Stichting Intermobiel

recensie over het boek - Aandacht voor pijn, chronische pijnbeheersing door mindfulness van de auteur Vidyamala Burch

Titel:  Aandacht voor pijn, chronische pijnbeheersing door mindfulness.
Auteur: Vidyamala Burch
ISBN: 978 90 6963 873 7
Uitgeverij: Uitgeverij Altamira Becht
Datum uitgifte: juli 2010
Aantal bladzijdes: 272 blz.
Prijs: € 19,95 Klik hier om het boek te bestellen via bol.com

Korte samenvatting:
De auteur lijdt al meer dan dertig jaar aan chronische pijnen en zit in een rolstoel. In dit positieve boek benadrukt ze dat het onze weerstand tegen pijn is die uiteindelijk depressief maakt en die een verwoestende uitwerking heeft op ons lichaam. Aandacht voor pijn is een praktische gids voor het leven en omgaan met chronische pijn, uitgaande van de beginselen van mindfulness. Door het ontwikkelen van een kalm bewustzijn van je lichaam kun je leren frustratie en het lijden dat je associeert met pijn los te laten. Als gevolg hiervan kan de pijn afnemen. Eenvoudige ademhalingstechnieken en krachtige mindfulnessmeditaties trainen je om in het moment te leven. 

Vidyamala Burch is medeoprichter van de alom gerespecteerde Breathworksorganisatie. Ze geeft al meer dan twaalf jaar les in meditatie en is lid van de westerse boeddhistische orde.

‘Ik bewonder Vidyamala Burch enorm. Haar aanpak kan je leven redden en het aan je teruggeven.’ – Jon KabatZinn

Cijfer waardering: 10+

Korte toelichting op het cijfer door Veroni: 

 

Korte toelichting op het cijfer door Veroni: 

'Dit boek aandacht voor pijn, is een meer dan bijzonder handboek voor mensen met chronische pijn om met mindfulness meditatie aan de slag te gaan. Ze gebruikt de basis van Jon KabatZinn, maar vult daar waardevolle informatie aan toe op basis van haar eigen ervaring met het mediteren en het hebben van chronische pijn. Dat is juist de waardevolle toevoeging, dat ze het aanvult met haar eigen ervaring en haar beleving over leven met chronische pijn en wat je voor secundair lijden toevoegt aan de chronische primaire pijn. Door in te zien dat het inderdaad gebeurt, geeft ze aan dat je wel degelijk invloed hebt op de secundaire pijn door mindful in het hier en nu te zijn en te aanvaarden wat op dat moment gebeurt. Dan is er geen of in ieder geval minder plaats voor angst, onzekerheid, waardeoordelen en verhalen die je breit om de pijn heen. 

Door mindfulness meditatie leer je niet meteen vanuit een automatisch piloot te reageren op de pijn met: angsten, zorgen en waardeoordelen die zorgen voor afweer en blokkeren. Of je leert beter in te zien of te herkennen dat je geheel meegenomen bent in je emoties. Het herkennen of inzien is al een moment van mindfulness op zich, een trainingsmoment. Het lichaam is de ankerplaats om de geest in het hier en nu te brengen met de ademhaling als basis, een middel dat er altijd is om te gebruiken. De adem leren zien als fysieke proces dat je lichaam steeds in beweging houdt. Door het lichaam te aarden, te vertrouwen en echt hier en nu in het lichaam aanwezig te zijn als ervaarder van de pijn in plaats van op afstand toeschouwer te zijn van de pijn, kan je ervaren hoe de pijn op dit moment aanvoelt. Zo leer je ook zien dat de pijn ook ieder moment verandert van vorm, patroon en intensiteit. Vaak voel je dat niet bewust als je chronische pijn hebt. Je bent vaak niet bewust in je lichaam aanwezig, maar je bent juist alleen in je hoofd, in het denken aanwezig. Het gaat erom dat we kunnen leren niet steeds tegen de pijn te vechten en met weerstand te reageren, want dat zorgt alleen maar voor meer spanning en pijn. Kijk naar je lichaam en je pijn met vriendelijkheid en zachtheid. Dit is niet iets dat je even snel kunt leren, maar door oefening en geduld verandert er wel degelijk iets. Het is een ontdekkingsreis door je eigen lichaam en je pijn. Het is geen gemakkelijke reis, maar het biedt je wel keuzemogelijkheden om echt in het hier en nu aanwezig te zijn en niet alleen in gedachten leven in het verleden of alleen maar zorgen maken om de toekomst. Het enige moment dat je hebt, is het hier en nu!

