Stichting Intermobiel

Wastekeningen

Wastekeningen oftewel Encaustic Art is al heel wat jaartjes oud. Het is een tekening maken van waskrijt met behulp van een strijkijzer. Het is een leuke bezigheid, maar je moet er wel de juiste materialen voor hebben. Anders is het eindresultaat niet mooi.

Wastekeningen worden gemaakt op speciaal papier, omdat anders de was er helemaal intrekt en het dan dof wordt. Maar het papier wordt ook warm en het mag natuurlijk niet verbranden. In principe kan je alle waskrijt er voor gebruiken, maar het is aan te raden de waskrijgt te gebruiken die er speciaal voor gemaakt is. Dit omdat er heel veel diverse kleuren zijn, maar ook omdat die kleurvast zijn. Andere waskrijten lijken in de hand mooi, maar als je ze op papier zet verliezen ze veel kleur en dat is zonde van je tekening. Je hebt speciale strijkijzers, die kunnen maar tot een bepaalde graad, zijn makkelijk schoon te maken en je weet zeker dat je een goeie hebt. Mocht je die niet willen aanschaffen, (ze zijn erg prijzig), dan kan je ook een klein strijkijzertje gebruiken. Maar het mag geen stoom strijkijzer zijn, de onderkant moet vlak zijn. Een campingstrijkijzer is ook goed.

Je kan op 2 manieren een tekening maken: pure fantasie of werken met hulpmiddelen om iets bestaands te maken.
Zelf maak ik de tekeningen uit pure fantasie dus kan dan ook niets vertellen over de hulpmiddelen. Bij de fantasie wijze zoek je de kleuren bij elkaar die je graag wilt gebruiken en je gaat beginnen. Je laat wat krijt smelten op je strijkijzer en gaat daarmee vlakken maken op je papier. Gewoon waar je maar wil. Door andere kleuren te gebruiken, gaat alles met elkaar mengen waardoor je weer andere dingen krijgt. Door je strijkijzer op een bepaalde manier te bewegen, krijg je vormen. Na wat oefenen, weet je ongeveer wat je kan krijgen met een bepaalde beweging. Maar iedere keer is het een verrassing!

Geen tekening is hetzelfde. Vaak laten mensen hun fantasie los en gaan er van alles inzien. Als je de tekening weer een slag draait, zie je weer andere dingen. Het is erg leuk om te doen. Gewoon lekker kliederen en zien wat eruit komt.

Hieronder zie je voorbeelden van de wastekeningen die ik gemaakt heb. Groetjes Daan Veulings

wastekening voorbeeld 1 wastekening voorbeeld twee wastekening3
Wastekening voorbeeld 4 Wastekening 5