Stichting Intermobiel

Zitvolleybal

Zitvolleybal, de regels en het WK in Nederland

wkzit18site

 

WK zitvolleybal 

Zitvolleybal wordt wereldwijd door meer dan 10.000 mensen in meer dan 75 landen gespeeld. Dit jaar wordt het WK zitvolleybal voor de heren en de dames in Nederland gehouden. Het WK begint op zondag 15 juli en duurt tot en met zondag 22 juli. 

 

Bij de heren en bij de dames wordt door zestien landen gestreden om de titel. Zo doen bij de heren onder meer Nederland, Iran (Paralympisch kampioen), Rusland (Europees kampioen), Egypte, Duitsland, Brazilië en China mee. Bij de dames zien we naast Nederland (met Hong Zhao) ook USA (Paralympisch kampioen), China, Rwanda, Rusland (Europees kampioen), Slovenië en Duitsland. 

 

Het WK wordt in de volgende steden gespeeld: Venlo (Maaspoort), Eindhoven (Parktheater), Arnhem (Musis Theater), Rotterdam (Nieuwe Luxor) en Den Haag (Sportcampus Zuiderpark). Het speelschema:

 

Dames: Heren:
Zon 15 juli - Arnhem - 16.00 uur: Nederland – Kroatië Zon 15 juli - Venlo - 16.00 uur: Nederland – Rwanda
Maa 16 juli - Arnhem - 18.00 uur: Nederland – Rwanda Maa 16 juli - Venlo - 19.00 uur: Nederland – China
Din 17 juli - Arnhem - 18.00 uur: Canada – Nederland Woe 18 juli - Eindhoven - 19.00 uur: Amerika – Nederland
Don 19 juli - Rotterdam - 11:00-20:00 uur - kwartfinales Don 19 juli - Eindhoven - 11:00-20:00 uur - kwartfinales
Vrij 20 juli - Rotterdam - 11:00-20:00 uur - halve finales Zat 21 juli - Den Haag - 11:00-20:00 uur - halve finales
Zat 21 juli - Rotterdam - 12:00-17:30 uur - finales Zon 22 juli - Den Haag - 12:00-17:30 uur - finales

 

Voor meer informatie kunt je terecht op https://www.volleybal.nl/wkzitvolleybal. Dus ga er naartoe en kijk of de sport iets voor jou is en moedig onze Nederlandse teams aan! 

 

In ons recente Mobiel Magazine staat een groot interview met Hong Zhao. Zij is een zitvolleybalster welke voor Nederland op het WK Zitvolleybal uitkomt. Zij heeft een lange carrière in de volleybalsport. Ze speelde (staand) volleybal en kwam voor China uit op de Olympische Spelen. Daarna ging ze in Nederland volleyballen. Door ernstige knieklachten ging ze zitvolleyballen en werd ze Nederlands international. Ze speelde niet onverdienstelijk met het Nederlands team op de Paralympische Spelen van Rio. Het bijzonder interview met haar is nu ook via deze link op onze website te lezen.FB_IMG_1496482050107

Onlangs nam ik contact met haar op en stelde haar deze vragen met betrekking tot het WK Zitvolleybal in Nederland:


Hoe zag je voorbereiding op het WK er tot dusver eruit?
'Wij hebben met alle haalbare toernooien mee gedaan, om zo goed op elkaar afgestemd te zijn en om in het wedstrijd ritme te komen.'

Hoe ga je je de komende weken voorbereiden met je team op het WK?

'Komende vrijdag (6 juli) hebben we de laatste voorbereiding voor het WK om de puntjes op de i te zetten. Daarnaast bespreken we het WK om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat we daar kunnen verwachten.'


Wat is jullie doelstelling?
'Wij willen graag zo hoog mogelijk eindigen tijdens het toernooi en Nederland met zitvolleybal kennis te laten maken. Het allerbelangrijkste is dat wij alles uit ons zelf halen en plezier hebben tijdens het toernooi. Zoals alle parasporten hebben ook wij te maken met de classificatie, ik hoop van harte dat iedere speelster hier goed doorheen komt.

Wij wensen Hong en haar team en het Nederlands mannenteam veel succes op het WK!

 

Zitvolleybal

Zitvolleybal wordt net als bij ‘staand’ volleybal gespeeld met zes tegen zes, maar dan op een kleiner speelveld. Zitvolleybal is een sport niet alleen voor mensen met een handicap, maar ook voor mensen zonder handicap. In de Nederlandse competitie mag dus iedereen meedoen. De competitie bestaat uit drie niveaus: de eredivisie, de eerste divisie en de tweede divisie. FB_IMG_1496596627601

Zitvolleybal is in Nederland (1953) ontstaan in het Militair Revalidatiecentrum Aardenburg. Het heette toen nog rolstoelvolleybal. In andere Europese landen speelden men het iets anders en heette het Sitzbal of Faustbal. Enkele jaren later (1955) werd het in Nederland zitvolleybal, waarbij de regels van het zaalvolleybal werden aangepast om het zittend te kunnen spelen. Vanaf 1980 gingen ook de andere landen het Nederlandse zitvolleybal spelen. Zitvolleybal is uitgegroeid tot een heuse mondiale en Paralympische sport. 

 

De spelregels

De spelregels zijn afkomstig van het zaalvolleybal en zijn vrijwel hetzelfde. De afmetingen zijn natuurlijk wel afwijkend. Het speelveld is 10 bij 6 meter en het net is bij de mannen en bij gemengd 1,15 meter hoog en bij de vrouwen 1,05 meter hoog. Het zitvlak of de romp moet altijd contact hebben met de vloer op het moment dat de bal wordt gespeeld. 

 

Geschreven door Johan Fiddelaers met medewerking van Hong Zhao

Juli 2018