Stichting Intermobiel

Chronisch zieken en gehandicapten regeling

Wat houdt de regeling CZG in?
Sommige kosten die je extra maakt vanwege je ziekte of handicap zijn moeilijk aantoonbaar. Daarom is de Regeling Chronisch Zieken en Gehandicapten (CZG) in het leven geroepen. Deze regeling is per 1 juli 2005 geldig. Gemeenten hebben een vast bedrag per jaar te vergeven aan mensen met een minimuminkomen die extra kosten moeten maken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien door hun chronische ziekte of handicap. De regeling is een tegemoetkoming in de verborgen kosten van hun ziekte of handicap. Verborgen kosten zijn bijvoorbeeld:

  • hogere verwarmingskosten
  • hogere telefoonkosten
  • hogere kosten voor kleding door meer slijtage en bewassing
  • hogere kosten voor aangepaste voeding

De hoogte van de regeling Chronisch Zieken en Gehandicapten is voor 65 minners € 300,- per jaar per huishouden en voor 65 plussers € 275,- per jaar per huishouden (2008).

Voor wie is de regeling?
De CZG regeling is bedoeld voor mensen die door een chronische ziekte of een handicap extra kosten maken waarvoor geen andere regeling bestaat. U komt voor de regeling in aanmerking als u een Arnhem Card heeft èn tenminste aan twee van de drie onderstaande criteria voldoet:

  • U maakt langdurig gebruik van de thuiszorg;
  • U heeft hulpmiddelen nodig voor wonen, werken, vervoer (REA/WMO)
  • U krijgt een belastingteruggave voor ziektekosten i.v.m. met de ouderdomsaftrek, de arbeidsongeschiktheidsaftrek of de vaste aftrek voor chronisch zieken en gehandicapten. 
     

Hoogte en aanvullende voorwaarden
Voldoet u aan minstens twee van de bovenvermelde criteria en u bent in het bezit van een actuele Arnhem Card dan kunt u in 2008 per huishouden een bedrag van € 300,- ontvangen voor personen tot 65 jaar en € 275,- voor personen boven de 65 jaar. In bijzondere situaties kunnen deze bedragen verdubbeld of zelfs verdrievoudigd worden. Dit is het geval als de belastingteruggave onvoldoende is in relatie tot hoge (specifieke) ziektekosten. 

Hoe en waar vraag je een vergoeding volgens de regeling CZG aan?
Voor een vergoeding volgens de Regeling CZG moet je bij de sociale dienst van je woongemeente zijn. Elke gemeente in Nederland mag eigen beleid bepalen en de criteria en de hoogte van de vergoeding kan dus verschillend zijn per gemeente.

Waar vind je meer informatie over de regeling CZG?
- De website van je woongemeente
- Passade heeft interessante algemene informatie, details zullen per gemeente verschillen

Aanvraag
U kunt jaarlijks een aanvraag indienen bij de gemeente bij het Loket Aanvullend Inkomen. Klik hier voor een voorbeeld van het aanvraagformulier van de gemeente Arnhem voor deze regeling

Deze regeling verschilt per gemeente en ook de hoogte van de bijdrage. In Arnhem krijg je in sommige gevallen het bedrag verdubbeld als blijkt dat je erg veel medische kosten maakt die niet vergoed worden in vergelijking met je inkomen. Belangrijk is dus alle kosten goed te bewaren en in beeld te brengen in word bijvoorbeeld.

Tips vanuit de doelgroep:

  • Vraag zeker na aan je gemeente bij de afdeling aanvullend inkomen, waar ook de langdurigheidstoeslag onder valt, of jouw gemeente ook zo'n regeling heeft en vraag een aanvraagformulier aan, omdat daar ook de voorwaarden op staan.
  • Belangrijk is dus alle medische kosten goed te bewaren en in beeld te brengen in Word bijvoorbeeld en te bewaren.  Zo is het overzichtelijk, maar ook eenvoudig te gebruiken voor het volgende jaar.  Neem ook voedingssuplementen mee.
  • Sommige kosten kan je moeilijk in geld uitdrukken zoals een hogere energierekening. Wel kan je aangeven dat je het altijd bijvoorbeeld 22 graden in huis moet hebben, dat de rolstoel altijd aan de accu staat en dat bij een omgevingsbesturing alles op stand by moet blijven staan. Zo noem je de kosten wel. Als je dat niet doet, kunnen ze het ook niet meenemen.  
  • Maak altijd een kopie van het ingevulde aanvraagformulier, zodat je het altijd na kunt kijken of een kopie hebt mocht het zoekraken bij de post. 

Bron: Gemeente Arnhem website www.arnhem.nl  en Veroni Steentjes, oktober 2008