Stichting Intermobiel

Boeken over meditatie en ontspanning en mediteren met chronische pijn of een lichamelijke handicap

Op deze pagina vind je tips op het gebied van boeken over het mediteren en ontspannen van lichaam en geest.  De boeken zijn in categorieen ingedeeld voor het overzicht.

Onderstaande boeken zijn aangeraden door Veroni, Evy en Ineke. Evy gebruikt ze veel voor haar yogalessen, vooral voor beginners geschikt. Het boek van Jon Kabat Zinn is echt hét eerste boek op het gebied van het ontspannen van een pijnlijk lichaam. Er worden ook cursussen over dit boek gegeven. Het werk van David Dewulf is een opvolging van Jon Kabat-Zinn. Dat geldt ook voor Aandacht voor pijn, door mindfulness gelukkig leven met chronische pijn, Auteur: Vidyamala Burch wat we echt de aanrader vinden, omdat ze zelf ook al vele jaren lichamelijk beperkt is en chronische pijn heeft. Die toevoeging van eigen ervaring lees je terug in haar boek.
  

Boeken over (chronische) pijn, emotionele pijn, stress en ziektes in relatie met meditatie of yoga:


 • Leven met een lichamelijke beperking met CD Uitgeverij BOOM hulpboek
  Auteur: Nadia Garnefski, Vivian Kraaij, Maya Schroevers NIEUW
  Nederlands - Audio Boek CD
  109 pagina's | Uitgeverij Boom | oktober 2010
  ISBN: 9789461051011/ nur 770
  Inclusief cd met ontspanningsoefeningen.
  Prijs: 19,95 Klik hier om het te kopen bij de uitgeverij Boom zonder verzendkosten

  Korte omchrijving
  Dit zelfhulpboek is ontwikkeld voor mensen met een niet-aangeboren lichamelijke beperking, veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of stoornis. Veel mensen met een beperking hebben last van negatieve gevoelens en weten niet altijd hoe ze daarmee om moeten gaan.

  Met behulp van dit boek leren mensen om de beperking een plek te geven in hun leven en zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Aan de hand van een helder schema wordt gewerkt aan drie thema’s: ontspanning, het veranderen van negatieve gedachten en het bereiken van persoonlijke doelen. Elk hoofdstuk bevat oefeningen die iemand in zijn of haar eigen tijd en tempo kan doen.

  Veroni waardeert dit boek met een 8,5 waardeert Lees hier de recensie

 • Yoga als pijnbestrijding Auteur: Kelly McGonigal Uitgever: De driehoek Isbn: 978 90 6030 716 8 
  Nederlands - Paperback 179 pagina's  Datum uitgifte: oktober 2010 Prijs: € 29,50   Klik hier om het boek te bestellen

  Korte samenvatting:
  Dit boek is geschreven voor iedereen die lijdt aan chronische of steeds terugkerende pijn. Yoga heeft bewezen uitstekend te helpen bij allerlei soorten pijn, zoals rugpijn, hoofdpijn, reumatische artritis, chronische vermoeidheid, premenstruale pijn etc. Yoga kan een heilzame leidraad zijn voor het beëindigen van lichamelijk, mentaal en emotioneel lijden door chronische pijn. Yoga als pijnbestrijding is gebaseerd op de laatste inzichten in het ‘mind-body’-onderzoek en de traditionele yogawijsheid. Kelly McGonical leert u anders te denken over de oorzaak van uw pijn en biedt praktische methoden om deze te beëindigen.

  Kelly McGonigal is een zeer ervaren yogalerares en hoofdredacteur van het blad International Journal of Yoga Therapy. Zij studeerde psychologie aan de Stanford University, waar ze nog steeds les geeft in psychologie en yoga. Eerdere publicaties van haar zijn Yoga as medicine en Examining your doctor. Kelly McGonical leert ons anders te denken over pijn en de oorzaken ervan, en stelt ons in staat door middel van eenvoudige oefeningen chronische pijn te verminderen of weg te nemen. 

  Evy waardeerde dit boek met een 8. Lees hier de recensie
   
 • Aandacht voor pijn, door mindfulness gelukkig leven met chronische pijn, Auteur: Vidyamala Burch, ISBN nummer:978.90.6963.873.7 Paperback 272 pagina's, uitgeverij Altamira-Becht, datum uitgifte: juli 2010 prijs €19,95 Klik hier om het boek te bestellen  

