Stichting Intermobiel

Colomn Aanzet over werken met een lichamelijke beperking

’Werken met een beperking: bekijk je mogelijkheden!’

Intermobiel.com is een digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte en voor de omgeving van deze jongeren. De mensen achter deze ontmoetingsplaats werken voortaan mee aan de jongerenpagina AanZet. Dit keer schrijft Chantal van Birgelen, 39 jaar, sinds april bestuurslid van Stichting Intermobiel. Ze heeft een spieraandoening. Ze maakt gebruik van een handbewogen rolstoel. Chantal is afgestudeerd in de bedrijfseconomie. Ze heeft een duobaan en werkt voor het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties (TOG) en voor de Wmo adviesraad Tilburg.
 logo Intemobiel

 

 

 

 

 

Arbeidsgehandicapt, loonsuppletie, vervoersvoorziening en een jobcoach. Het zijn allemaal termen waar mensen met een lichamelijke beperking mee te maken kunnen krijgen, als je wilt werken. Om te kunnen werken, heb je naast je motivatie wel de juiste voorwaarden nodig van bijvoorbeeld een toegankelijke werkplek, vervoer tot een werkgever die je wil aannemen. Maar als je zelf wilt en erin gelooft, kun je een heel eind komen. Er zijn overigens ook jongeren die zelf graag willen werken, maar het fysiek echt niet kunnen. 

Ik kom weleens jongeren tegen die aangeven dat ze het allemaal wel goed vinden zonder werk. Lekker thuis op de bank hangen, de hond uitlaten en hun hand ophouden voor een uitkering. Ik sta weleens versteld dat iemand daarmee vrede kan hebben. Blijkbaar is een hand zo gevuld….Natuurlijk is het een makkelijke houding om zo in het leven te staan. Je hoeft niet vroeg je bed uit en op slechte dagen kun je doen en laten wat je wilt. Je hoeft geen uitleg te geven aan collega’s als het wat minder gaat. Dat moet toch heerlijk zijn? Of toch niet?  

Chantal op kantoor

Nou, voor mij in ieder geval niet! Tijdens mijn revalidatie heb ik gezien dat je veel kunt bereiken, waaronder aan het werk gaan, als je zelf je mogelijkheden ziet en erin gelooft. Mijn baan betekent: deelnemen aan de maatschappij en mensen adviseren en nadenken over hun problemen, maar zeker ook over de oplossingen. Werk betekent ook kennis delen met mijn collega’s, samen lunchen en zelfs op mijn donder krijgen van een collega als iets misgaat. Ook dat hoort erbij!  

Werken geeft ook een belangrijke structuur aan mijn dag. Mijn dag wordt gevuld door mijn betaalde baan, maar ook door vrijwilligerswerk. Beide werkzaamheden geven mij het gevoel dat ik wat voor de maatschappij kan betekenen. Juist dat maakt het voor mij zo waardevol om me in te blijven zetten, hoe zwaar het soms ook is. Natuurlijk baal ik ook weleens als ik ’s ochtends vroeg, ondanks mijn pijn, mijn bed uit moet of als ik ‘s avonds doodmoe thuiskom, nog het eten klaar moet maken. Maar ondanks al die geaccepteerde ongemakken, ben ik blij dat ik de drive heb om te willen werken.  

Meer informatie over werken met een handicap vind je op www.intermobiel.com in de rubriek informatie – themakamer. Werken met een handicap is het speerpunt thema van Intermobiel voor 2009.

Bron: Aanzet nummer 3 jaargang 2009