In haar boek gebruikt ze drie soorten meditaties in de vorm van de bodyscan, mindful ademhalen en vriendelijk gewaar zijn. In deze laatste legt ze ook de relatie met de mensen om je heen van je vrienden, neutrale personen tot vijanden en alle levende wezens. Iedereen heeft gemeen geen lijden te willen en gelukkig te willen zijn. Daarin kan je je in de ander herkennen. Ook is overeenkomstig dat iedereen ademt. Dat zorgt voor verbinding en contact in plaats van geïsoleerd te leven, wat vaak gebeurt als je veel pijn hebt en lang ziek bent. Hierdoor kun je leren je weer te openen naar de mensen en wereld om je heen en je gesteund en herkend voelen in de ander i.p.v. af gesloten en alleen te leven.

In dit boek is alles heel duidelijk uitgelegd en overzichtelijk ingedeeld. Bepaalde onderdelen komen later in het boek weer terug. Er zitten ook oefenschema's bij om inspanning af te wisselen met ontspanning om een dag beter door te komen en rekening te houden met je grenzen. De schrijfster geeft ook duidelijk de hindernissen aan die je in het mediteren tegen kunt komen op het mentale vlak, maar ook op het fysieke gebied. Er zit ook een hoofdstuk mindful bewegen in wat een verlengde van mindful ademen is.  Een groot deel van deze oefeningen waren voor mij niet uitvoerbaar door mijn bedlegerigheid en geen arm- en beenfunctie, maar dan kan je eenvoudig verder lezen naar onderdelen waar je wel iets mee kunt. 

Ondanks mijn jarenlange ervaring met mediteren met chronische pijn en een lastig lichaam heb ik veel aan dit boek gehad. Ik herkende mezelf geheel in enkele voorbeelden. Ik ben een blokkeerder en ontkenner van de pijn door hard te werken en afleiding te zoeken om de pijn maar niet te hoeven voelen. Ik houd me groot en blokkeer veel waardoor ik erg hard ben voor mezelf en mijn lichaam. 

Als je met chronische pijn met mindfulness meditatie aan de slag wilt, raad ik je echt aan om dit boek te kopen! Het boek is in prettige leesbare taal geschreven. Je kunt het ook even aan de kant leggen en later weer verder gaan. Tevens kan je kijken in de inhoudsopgave welke onderwerpen je aanspreken en gericht gaan lezen. Als je het boek ondersteunt met het audio materiaal is het nog completer en is de werking dieper en groter. Het is wel een groot en zwaar boek om vast te houden, maar kleine boekjes met kleine pagina's zijn soms ook moeilijk vast te houden. Het is ook een boek wat je vaker moet lezen om er steeds meer uit te halen voor jezelf om zo zelf bij te dragen aan een beter draagbaar leven met chronische pijn.' 

Vidyamala Burch zegt hier zelf over: "Ik kan mijn wervelkolom niet repareren met de kracht van mijn geest, maar ik kan wel mijn relatie met mijn omstandigheden veranderen en vrede in mijn lichaam vinden. Er is tijd voor nodig om de noodzaak in te zien je houding t.o.v. je moeilijkheden te genezen. Het is een verschil tussen beter worden of genezing. Je kunt jezelf beter maken door je relatie ermee te veranderen."  

Ingevuld door Veroni Steentjes
namens Stichting Intermobiel