Stichting Intermobiel

Ahamsa over Hatha yoga en Raya yoga

'Yoga heeft te maken met accepteren, loslaten, je nergens mee verbinden en gewoon doen wat er op je pad komt en meegaan met de stroom van het leven'.

In de rubriek psyche komt iedere keer iemand aan het woord over zijn religie, levenswijze of filosofie. Dit keer vertelt Ahamsa Sanders over yoga. Ahamsa is zelf al vele jaren yoga docente in de Hatha yoga en Raya yoga. Ze geeft diverse yoga lessen en cursussen onder andere aan verstandelijk gehandicapten en aan de docentenopleiding in de Raja yoga. 

Wil je jezelf kort voorstellen?
Mijn naam is Ahamsa Sanders (60) en ik woon nu in Nijmegen. Ik ben getrouwd met Nikolai Frank Jensen. Ik heb drie kinderen, genaamd Ilona (38) Mirry (37) en Luuk (22). Ik werk parttime bij de thuiszorg als verzorgende. Ik volg sinds enkele jaren iedere week op de donderdagmiddag een cursus van Jewel Heart, die bij Veroni thuis gegeven wordt. Jewel Heart is een organisatie die in het leven is geroepen om het Tibetaans boeddhisme, zoals dat wordt onderwezen door haar leraar Gehlek Rimpoche, door te geven op een wijze die aansluit bij de westerse cultuur. 

Ahamsa Sanders

Wat is jouw relatie met de yoga? Hoe ben je in aanraking gekomen met de yoga? Hoe lang doe je al aan yoga? Na hoe lang ben je docente geworden?
Ik ben sinds in 1983 geslaagd als Hatha yoga docente.In 1990 werd ik Raja yoga docente , in 1991 behaalde ik het diploma yoga en haar therapeutisch effect bij het Samsara yoga centrum in Bilthoven.  In 1994 kreeg ik mijn erkenning als Meester bij het instituut voor Raja yoga.  Momenteel geef ik twee avonden per week les aan mensen met een verstandelijke beperking. Ik organiseer themadagen en yoga vakanties voor ze. Dit jaar geef ik samen met Nikolai op donderdagavond een docentenopleiding in Raja yoga. Dit laatste is een hele uitdaging.

Waarom ben je yogadocent geworden?
Het is gewoon mijn dharma, oftewel mijn pad. Ik las mijn eerste yoga boek toen ik 19 jaar was. Ik begreep er toen niet veel van. Het tweede yoga boek dat ik las, bracht me in conflict met het godsbeeld dat ik had. De God buiten me en die alles voor je regelt (katholiek) en het goddelijke in jezelf en dat je zelf verantwoordelijk bent (yoga). Ik kon er pas mee uit de voeten, toen ik besefte dat alle religies in de kern om hetzelfde gaan. Rond mijn 24e tijdens mijn eerste huwelijk wist ik dat ik yogadocent wilde worden. Mijn ex had daar veel problemen mee. Ik besloot toen het maar even te laten rusten. Ik was er van overtuigd dat als de tijd er rijp voor was en het de bedoeling was dat ik yogadocent zou worden, dat het dan ook zou gebeuren. Toen het eenmaal zover was, was het ook het begin van het einde van mijn eerste huwelijk. Het huwelijk is niet alleen hier door gestrand, maar het was wel één van de doorslaggevende factoren.  

Kan je kort uitleggen wat yoga inhoudt?
Er zijn een heleboel ideeën hierover. Voor mij is yoga het in harmonie brengen van lichaam en geest. Het is een levensfilosofie, die voor mij de basis is van waaruit ik een Boeddhist ben geworden.  

Wat zegt de yoga over ziekte en gezondheid?
In de yoga wordt ziekte gezien als een disharmonie in het lichaam, dat veroorzaakt wordt door de geest. Het gaat bij de genezing dan ook niet alleen om genezing van het lichaam, maar ook om de disharmonie in je geest aan te pakken, de veroorzaker dus. Om er achter te komen waardoor de geest verstoord is, ga je mediteren. Door jezelf de vraag te stellen waardoor is deze ziekte of dit gebrek ontstaan? en je daar met alle aandacht op te richten, krijg je hierop een antwoord. Het eerste antwoord wat omhoog komt borrelen, is het goede antwoord. Valkuilen hierbij zijn dat als het antwoord je niet aanstaat dat je denkt: Ach, dat klopt niet of ik zal me wel vergissen.

