Stichting Intermobiel

Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)

Wat houdt de WAO in?
Als je niet meer kunt werken vanwege ziekte of handicap komt je waarschijnlijk in aanmerking voor een uitkering. Een van de wetten waar je een beroep op kunt doen, is de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Voor je WAO aanvraagt ben je al een periode niet in staat om (volledig) te werken. Mensen die nog 85% of meer kunnen werken hebben GEEN recht op WAO.

Van WAO naar WIA
De WAO wordt op 29 december 2005 vervangen door de WIA, de Wet werk en inkomen naar Arbeidsvermogen. Ben je op of na 1 januari 2004 ziek geworden en kun je na twee jaar nog niet aan het werk, dan krijg je met de WIA te maken.
De WAO blijft bestaan voor mensen die in de WAO zitten. Wel kunnen zij worden herkeurd volgens nieuwe strengere criteria, al dan niet met gevolgen voor de uitkering.

Voor wie is de WAO bedoeld?
De WAO is bedoeld voor werknemers die langdurig ziek of gehandicapt zijn en daardoor niet meer (volledig) in hun onderhoud kunnen voorzien. De WAO geldt niet voor zelfstandigen en ook niet voor werkelozen.
Tijdens je ziekte heb je gewerkt aan mogelijke terugkeer naar je werk, in samenwerking met je werkgever en de arbodienst. Dit heet een reintegratietraject. Als het na een periode van 2 jaar niet is gelukt voor minstens 85% aan het werk te gaan kun je een WOA-uitkering aanvragen.

Hoe en waar vraag je WAO aan?
Je bent als werknemer in Nederland verzekerd bij het UWV. Voor een WAO-aanvraag moet je daar zijn. Samen met je werkgever en de arbodienst moet je alle informatie over je reintegratietraject verzamelen en met het aanvraagformulier opsturen naar het UWV. Je werkgever moet zorgen dat je alle informatie krijgt, doet hij dat niet dan zal het UWV contact met hem opnemen.

Waar vind je meer informatie over de WAO?
§ Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen UWV
§ Het Breed Platform Verzekerden en Werk is een landelijk informatie- en advies-punt voor iedereen met vragen over werk, verzekeringen of sociale zekerheid in relatie tot gezondheid.
§ Breng ook eens een bezoek aan het WAO-cafe