Stichting Intermobiel

WAO uitkering laten ophogen

Wat houdt de ophoging WAO in?
Het Besluit verhoging arbeidsongeschiktheidsuitkering bij hulpbehoevendheid is een aanvulling op de WAO-uitkering. Wie volledig arbeidsongeschikt is en door een blijvende toestand van hulpbehoevendheid thuis intensief verzorgd wordt, kan een verhoogde uitkering krijgen, van meer dan 70% van het laatstverdiende loon. De verhoging van de uitkering geldt als inkomen. Omdat je met de verhoging een hoger inkomen hebt, kan het dus gevolgen hebben voor aanspraak op andere voorzieningen.

Voor wie is de ophoging WAO bedoeld?
Mensen met een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid, die thuis intensief verzorgd worden of waar intensieve oppassing voor nodig is, komen in aanmerking voor een ophoging van de WAO-uitkering. Van intensieve oppassing is sprake als iemand vanwege zijn of haar gezondheidstoestand niet alleen kan zijn. En intensieve verzorging betekent dat iemand alledaagse handelingen als wassen, aankleden en eten niet alleen kan, maar daar hulp bij nodig heeft. Intensieve verzorging houdt in dat je situatie vergelijkbaar is met iemand die in een gezinsvervangend tehuis woont of in een verpleegtehuis. (Bij verhuizing van AWBZ naar een Fokus woning kan je dit ook aanvragen, maar het speelt wel mee of je een PGB hebt, AWBZ zorg of meer dan 4 dagen dagverblijf in de week.)

Wie komt in aanmerking?
Je moet voor ten minste 80% arbeidsongeschikt zijn verklaard. Daarbij hebt u min of meer een blijvende behoefte aan hulp. Als u (voor een deel) hulp of ondersteuning krijgt via een andere voorziening (bijvoorbeeld via de AWBZ), dan ontvangt u geen 100% maar 85% of geen 85% maar de normale uitkering van 75%. De verhoging vervalt wanneer u voor verpleging wordt opgenomen in bijvoorbeeld een ziekenhuis of verpleeghuis en de zorgverzekeraar de kosten van opname betaalt.

Hoe en waar vraag je de ophoging WAO aan?
De ophoging van de WAO-uitkering moet je aanvragen bij het UWV. Over de aanvraag en de gevolgen van de ophoging van de Wao-uitering kunnen vervelende situaties ontstaan. Je kunt altijd een beroep doen op de Ombudsman, die heeft hier ervaring mee of anders bij je rechtsbijstandverzekering kan je advies inwinnen.  

Waar vind je meer informatie over de WAO uitkering ophoging?
 

Tips van Veroni Steentjes:

  • Informeer eerst goed voordat je een aanvraag indient, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Dan reken je je rijk en moet het wellicht toch terugbetaald worden.
  • Je moet een aanvraag voor WAO uitkering ophoging binnen drie maanden doen als je verhuist van AWBZ naar Fokus. Tenminste dat is mij gezegd. Ik heb mijn uitkering dus in 2004 laten ophogen.
  • Ben er wel bewust van dat je uitkering ophogen ook financiele nadelen heeft zoals bijvoorbeeld minder zorgtoeslag, huurtoeslag of een hogere eigen bijdrage bij het PGB.
  • Ik heb een hele discussie gevoerd met de gemeente of ze het opgehoogde deel wel of niet moeten meetellen met de inkomenstoetsen voor bijvoorbeeld de langdurigheidstoeslag. Ze hebben het juridisch uitgezocht en het moet wel meegenomen worden.
     

Geschreven door Veroni Steentjes
aangepast in maart 2009