  De auteur lijdt al meer dan dertig jaar aan chronische pijnen en zit in een rolstoel. In dit positieve boek benadrukt ze dat het onze weerstand tegen pijn is die uiteindelijk depressief maakt en die een verwoestende uitwerking heeft op ons lichaam. Aandacht voor pijn is een praktische gids voor het leven en omgaan met chronische pijn, uitgaande van de beginselen van mindfulness. Door het ontwikkelen van een kalm bewustzijn van je lichaam kun je leren frustratie en het lijden dat je associeert met pijn los te laten. Als gevolg hiervan kan de pijn afnemen. Eenvoudige ademhalingstechnieken en krachtige mindfulnessmeditaties trainen je om in het moment te leven.  Vidyamala Burch is medeoprichter van de alom gerespecteerde Breathworksorganisatie. Ze geeft al meer dan twaalf jaar les in meditatie en is lid van de westerse boeddhistische orde. ‘Ik bewonder Vidyamala Burch enorm. Haar aanpak kan je leven redden en het aan je teruggeven.’ – Jon KabatZinn. Meer informatie over Viduamala Burch en de boeken, audio en cursussen die ze aanbiedt in Engeland onder de naam breathworks vind je hier http://breathworks-mindfulness.org.uk/   
 • Leer ons stil te zitten, een scepticus zoekt zin en gezondheid, Auteur: Tim Parks  Nederlands -Paperback 317 pagina's | Arbeiderspers | juli 2011 ISBN: 9789029573306 PRIJS €18,50 Klik hier om het boek te bestellen  
  Er is ook een e-boek versie voor €13,50

  Leer ons stil te zitten is het bijzonder onderhoudende verhaal van Tim Parks' zoektocht naar genezing.
  Wanneer Parks wordt gekweld door pijn die niemand lijkt te kunnen verklaren of verhelpen, wordt hij gedwongen een paar harde waarheden over de relatie tussen lichaam en geest, over onze hectische samenleving en over zijn schrijverschap onder ogen te zien. Na een vruchteloze gang langs de loketten van de traditionele geneeskunde vindt hij tot zijn eigen verbazing verlichting in het doen van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Uiteindelijk komt hij zelfs uit bij meditatie, en dit was wel het allerlaatste wat Parks verwachtte.

  Gaandeweg rijzen bij Parks vragen over het effect van ziekte op het werk van geliefde schrijvers, over de rol van religie als vormende kracht bij de ontwikkeling van ons zelfbeeld, en over de invloed van sport en kunst op onze ideeën over gezondheid en welbevinden. Iedereen krijgt op enig moment met ziekte te maken – weinigen zullen die ervaring met zo veel elan, inzicht en intelligentie kunnen beschrijven als Tim Parks.

  Lees hier de recensie van Evy die dit boek waardeerde met een 7,5
   
 • Mindfulness meditaties voor elke dag, Dagelijkse meditaties voor het omgaan met angst en stress Auteur: Jeffrey Brantley & Wendy Millstine Nederlands - Paperback 184 pagina's | Uitgeverij Panta Rhei | uitgifte: april 2010 prijs € 17,50

  Mindfulness is een vorm van meditatie die de laatste jaren enorm in de belangstelling is komen te staan. Het is een eenvoudige meditatietechniek die door iedereen gemakkelijk geleerd kan worden. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat deze techniek uitermate geschikt is voor stress-management, angst- en pijnbestrijding en een positief effect heeft op depressies. Ook lichamelijke kwalen genezen sneller met behulp van deze techniek.
  Steeds meer gezondheidscentra gebruiken mindfulness meditatie als een aanvullende vorm van cognitieve therapie.

  De 64 meditaties in dit boek zijn gebruiksvriendelijke toepassingen van deze techniek voor mensen met een druk bestaan. Voor een duurzaam effect is het wel belangrijk om er een dagelijkse gewoonte van te maken. De meditaties zijn verdeeld in 4 categorieen:
  1. leren ontspannen in een gevoel van veiligheid;
  2. zowel vreugde als verdriet omarmen;
  3. met angst en stress leren omgaan;
  4. verbinding maken met het netwerk van het leven.
  De auteurs publiceerden meerdere bestsellers over mindfulness die in vele talen vertaald werden.  
   
  Lees hier de recensie van Veroni die dit boek met een 9 + waardeerde 
   

 • Leven met pijn, de kunst van het aanvaarden. Martine Veehof, Marlein Schreurs, Monique hulsbergen, Ernst Bohlmeijer  Nederlands Paperback 229 pagina's | Uitgeverij Boom | uitgifte: november 2010 prijs € 24,95 ISBN: 9789461050816  Klik hier om het boek te kopen 

  Een op de vijf volwassenen in westerse landen heeft last van chronische pijn. Gewrichtsaandoeningen en nek- en rugklachten zijn de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Dit soort pijn brengt beperkingen met zich mee die de kwaliteit van leven aantasten. Onderzoek wijst uit dat psychische stoornissen en klachten veel vaker voorkomen bij mensen met pijn.  Het Boom Hulpboek Leven met pijn is een combinatie van psycho-educatie en oefeningen, gebaseerd op mindfulness en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze combinatie wordt regelmatig gebruikt bij innovatieve behandelingen binnen revalidatiecentra voor mensen met chronische pijn. De mindfulness-oefeningen en de ACT-methode uit het succesvolle Boom Hulpboek Voluit leven zijn in dit Boom Hulpboek Leven met pijn toegespitst op mensen met pijnproblemen.

