Stichting Intermobiel

Scrapbook collages

Mijn hobby van de laatste 6 maanden is het maken van scrapbook collages. Ik ben dit gaan doen naar aanleiding van een hobby blad wat mijn moeder mee had genomen. Het was niet geheel hetzelfde als wat ik nu doe, maar ik kwam hierdoor wel op een idee.

Wat ik leuk vind aan deze hobby?
Je kan hierbij leuk met een thema werken als verhuizing, verjaardag, de seizoenen, halloween of de kerst. Ook kan je dus met een thema werken in de vorm van paarden, autosport, dolfijnen en dergelijke. Zo maak je iets persoonlijks wat bij de persoon past aan wie je het geeft, maar je kan het natuurlijk ook voor jezelf maken. Het is leuk ter decoratie en als je het moe bent, geef je het aan een ander of je doet het weg.

Het voorwerk vergt het meeste tijd dus het bedenken van een thema en plaatjes zoeken of kopen die hierbij passen. Als je het schildersdoek schildert, duurt het ook wat langer. Het moet namelijk wel eerst goed gedroogd zijn. Als je maar eenmaal alles bij de hand hebt, kan je de collage binnen 1 tot 1,5 uur af hebben. Je kan dit dus ook leuk doen met kinderen. Het leuke voorwerk is het bedenken van een thema en plaatjes zoeken die hierbij horen. Zo maak je er een hele leuk bezigheid van en vraag je ook actie en meedenken van kinderen of van iemand anders met wie je de collage maakt.

Je kan alle kaarttechnieken die er zijn gebruiken bij deze collages zoals 3 D kaarten, stempelen, eyelets gebruiken of ponsen. Hieronder zie je wat voorbeelden van scrapcollages die ik gemaakt heb:

 Fatamorgana  Fee  Winter  Samenwonen
Herfst Scrapcollage thema herfst a4 grootte Winter Deze collage heb ik voor Jo-ann gemaakt toen ze 30 werd
Scrapcollage fruit en vlinder a4 formaat Scrapcollage met het thema paarden Aardbol Scrapcollage thema zee a4 formaat
Collage thema halloween maat 20 bij 20 Scrapbookcollage thema halloween a4 grootte auto Scrapcollage a4 met thema jonge pup Luna

Benodigheden:

 • een schildersdoek (de maat bepaal je zelf dus vanaf 10 x 15 tot a4 of groter)
 • een achtergrondvel. Dit kan een scrapvel, vellum (transparant vel met opdruk zoals bij de 1,3,4 en 6) maar ook een gewoon vel karton. Craftpapier kan je ook gebruiken. Dit is vaak goedkoop bij de Action te koop.
 • plaatjes. Je kan plaatjes kopen zoals 3 D plaatjes om een 3 D afbeelding te maken, maar je kan ook afbeelding uit een tijdschrift halen.
 • 3 d foam pads of lijm als je 3 D afbeelding gebruikt.
 • lijm of een pritt stift. Voor moeilijke dingen vast te plakken kan je ook seconde lijm gebruiken.
 • een schaar

Eventueel:

 • acrylverf in lichte kleuren zoals creme, zand, lichtblauw e.d. om het schildersdoek te verven
 • waxinelichtje
 • keukenrol 
 • bedeltjes. Ik plak met regelmaat een bedeltje op de collage die bij dat thema past.
 • foam figuurtjes zoals letters of dieren.
 • kant en klare figuren die gestanst zijn of sizzix. Dit is handig als je moeilijk tot niet kan knippen. Ze zijn via Ebay en marktplaats en dergelijke te koop.
 • stickervel met teksten als gefeliciteerd, nieuwe woning, beterschap en dergelijke
 • strass figuurtjes zoals bloemen en hartjes
 • een foto. Als iemand gaat verhuizen, is een foto van het huis erop erg leuk. Ik heb bij de collage van Luna (pup van mijn zusje) ook een foto gebruikt.

Werkwijze:
Je kan het schildersdoek schilderen. Dat hoeft niet. Dat hangt vooral af van het feit welk achtergrondvel je gebruikt en of je het vel heel wilt laten of dat je het wilt scheuren. Bij een vellum (transparant vel) kan het wel mooier zijn als de achtergrond geschilderd is. Als je iets met bijvoorbeeld het thema zee doet, is een blauw schildersdoek ook mooier.  Ook als je het achtergrondvel scheurt, is het mooier om het doek te schilderen, omdat je dan wel de kleur van het doek ziet. Als je het vel heel laat, zou ik het doek niet schilderen. Je ziet er dan niets van dus het is extra werk.

Als je het achtergrond vel wilt scheuren, scheur het vel dan eerst en plak het daarna op het schildersdoek. Door het scheuren krijg je een ander effect. Het ziet er minder strak uit en het kan meer effect geven.

Plak het achtergrondvel met lijm op het schildersdoek. Smeer het goed in. Dit kan met lijm, maar ook met pritt. Ik gebruik vooral de nieuwe grijze pritt die erg stevig is. Wrijf goed over het vel heen, zodat er geen luchtbellen onder zitten. Laat het goed drogen. Vaak drogen de bobbels dan ook op of wordt het minder.

