Stichting Intermobiel

Algemene boeken over meditatie of het Boeddhisme

Algemene boeken over meditatie:
 

  • Titel: Loslaten om gelukkig te worden
    Auteur: Lama Zeupa
    Nederlands
    91 pagina's
    Academic & Scientific Publishers Uitgeverij Kunchab
    Verschijningsdatum: 12/02/2010
    ISBN: 978 90 5487 636 6
    prijs 12,00 Klik hier om het boek te bestellen

    Lees hier de recensie van Veroni die het met een 8,5 waardeerde

    Korte samenvatting:
    'Iedereen is op zoek naar geluk, zo blijkt. Niet alleen de Boeddha, ook de eerste westerse filosofen behandelden dit thema uitvoerig. De raadgevingen van de Boeddha bieden geen voorlopige maar een definitieve oplossing. Ze leren ons hoe we een stabiele vorm van geluk kunnen verwezenlijken. 

    Wie loslaat, slaat een nieuwe weg in. Wie durft loslaten, wordt als vanzelf een vriendelijke, zachtmoedige persoon, en verhoogt sterk de kans dat anderen zich even warmhartig zullen gedragen. De tegenpool van loslaten is vasthouden, bijhouden, bezitten, een gedrag dat dicht bij verslaving staat. Vasthouden verhindert dikwijls de zo noodzakelijke vernieuwing of herbronning in je leven.

    Loslaten om gelukkig te worden is een uitgave binnen de reeks˜Zo eenvoudig kan het zijn!". Het eerste boekje, De weg van het vertrouwen van Lama Karta, heeft een ruime verspreiding gekend. Lama Zeupa geeft al meer dan twee decennia onderricht in de centra die verbonden zijn met het Tibetaans Instituut, in Belgie en in Nederland. Zijn leringen worden gekenmerkt door een zekere finesse in de opbouw en een krachtige impact voor wat het resultaat betreft. Lama Zeupa is ook yogaleraar en onderzoekt op een experimentele manier de relatie tussen lichaam en geest in de krijgskunsten, tai chi, chi qong, yoga en meditatie.
      
     
  • Titel: Wat is de kleur van de wind?
    Auteur: Rixt Kuiper
    Nederlands -Paperback
    Ook verkrijgbaar als: Digitaal boek
    128 pagina's | Uitgeverij Thema | december 2009 
    ISBN: 9789058716323
    Bestel hier het boek voor 20,95

    Korte samenvatting:
    Rixt Kuiper is een Nederlandse coach die jarenlang in Amerika en Azië woonde. Haar boek ‘Wat is de kleur van de wind’ bevat veel oefeningen voor wie wil leren mediteren. Het aardige van dit boekje is dat het bovendien een persoonlijk verslag is van een aantal jaren uit het leven van Rixt. Ze verweeft verhalen uit haar coachingspraktijk met persoonlijke ervaringen, onder meer over haar ongewenste kinderloosheid.Haar persoonlijke verhaal wordt aangevuld met boeddhistische wijsheden, wetenschappelijke bevindingen en meditatie-oefeningen om thuis of op het werk te doen.

    Al Gore en Richard Gere kunnen niet meer zonder, de directeur van Proctor en Gamble doet er aan en zelfs Google heeft een meditatieruimte voor de medewerkers ingericht. Waarom? Omdat het in ons drukke bestaan fijn is om een plek te hebben waar je innerlijke rust kunt ervaren. Als onze geest stil is, zijn we in staat los te laten, te ontspannen en ons vrij te voelen.  

    Lees hier de recensie van Veroni die het boek met een 8+ beoordeelde 
     
  • Titel: Erkennen wat is, een zenleraar over vrede en engagement
    Auteur: Bernie Glassman
    Nederlands -Paperback 239 pagina's |
    Uitgeverij Asoka | midprice editie €7,50 en gewone editie €15,95 | april 2007
    ISBN 9789056701574 Klik hier om de versie van 7,50 te bestellen De gewone editie is op dit moment niet leverbaar.