  Beluister hier één van de zes oefeningen op de cd bij dit boek. De lichaamsscan is een oefening waarin je poolshoogte neemt in je lichaam. Wanneer je merkt dat de oefening onpretttig voor je is en je toch mindfulnessbeoefening wilt leren, raden we je aan begeleiding te zoeken.

  Over de auteur(s):
  Martine Veehof en Karlein Schreurs zijn specialisten op het gebied van chronische pijn (en ACT), Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen hebben zich verdiept in ACT en mindfulness. Zij schreven eerder het Boom Hulpboek Voluit leven.

 • Helende yoga, een bron van rust en ontspanning tijdens ziekte en hersel. Persoonlijk verslag van een herstelproces met behulp van yogaoefeningen van Marja de Rooij, ISBN; 9789088400438 uitgeverij: Phanta Rhei, Katwijk. april 2010 paperback, aantal bladzijdes: 96 pagina's, Prijs: € 12,50 Klik hier om het boek te kopen

  Korte samenvatting:
  Persoonlijk verslag van een herstelproces met behulp van yoga-oefeningen. Marja de Rooij is bezig met haar yogaopleiding als zij geconfronteerd wordt met lymfklierkanker. In dit boek geeft zij een persoonlijk verslag van haar genezingsproces, waarbij yoga-oefeningen haar de kracht gaven om de chemotherapie goed te doorstaan. Zij beschrijft hoe zij tijdens haar herstel de meditatieve yoga-oefeningen als een verzachtende en helende kracht heeft ervaren. Naast een ervaringsverhaal bevat het boek acht praktische oefeningen die haar geholpen hebben. De toelichtingen bij de oefeningen nodigen de lezer uit om aandachtig binnenin zichzelf te kijken naar wat pijn, angst en onzekerheid met je doen. Eerlijk, indringend en ontroerend geschreven. De oefeningen in dit boek zijn te downloaden via de website van de uitgeverij Phanta Rhei; www.uitgeverij-pantarhei.nl/mp3.html

  Marja de Rooij (1960) houdt zich vanaf haar vijfendertigste bezig met yoga. Zij heeft zowel de yogadocentenopleiding als de kinderyoga-opleiding gevolgd en is aangesloten bij de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland. Naast lessen aan mensen met kanker geeft Marja les aan volwassenen en kinderen. 
  Voor meer informatie kan je terecht op www.yogapraktijkstralendester.nl 
   
  Lees hier de recensie van Veroni over dit boekje  
   
 • Dharma zijn, Bevrijding van emotioneel en psychisch lijden Ajahn Chah  Isbn: 9789056702236, uitvoering: Paperback,  aantal pagina's: 288, verschijningsdatum: 15 dec 2009, status: Leverbaar
  Prijs: € 27,95 

  Het in dit boek verzamelde onderricht van de beroemde Thaise meditatieleraar Ajahn Chah (1917-1993) verkent de leringen van het theravada boeddhisme op een grondige, maar tevens toegankelijke en humoristische manier, waardoor de lezer het gevoel krijgt naar een boeiend verhaal te luisteren. Hij legt daarbij de nadruk op het vrijkomen van emotioneel en psychologisch lijden en laat zien dat door onszelf te serieus te nemen we vaak alleen maar onnodige problemen veroorzaken. Ajahn Chah heeft een enorme invloed gehad op een hele generatie westerse boeddhistische leraren: Jack Kornfield, Sharon Salzberg, Sylvia Boorstein, Joseph Goldstein, Ajahn Brahm en vele anderen hebben allemaal bij hem gestudeerd. Wie vertrouwd is met het werk van een of meer van deze westerse leraren kent de reputatie van Ajahn Chah als een van de belangrijkste boeddhistische meesters van de afgelopen eeuw.

 • Bevrijd jezelf. Met EFT naar meer evenwicht in je leven. Koen van Reeth & Veronique Schelfaut Isbn: 978 94 9038 216 2  Nederlands - Paperback 183 pagina's | Witsand Uitgevers | 1e druk april 2010 Prijs € 17,95 Klik hier om het boek te kopen bij Bol.com 