Kan jij je in deze zienswijze vinden? Heb je hier zelf ook ervaring mee?
Juist omdat ik ervaren heb dat het klopt, kan ik me in deze zienswijze vinden. Een klein voorbeeld ter illustratie. Ik ben een hele tijd erg verkouden geweest. Ik woonde in die tijd in een woonwerkgemeenschap. Toen ik uiteindelijk besloten had er over te mediteren, begonnen de weerstanden meteen. Als ik wilde beginnen, was er steeds iets anders waardoor ik niet ging mediteren. Ik had het te druk etcetera. Het duurde even voor ik dat door had. Toen ik eindelijk zo ver was, kwam er uit de meditatie dat ik niet tevreden meer was met mijn woonsituatie. Het heeft nog een tijdje geduurd, voordat ik het met die conclusie eens was. Maar toen ik er uiteindelijk wat mee ging doen, was ook de verkoudheid snel verdwenen.

Ook werkt het doen van yogahoudingen heel positief op je lichaam. Blokkades en spanningen worden verwijderd, de energie gaat weer beter stromen en je krijgt meer harmonie in je lichaam. Wat ik zelf als belangrijk heb ervaren, zowel in de yoga als in het Boeddhisme, is dat je als je ziek bent, gehandicapt bent of niet meer volledig functioneert je niet een slachtoffer bent. Het gaat steeds om de wijze hoe je ermee omgaat.

Het gaat ook om je motivatie. Hoe gemotiveerd ben je en blijf je om te blijven werken aan je gezondheid? Dat houdt het gezond willen worden en gezond blijven door yoga wel in. Het vraagt iedere dag weer nieuwe inzet om de oefeningen te blijven doen om wat je bereikt hebt op hetzelfde niveau te houden of op een hoger niveau te brengen. Als je niets meer doet, verval je snel weer in oude patronen en gewoontes, die je weer in de weg gaan zitten om een gezond en harmonieus en te leiden.

rara yoga

In verschillende yogaleringen kom je tegen dat ziekte een obstakel is om yoga te doen. Dat is het in zoverre ook, omdat ziekte de zin in het doen van de yoga oefeningen in de weg kan staan. Maar aan de andere kant geldt dat als je het wel doet het condities schept waardoor het genezingsproces bevorderd wordt. Je krijgt meer energie, je geest wordt positiever, je kunt het weer beter aan en je komt weer meer in het hier en nu.

Het is mij geregeld gelukt om door in het hier en nu te blijven gewoon door te blijven werken met ziekte, hoe beroerd ik me ook voelde. Je merkt dan ook dat beroerd voelen niet iets constants is. Je gaat gewoon mee met de stroom van het leven, en ook dat is yoga. Het heeft te maken met accepteren, loslaten, je nergens mee verbinden en gewoon doen wat er op je pad komt. Als je dat lukt, merk je dat er diep binnen in je iets veranderd. Er ontstaat dan vreugde. Je bent er gewoon, totaal met alles erop en eraan en het is goed zoals het nu is. En ook dat is yoga. 

Wat spreekt je aan in de yoga?
Het meest spreekt me aan de bewustwording, het volgen en herkennen van je gedachte processen, hoe die werken, wat ze veroorzaken etcetera. Soms denk ik, wat een gedoe: bewust worden, in het hier en nu blijven, mediteren en oefeningen doen. Voordat ik aan yoga deed, was het leven stukken makkelijker. Ik hoefde niks. Ik hoefde nergens over na te denken. Maar als ik me dan afvraag: zou je nog terug willen? Dan is het antwoord steeds nee. Je moet er van alles voor doen. Mijn leven is er niet steeds gezonder door geworden, maar wel veel rijker en bewuster. Wat wil een mens nog meer? 

Meer informatie over deze yoga kan je vinden op:

Meer informatie over het Boeddhisme en de cursussen die ik volg, is te vinden op de website van Jewel Heart.

Geschreven door Ahamsa Sanders
Geredigeerd door Veroni Steentjes 
Mobiel Magazine nummer 1 jaargang 4 november/december 2008
Op de website geplaatst in maart 2009