Je kan als extra nadat je het achtergrondvel geplakt hebt, het achtergrondvel goed inwrijven met een waxinelichtje. Dan ga je met iets verf, dezelfde kleur verf als je voor het schildersdoek gebruikt hebt, over het achtergrondvel heen. Gebruik niet teveel. Dan moet je meteen daarna snel met keukenrolpapier in een wrijvende beweging de verf er vanaf vegen. Het effect is een achtergrondvel met vage vegen erover, zodat het net lijkt of het vel oud is. Bij een velgekleurd achtergrondvel kan dit wel mooi zijn. Gebruik alleen nooit verf bij een vellum, want dat gaat niet mooi worden. Ik zou de verf ook eerst uitproberen op een stukje achtergrondvel, voordat je het hele schildersdoek met achtergrondvel verprutst. Ik zou dit later proberen als je het vaker gedaan hebt.

Plak vervolgens wat je wilt gebruiken op het achtergrondvel. Bedenk wel van te voren wat je erop wilt plakken en wat je waar wilt plakken. Het mooiste is wel met diepte te werken dus 3D te gebruiken  of materiaal met relief zoals kaneel, een hersftblad, eikels  of plastic figuurtjes en foam. Je kan ook met foam letters of stickers met letters erop de naam van de persoon erop zetten of het thema zoals herfst, gefeliciteerd of nieuwe woning. Als je een lange naam erop wilt plakken, bedenk dan van tevoren waar je dat wilt doen, zodat je het nog wel kwijt kunt als je diverse plaatjes erop geplakt hebt. Denk dus in het voren.

Je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Dat is geheel aan jezelf. Ook kan je het zo duur en goedkoop maken, als je zelf wilt. Als je de plaatjes uit tijdschriften haalt, kost het weinig geld. Als je de foamfiguurtjes koopt, 3 d afbeeldingen en bedeltjes en dergelijke wordt het al wat duurder. Maar als je goed rondkijkt, kan je bij de Zeeman, Action en Kruidvat ook voor een leuke prijs klaar zijn.

Waarom vind je dit zo leuk om te doen?
Ik vind het leuk om te doen, omdat ik met veel kant en klare spullen en iemand die de 3 d plaatjes voor me knipt, toch zo zelf iets leuks kan maken. Ik vind het ook erg leuk om dit te doen met mijn moeder. Ik kan weinig met haar doen, maar nu hebben we wel iets gevonden wat we samen kunnen doen. Ook is het leuk om eventueel samen op Ebay rond te kijken naar leuke vellen en plaatjes. Zo is het echt iets wat je samen doet. Ook is het leuk om zo een collage voor iemand te maken die jarig is of iemand die gaat verhuizen. Zo geef je iets wat persoonlijk is en zelfgemaakt is. De reacties zijn tot nu toe heel positief geweest.
 

Tips:

 •  Als je het wilt uitproberen, koop dan niet teveel spullen. Probeer het eerst uit. Als het bevalt, kan je altijd spullen kopen. Ook kan je misschien een vriend(in) vragen die knutselt of je wat spullen kan lenen.
 • Als je niet of moeilijk zelf kunt knippen, vraag dan iemand anders om alvast het 3D plaatje wat je wilt gebruiken uit te knippen.
 • Kijk goed rond, voordat je gaat kopen want er zit bijvoorbeeld veel prijsverschil in de schildersdoeken. Omdat je er van alles opplakt, maakt de kwaliteit niet uit. Vaak heeft Blokker, Kruidvat en Action voor een leuke prijs schildersdoeken.
 • Doe ideeën op in tijdschriften of van een andere zelfgemaakte kaart van iemand of door een schilderij.
 • Ook kan je oude kaarten bewaren als je zoiets wilt maken. Het kan veel geld schelen.
 • Als je spullen op Ebay koopt, let op de verzendkosten en bestel eventueel met iemand anders, zodat je de verzendkosten kunt delen. Dit geldt ook als je bij de Kwast op internet wat koopt.
 • Je kan ook eerst alles bij elkaar zoeken en zo nodig alvast knippen en het achtergrondvel plakken en laten drogen. Dan kan je later meteen aan de slag en de collage in 1 tot 1,5 uur afmaken.
 • De restjes die je overhoudt van bijvoorbeeld een A4 achtergrondvel als je een kleiner schildersdoek gebruikt, kan je voor een andere collage nog gebruiken of als je kaarten maakt. Bewaar dus de restjes. Anders kan je er wellicht iemand anders blij mee maken.
 • Je kan ook digitaal scrapbooken. Wellicht handig als je  weinig tot geen handfunctie hebt of het gewoon leuk vindt om foto's te bewerken. 
   

Waar te koop:  
 • Achtergrondvellen: www.dekwast.nl, hobbywinkels of op Ebay zoals bij Scrapmania
 • scrapbookvel
  3D knipvellen: Te koop bij Kruidvat, Action, Zeeman en bij hobbywinkels. Op internet bij Ebay bijvoorbeeld bij Diajan warenhuis en bij knipvellenwinkel  Droopy 3D knipvel
  Verschillende bedels en andere plakproducten zoals strass bloemen bijvoorbeeld bij www.dekwast.nl en op ebay bijvoorbeeld bij  knutselfrutsel Strass plak bloemen
  Kant en klare (sizzix) figuurtjes of foam figuurtjes: te koop bij de Action, Kruidvat, Xenos en op E-bay bijvoorbeeld bij  knutselfrutsel Kant en klare sizzix figuurtjes

  Voor voorbeelden kijk eens op:

  Veel knutselplezier gewenst!
  Als je vragen hebt, mail me gerust. Groetjes Veroni Steentjes