    Lees hier de recensie van Veroni die het met een 8,5 beoordeelde

  • Titel: De adem, bron van ontspanning en vitaliteit. Handleiding om je energie in balans te brengen.
    Auteur: Regine Herbig Isbn: 9 789060 208083 prijs € 25,-- 160 pagina's
    Eerste uitgave in 2003 derde druk 2009 Uitgeverij: De Toorts Klik hier om het boek te bestellen

    Korte samenvatting:
    De adem is een onbewuste functie, maar kan bewust waargenomen en ervaren worden. Ademtherapie heeft niet alleen ontspanning – wat letterlijk geen spanning/verslapping betekent- tot doel, maar een spanningsbalans in het lichaam, waarbij je los bent, maar waarbij ook stabiliteit en kracht samengaan. De adem reageert op: rekking van je lichaam, beweging, aanraking, contact met verschillende materialen en op klanken. Op deze vijf aspecten zijn de oefeningen gebaseerd die ze omschrijft. Regine Herbig vertelt uitgebreid over drie ademruimtes: onderste ademruimte in het bekken, de middelste ademruimte rond het middenrif, de bovenste ademruimte; het longgebied. De adembeweging ontstaat in een van deze drie gebieden en kan beïnvloed worden door onder andere de houding. Meer informatie over Regine Herbig op http://www.ademtherapie.info/

    Lees hier de recensie van Evy die het boek met een 8 waardeert
     
  • Energetische meditatie, moeiteloos leven met 'stromende energie Auteur: Ton van Gelder
    Nederlands -Paperback 125 pagina's | Schors V.O.F., Uitgeverij |
    Eerste uitgiftedatum: februari 1997
    Prijs 11,50 ISBN-13: 9789063783662
    Klik hier om het boek te bestellen

    Korte samenvatting:
    In dit boek leer je hoe je levensenergie: qi (spreek uit als tsji) kunt laten stromen via je energiebanen/meridianen.
    Van Gelder beschrijft oefeningen voor het openen van het voorste kanaal, waarbij je zonne-energie opslaat in je derde oog en deze via een paar tussenstations laat doorstromen naar je geslachtsorgaan. Een van de oefeningen is liefde inademen en deze door het hele voorste kanaal sturen. Met de perineumademhaling wordt het achterste kanaal geopend, waarbij je de aarde-energie als een zuil van beneden naar boven voelt stromen. Veel aandacht in het boek gaat naar yin en yang, als partners van dualiteit (bijvoorbeeld licht en donker). Yin is vrouwelijk, het is de aarde energie, die via het achterste kanaal binnenkomt. Yin is verantwoordelijk voor het in stand houden van je lichaamscellen, weefsel en organen. Yang is mannelijk, het is de hemelenergie die in ons lichaam omgezet wordt in yin-energie. Yang zorgt voor kracht, beweging, spieren, gewrichten, stofwisseling, bloedsomloop, spijsvertering enz. Het bewust aantrekken van yin/aarde-energie werkt enorm vitaliserend, omdat yin in het lichaam yang stimuleert. Er staan mooie oefeningen in om je yin - en yang energie te verhogen, waardoor je lichamelijk en geestelijk welbevinden worden versterkt. Ook worden specifieke oefeningen beschreven voor de stofwisseling, overgewicht, stressregulatie, veroudering, moeheid en verminderde afweer. Een hoofdstuk gaat over emoties. Organen kunnen ontregeld worden door emoties; angst is gerelateerd aan de longen, tobben/zorgen aan de milt, boosheid/onvrede aan de lever, onrust is gerelateerd aan het hart en verdriet aan de longen. In het laatste hoofdstuk beschrijft hij de kosmische ademhaling en het openen van de chakra’s.

    Lees hier de recensie van Evy die het boek met een 8 waardeert

  • De weg van stilte A. de Mello & A. De Mello 191 pagina's | Samsara Uitgeverij b.v. | uitgiftedatum: oktober 2005 € 18,50

    De Weg van Stilte van Anthony de Mello bevat prachtige verhalen over monniken, rabbi's en soldaten, sprookjes en legenden, anekdotes en zen-uitspraken die, samen met simpele gewaarzijnsoefeningen, dit boek tot een waar juweel maken. De Weg van Stilte is, net als zijn vorige boek Bewustzijn, ook weer een combinatie van christelijke mystiek en oosterse filosofie, gelardeerd met verhalen uit verschillende tradities, zowel uit het oosten als het westen. 'De zin van gebed, van liefde, van spiritualiteit en van godsdienst is je te bevrijden van iedere illusie. Het is geweldig, écht geweldig, als godsdienst dat kan bewerkstelligen. Een godsdienst die dat niet doet, is een plaag, een last die je moet zien te vermijden. Als alle illusies eenmaal zijn losgelaten, kan je hart helemaal open gaan staan en wordt het vervuld van liefde. Op dat moment ontstaat geluk. Op dat moment treedt er een verandering op. En alleen op dat moment zul je weten wie God is...' Anthony de Mello
     
