier van breien, dan breien op pennen. Je kan het wel vergelijken met punniken. Iedereen heeft vroeger wel eens op zo'n paddenstoeltje een koord gepunnikt. Met een breiloom kan je echter veel meer dan alleen koordjes maken. Er zijn heel veel verschillende soorten looms te koop: ronde, ovale, verstelbare en voor dikke én dunne breiwol. Vooral in Amerika is deze manier van breien heel algemeen en zijn er volop looms te koop. In Nederland is het assortiment minder groot. Sinds kort is ook de nieuwe 'adult hatloom' te koop, evenals speciale clips voor de lange looms. Deze kan je gebruiken op je lange looms om op elk gewenst aantal pinnen in het rond te breien.
Adult hatloom knifty knitter met clips

Materiaal om mee te breien
De Knifty Knitters, oftewel de KK, zijn vooral geschikt voor breiwol vanaf pendikte 5. Maar je kunt ook dunnere wol nemen en dan met twee draden breien. Ik heb het steeds over wol, maar dan bedoel ik alles waarmee je kan breien! Dus ook gemengde garens of acryl. Voor patronen verwijs ik je naar deze site: www.freewebs.com/kniftyknitterpatronen  

Werkwijze
Op de ronde loom is het makkelijk om rond te breien. Geen gedoe met 4 pennen! Een muts of een col breien is zo gebeurd en zelfs sokken breien is niet moeilijk. Op deze looms brei je altijd enkel. Er is dus een verschil in de voorkant en de achterkant. Wat er op deze looms gemaakt is, kan je het best vergelijken met het breiwerk van de pennen. Op de lange looms kan je, naast enkel breien, ook dubbel breien. Vooral voor sjaals is dit mooi. De voor én achterkant zien er dan hetzelfde uit. Het breiwerk wordt dan ook wat dikker, dus met wat dunnere wol kan je toch een lekkere dikke trui maken. Maar je kan ook op deze lange looms in het rondbreien. Het enige nadeel van de KK is dat je gebonden bent aan het maximale aantal pinnen van de loom. 

Knifty knitter langwerpig. Ze zijn er ook in het rond 

Zou je bijvoorbeeld een leuk omslagdoek willen maken en je wilt daarvoor 70 steken opzetten, dan kan dat niet. Je kan dan je werk in twee delen maken en dan later de twee delen aan elkaar zetten. Zelf heb ik inmiddels alle soorten Knifty knitters die er in Nederland te koop zijn. Er is een set met lange looms: de langste 55 cm. De andere lange looms zijn 45, 35, en 25 cm. Het enige verschil is de lengte. Er is dus geen verschil in de dikte van de pinnen of de afstand. De blauwe loom heeft 62 pinnen, de groene 48, de gele 38 en de rode heeft 26 pinnen. Bij de ronde set zijn de pinnen een beetje dikker. De gele ring heeft 41 pinnen, de groene 36, de rode 30 en de blauwe loom heeft er 24. De afstand tussen de pinnen wordt ook groter, naarmate de ring groter wordt.

Knifty knitters rond in verschillende maten


Resultaten

Er is veel mogelijk met de KK. Natuurlijk recht en averecht breien, maar ook kabelen, ajour breien, meerderen en minderen. Ik maakte al een baby sjaal en mutsje, maar ook gewone sjaals, mutsen en een poncho. Op de poncho ben ik best wel trots. Ik heb twee lappen gemaakt van 80 cm op 60 cm en met een ronde loom breide ik de col van de poncho. Mijn poetsvrouwke heeft wel alles aan elkaar genaaid, aangezien ik niet kan naaien.
Meer informatie
Bij deze nog enkele handige links voor als alles nog niet zo duidelijk is: http://www.freewebs.com/ankeborgers/meerleukeinformatie.htm
http://store.loomknit.com/loknbavi.html
http://isela.typepad.com/looming_crafts/loom-knitting.html
Maggy met haar zelfgemaakte poncho

Waar te koop?
Sinds kort zijn ook de flowerloom en de spoolloom te koop in Nederland. Alle looms zijn ook los te koop, dus je hoeft niet gelijk een hele set aan te schaffen. Er zijn diverse (internet) winkels die de looms en het andere materiaal verkopen. Google even op knifty knitter, flowerloom of spoolloom en zoek op pagina's in het Nederlands. Zo kan je prijzen opzoeken, vergelijken en eventueel spullen bestellen. Wol kan je op verschillende plaatsen kopen bij de Wibra, in knutselwinkels of op markten, maar ook via internet op bijvoorbeeld http://www.wolwinkel.be/.

Voor deze hobby heb je weinig kracht nodig. Je moet wel beetje handig zijn en nog wel wat handfunctie bezitten.

Geschreven door Maggy Boone
Geredigeerd door Veroni Steentjes
maart 2009