Stichting Intermobiel

WIA, WAO, de WAZ en de Wajong ophoging

Wat houdt de regeling in?
Bij arbeidsongeschiktheid is de uitkering maximaal 75% van het laatst verdiende loon (met een maximum van € 183,15 per dag) of het minimumloon. Bij volledige arbeidsongeschiktheid en afhankelijkheid van extra hulp bij de dagelijkse bezigheden is verhoging van het percentage mogelijk. Afhankelijk van de ernst van de situatie gaat de uitkering dan omhoog naar 85% of naar 100%. Deze verhoging is mogelijk voor mensen met een uitkering in het kader van de WIA, WAO, de WAZ en de Wajong.

Voor wie is de ophoging arbeidsongeschiktheidsuitkering?
De regeling is bedoeld voor volledig arbeidsongeschikten, die intensieve oppassing en verzorging nodig hebben. Van intensieve oppassing is sprake als iemand vanwege zijn of haar gezondheidstoestand niet alleen kan zijn. En intensieve
verzorging betekent dat iemand alledaagse handelingen als wassen, aankleden en eten niet alleen kan, maar daar hulp bij nodig heeft.

Wie komt in aanmerking?
Je moet voor ten minste 80% arbeidsongeschikt zijn verklaard. Daarbij heb je min of meer een blijvende behoefte aan hulp. Als je (voor een deel) hulp of ondersteuning krijgt via een andere voorziening (bijvoorbeeld via de AWBZ), dan ontvang je geen 100% maar 85% of geen 85% maar de normale uitkering van 75%. De verhoging vervalt wanneer je voor verpleging wordt opgenomen in bijvoorbeeld een ziekenhuis of verpleeghuis en de zorgverzekeraar de kosten van opname betaalt.

Waar helpen ze je verder?
Voor meer informatie kan je terecht bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen): www.uwv.nl of telefonisch: 0900-9294 (lokaal tarief).

Bron: Ik heb wat, krijg ik ook wat? Wegwijzer bij kosten van handicap en ziekte 2009
maart 2009