  • Anthony de Mello, bloemlezing Auteur: William Dych Prijs: € 19,95 221 pagina's | Samsara Uitgeverij b.v. |

    Anthony de Mello (1931-1987) was een jezuïet en is, door zijn vele boeken en spirituele conferenties, bekend over de hele wereld. Hij combineerde de wijsheid van het oosten met die van het westen en gebruikte verhalen en parabels uit beide tradities om zijn lezers en toehoorders op de aanwezigheid van God, of Bewustzijn, te wijzen. Maar hij kreeg ook kritiek, met name van het Vaticaan, omdat hij vond dat veel religies, door hun regels en overtuigingen, een echt contact tussen de mens en het goddelijke juist belemmeren. In het voorwoord van deze prachtige bloemlezing beschrijft William Dych S.J., de samensteller van deze bundel, wat voor een impact Anthony de Mello had op de mensen die hem hebben meegemaakt. Tevens vertelt hij wat voor belang de Mello hechtte aan eenvoudige parabels en verhalen om de mensen duidelijk te maken waar het voor hem over ging; het goddelijke herkennen in het alledaagse.
     
  • Handboek voor mind, body en spirit, oefeningen en meditaties om de geest te verrijken en je dromen werkelijkheid te laten worden. 240 pagina's | House of Books B.V., The | maart 2007, Isbn: 978-90-443-1786-2 prijs 13,-- Status: uitverkocht, alleen tweedehands te koop.

    Het is een boek met 240 pagina’s, gevuld met korte meditaties, oefeningen en inspirerende gedachten. Het zijn oefeningen en meditaties om de geest te verrijken en je dromen werkelijkheid te laten worden. Een geïllustreerde schat aan wijsheid om je te begeleiden op je weg naar zelfbewustzijn, positieve verandering en gemoedsrust. Meer dan 200 meditaties, oefeningen en suggesties, met prachtige illustraties ter inspiratie. Deskundige inzichten en praktische tips voor gezondheid en welzijn, relaties, een goed karma thuis en op je werk, doelen, creativiteit en alle aspecten van persoonlijke ontwikkeling. De perfecte balans tussen mind, body en spirit, met wijsheid van grote denkers en schrijvers uit het Oosten en het Westen.

    Lees hier de recensie van Evy die het boek met een 8 waardeert
     
  • Over de werking van Yoga, en verhaal van wijsheid van Michael Roach en Christie Mc Nally Paperback |2010- uitgeverij Petiet Op voorraad. 407 pagina's ISBN: 9789075636758 prijs 22,50

    Korte samenvatting:
    De Yoga Sutra van Patanjali werd meer dan 2000 jaar geleden op schrift gesteld. Tot op de dag van vandaag heeft deze wonderbaarlijke tekst haar waarde behouden; zij dient nog altijd yogabeoefenaars van velerlei pluimage tot leidraad. 'Over de werking van yoga' laat aan de hand van Patanjali's Sutra's in romanvorm de reikwijdte van yoga zien.

    In een verrukkelijk en vlot geschreven verhaal wordt onthuld hoe Yoga het vermogen bezit ons ten diepste te helen. Het verhaal speelt in de tijd dat deze kostbare leringen vanuit India Tibet bereikten waar yoga al snel populair werd en zich ook verder ontwikkelde. De schrijvers van dit boek brachten jaren door in Tibetaanse kloosters en werden door enkele van de laatste grote Tibetaanse Lama's van het Oude Tibet getraind in het lezen en in praktijk brengen van de originele oude teksten over de werking van yoga.

    Michael Roach, auteur van o.a. 'De diamantslijper' en een eigen vertaling van de Yoga Sutra, mag zich na 20 jaar studie in het Tibetaanse Sera Mey klooster Geshe noemen (doctor in het Tibetaans Boeddhisme), maar hij is eveneens afgestudeerd aan de Princeton Universiteit en ontving de Presidentiële medaille voor uitstekende studieprestaties.

    Christie McNally vertaalt en doceert oude Tibetaanse- en Sanskriet-teksten. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van New York en studeerde in kloosters in Nepal en India. Zij is docente aan de Diamond Mountain Universiteit in Arizona. Ze heeft intensief yoga gestudeerd bij enkele van de grootste Tibetaanse, Indiase, en Westerse yogameesters.