Stichting Intermobiel

Veranderingen in de AWBZ in 2010 in de functie begeleiding bij het PGB

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte of beperking die verblijven in een instelling of bepaalde hulpmiddelen nodig hebben. Ook langdurige opname in een instelling wordt uit de AWBZ betaald, net als de thuiszorg. Dit artikel gaat over veranderingen in de AWBZ. Hieronder staan de veranderingen per onderwerp beschreven.

Begeleiding
Per 1 januari 2009 zijn de functies “Ondersteunende begeleiding” en “Activerende begeleiding” samengevoegd tot één functie “Begeleiding”. De functie “Begeleiding” blijft alleen beschikbaar voor mensen met een matige tot zware beperking. De punten waar op beoordeeld wordt bij een (her)indicatie zijn:
• Sociale redzaamheid: kan een persoon de regie over het eigen leven voeren
• Bewegen en verplaatsen
• Probleemgedrag: agressief, dwangmatig gedrag of zelfverwaarlozing
• Psychisch functioneren: denken, concentreren en waarnemen
• Geheugen en oriëntatiestoornissen: geheugen en bewustzijn

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) www.ciz.nl gaat iedereen die een lopende indicatie heeft voor ondersteunende en/of activerende begeleiding opnieuw beoordelen.

Mensen met psychosociale problemen die daarnaast geen andere beperkingen hebben, hebben geen recht meer op zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze mensen kunnen voor hulp een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hiervoor kan je terecht bij je gemeente.

Eigen bijdrage
Per 1 januari geldt er een eigen bijdrage voor de functie ‘Begeleiding’. Voor mensen met een Persoonsgebonden Budget (PGB) geldt dit vanaf 1 januari 2010. De hoogte van de eigen bijdrage voor PGB houders is 27% van het bruto budget voor begeleiding. Voor de mensen die begeleiding in natura ontvangen geldt deze regeling per 21 juni 2010. De hoogte voor de bijdrage van begeleiding in natura wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Bewoners in een AWBZ instelling betalen een eigen bijdrage die afhankelijk is van het inkomen. De maximale eigen bijdrage per bewoner is: €2.081,60. Dit wordt ook berekend door het CAK.

Zorgplannen voor bewoners in AWBZ instellingen
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de positie van bewoners in AWBZ instellingen versterken en heeft daarom in 2009 met de zorginstellingen afgesproken om met iedere bewoner een zorgplan op te stellen. Hierin staan afspraken met de instelling over de invulling van de zorg. Ook in 2010 wordt met iedere nieuwe bewoner een zorgplan opgesteld.

Zorg voor terminale patiënten
Mensen die terminale zorg nodig hebben, krijgen vanaf 1 januari 2010 een indicatiebesluit voor onbepaalde tijd. Voorheen was dit tot één jaar.

Meer informatie
Meer informatie over de veranderingen in de AWBZ is te vinden op de website van:

Er zijn regelmatig veranderingen rondom de AWBZ. Het is belangrijk om bovenstaande websites in de gaten te houden voor nieuws, informatie en de laatste ontwikkelingen rondom de AWBZ.

Geschreven door Ingrid Groenendijk
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Januari 2010