Stichting Intermobiel

Johan Fiddelaers over obstakels ombuigen in oplossingen

So what!!???
Intermobiel.com is een digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren die minder mobiel zijn of aan huisgebonden en voor de omgeving van deze jongeren. De mensen achter deze ontmoetingsplaats werken mee aan de jongerenpagina van AanZet. Dit keer schrijft Johan Fiddelaers, penningmeester en vrijwilliger van Intermobiel. Hij is 38 jaar, getrouwd met Mary en samen hebben ze 2 kinderen. Door rugklachten is hij al enkele jaren bedlegerig. Zitten is voor Johan onmogelijk, maar korte stukjes lopen kan hij wel.

 Johan Fiddelaers over zijn karperbed waardoor hij ergens wel kan komen en zo kan liggen

Obstakels ombuigen in oplossingen!
Op 6 april 2008 is mijn nichtje Philo geboren. Haar ouders vroegen mij om haar peetoom te worden. Uiteraard accepteerde ik deze eervolle rol. Van huis uit zijn wij Rooms Katholiek opgevoed, alleen doen we daar niet veel meer mee. We brengen wel de normen en waarden ervan over op onze kinderen. De eerste plechtigheid die opdoemt, is het doopsel. Voor iemand, met een rug als de mijne, brengt dit allerlei obstakels met zich mee. Echter als je iets perse wil en er naderhand extra pijnklachten voor over hebt, dan moet je die obstakels stuk voor stuk elimineren. Een gedegen voorbereiding is wél noodzakelijk om er op de dag zelf van te kunnen genieten. 

Mijn aanpak hierin is de volgende:
- het benoemen van de obstakels. Dit zijn het vervoer, parkeren, in de kerk zelf verblijven en het feest erna.
- praktische oplossingen voor ieder obstakel bedenken.
- organiseren van de oplossingen voor deze activiteit.
Aangezien ik een aangepaste auto met een bed erin gemonteerd heb, is het vervoersprobleem opgelost. Dichtbij de kerk parkeren is goed mogelijk. Voor het doopsel in de kerk neem ik een uitklapbaar bed mee. Hier kan ik zeker goed genoeg op liggen gedurende de kerkdienst. Het is een zogeheten karperbed (jawel, bekend van de vissport): gemakkelijk uitklapbaar en goed draagbaar voor mijn vrouw. Nu hoeven we alleen nog maar op tijd aanwezig te zijn, zodat we een ideaal plekje voor mij kunnen uitzoeken. Mocht ik daarna nog energie hebben, ga ik mee naar Philo en haar ouders. Zij hebben een lange, rechte bank waar ik goed op kan liggen. Uit voorzorg heb ik ze gebeld en deze gereserveerd. Dus zoals je ziet, overal is aan gedacht. De dag kan beginnen!

Op de dag zelf kon ik er optimaal van genieten. Van enige gêne in de kerk heb ik geen last gehad. De wens om erbij te zijn, was dermate groot dat de gêne geheel werd verdrongen. Het was een leuke, gedenkwaardige dag waar ik, ondanks de pijn in de dagen erna, positief op kan terugkijken. Dus als je echt iets wilt, werk er dan aan en zeg niet op voorhand: ‘Dat kan ik niet.’

Meer informatie over uitgaan, mijn autoaanpassing en andere aanpassingen vind je op de website www.intermobiel.com 

Bron: Aanzet, nummer 1 februari 2009