  Korte samenvatting:
  Heb je soms het gevoel dat je vastzit? Ben je onrustig of gestrest? Voel je je triest of een beetje angstig? Wil je vermageren of stoppen met roken? Zijn er in je verleden dingen gebeurd waar je nu nog steeds boos of triest over bent? Dan is het hoog tijd om jezelf van dat alles te bevrijden! Dit is het eerste oorspronkelijk Nederlandstalige boek over EFT. EFT is de afkorting van: Emotional Freedom Technique. (Emotionele bevrijdings techniek). EFT gaat terug op de eeuwenoude Chinese kennis van het meridiaansysteem. Deze techniek is gebaseerd op het bestaan van het energie- of meridiaansysteem, dat de koppeling maakt tussen lichaam en geest. Negatieve ervaringen en negatieve emoties zorgen voor verstoring van het meridiaansysteem. Lichamelijke of psychische klachten zijn het gevolg van deze verstoring. In het meridiaansysteem zitten bepaalde punten, waar emoties opgeslagen worden en steeds weer naar boven komen. Met EFT tik je met je vingers op die punten, waardoor een bepaalde emotie wordt losgetrild. Tegelijk prent je een positieve zin in, zoals: Ik accepteer mezelf en ik houd van mezelf ondanks mijn angst voor ….  Of: Ondanks dat ik geen uitweg zie/ geen mogelijkheden zie, aanvaard ik mezelf helemaal. De tik- punten zitten op je gezicht, borstkas en handen.

  EFT helpt tegen angsten en fobieën, verslavingen, onverwerkte emoties, lichamelijke klachten, psychosomatische klachten, stress en eigenwaarde. Als je de techniek kent, kun je het gemakkelijk zelf toepassen, dus zonder begeleiding van een therapeut. In het boek staan veel praktische oefeningen, om je vaste patronen te leren zien en te doorbreken. Er wordt geadviseerd om een EFT-dagboek bij te houden, waarin je noteert welk probleem je aan wilt pakken, welk gevoel je erbij hebt, welke kernzin je erbij hebt bedacht en de score van het gevoel van voor en na het tikken.

  Lees hier de recensie van dit boek dat Evy met een 9 waardeert!
    
 • De sleutel tot zelf-bevrijding, psychologische oorsprong en oplossing van 1100 ziekten van Christiane Beerlandt, ISBN: 9789075849325, Uitgeverij Petiet, Datum uitgifte: januari 2009, hardcover met leeslint, 13e druk. Aantal bladzijdes: 1376 pagina's Prijs: € 54,--  Klik hier om het boek te bestellen via de uitgeverij

  Een korte samenvatting voor een boek van 1337 pagina’s plus 34 pagina’s aan index is praktisch niet mogelijk. Het is een encyclopedie waarin van 1300 ziekten wordt uitgelegd waarom je deze ziekte hebt ontwikkeld en hoe je zelf in staat bent deze ziekte te overwinnen, zonder hulpmiddelen van buitenaf. Ze gaat van het standpunt uit dat de mens zelf scheppend is met zijn gedachten en dat je hierdoor zelf verantwoordelijk bent voor je ziekte. Ze zegt dat een ziekte je niet zomaar overkomt maar dat je de ziekte nodig hebt om bewust te worden van een verborgen gevoel. Het lichaam laat zien hoe je van binnen bent; “Het lichaam spreekt een taal”. De oplossing ligt dan ook in jezelf en niet buiten jezelf. De schrijfster stemt zich geestelijk af op de waarheidsfrequentie en krijgt op deze manier informatie binnen. Vanuit deze waarheidsfrequentie leidt zij je naar dat deel van jou wat uit balans is geraakt en legt ze uit hoe je weer in contact kunt komen met jouw innerlijke Bronkern.
   
  Lees hier de recensie van dit boek geschreven door Evy
    
 • Handboek meditatief ontspannen: effectief programma voor het bestrijden van pijn en stress van Jon Kabat Zinn, €24,90 Paperback, 479 pagina's | Becht's Uitgevers-Maatschappij, H.J.W. | mei 2000
   
  Dr. Jon Kabat-Zinn werd in 1944 geboren in New York en is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Massachusetts (University of Massachusetts Medical School). Gefascineerd door meditatie waarvan hij de inwerking goed begreep meende hij dat het toe te passen was bij pijn verwerking. Volgens Jon Kabat-Zinn wordt/werd er aan ziekenhuizen weinig gedaan aan hoe je om kunt gaan met pijn. Chronische als wel tijdelijke pijn. Vanuit de vipasana is bekend hoe je daar mee om zou kunnen gaan. Jon Kabat-Zinn wilde dit uit introduceren in ziekenhuizen. Hij begreep dat wanneer je bij een ziekenhuis aangeeft dat je met een boeddhistische techniek mensen wilt te leren met hun pijn om te gaan dat dat niet direct ingang zou vinden. Hij begreep dat het niet om de leer gaat maar om de techniek zelf. Hij bracht een boeddhistische techniek in zonder het Boeddhisme.
  Voor meer informatie over dit boek lees op deze pagina meer. Ook vind je op deze pagina links van lezingen op You Tube van Jon Kabat-Zinn. Ze zijn wel in het Engels.