Stichting Intermobiel

Informatie

Gehandicapt of niet, geniet van je seks! Ontspan en maak het bespreekbaar. Draag zelf een steentje bij aan je eigen geluk en tevredenheid!

Een lichamelijke handicap en seksualiteit; nog steeds een taboe en daarmee moeilijk bespreekbaar. Dat geldt nog meer voor mensen waarbij seksualiteit niet (meer) vanzelfsprekend is. Dat is jammer, want wat is er natuurlijker dan seksualiteit?

Een lichamelijke beperking wil natuurlijk niet meteen zeggen dat je geen zin meer hebt in seks of dat je relaties uit de weg moet gaan. Je bent gewoon mens, met de normale behoeften die valide mensen ook hebben. Met een handicap vereist het vooral meer organisatie en er komt meer bij kijken.

Het is moeilijk om algemene informatie te verstrekken voor iedereen met een chronische ziekte of handicap. Het is een verschil of je wel of geen partner hebt en of je een man of vrouw bent. Ook maakt het uit of je als volwassen een beperking hebt gekregen die je seksualiteit beïnvloedt of dat je al een handicap had, voordat je je seksualiteit hebt ontwikkeld.

Wel of geen partner
Het maakt ook een verschil of je wel of geen partner hebt. Met partner is het belangrijk om seks vooral bespreekbaar te maken. Zoek samen naar een oplossing. Wat kan wel, of wat juist niet? Je zoekt vanzelf de houding die het prettigst is. Bovenal moet seks fijn zijn voor beide partijen. Denk vooral niet dat je partner het wel weet. Er zijn genoeg handelingen en/of standjes die wel kunnen en voor beide fijn zijn. Door erover te praten, groei je daarin naar elkaar toe. Het ligt er maar net aan wat je hebt, wat wel en niet goed is. Communicatie is dus het toverwoord. Neem er de tijd voor en geniet van elkaar!

Zonder partner
Zonder partner vereist het meer organisatie en moet het taboe op betaalde seksuele dienstverlening aan de doelgroep doorbroken worden. Als je er iemand voor wilt betalen, moet je ook het geld ervoor hebben. Sommige gemeentes vergoeden dat soms via de bijzondere bijstand, maar ze zullen er geen grote ruchtbaarheid aan geven. Ook hangt het af van je lichamelijke en financiele situatie. Als je zelf geen handfunctie hebt en dus niet zelf kan mastruberen, ligt het meer voor de hand dan als je wel handfunctie hebt. Je kan bij de SAR terecht als je iemand zoekt die betaald bij je thuis wilt komen. Ook zijn ze bereid je vragen te beantwoorden.

Wat laagdrempeliger ligt, is het bezoeken van sekssites die er genoeg op het internet te vinden zijn. Ook het fantaseren over seks of een erotische film in de veiligheid van je eigen huis bekijken, behoort tot de mogelijkheden.

Hulpmiddelen
Je kunt gebruik maken van hulpmiddelen. Deze kunnen gebruikt worden met of zonder partner. Op het internet zijn genoeg winkels te vinden die allerlei hulpmiddelen hebben. Van dildo’s tot glijmiddel, van sexy lingerie tot massagesetjes, het is allemaal te vinden. Seksualiteit gaat vooral om genieten.

Bespreekbaar maken
Vaak kunnen bepaalde standjes niet, maar is het niet bespreekbaar. Dan ontstaat er irritatie bij beide partijen. En vol overgave van de seks genieten, is er al snel niet meer bij. Dat maakt het niet makkelijk. Het kan snel tot seksuele problemen lijden. Men voelt zich schuldig als men de ander afwijst. Men gaat seks uit de weg, omdat men bang is voor de pijn of omdat men gewoonweg de energie er niet voor heeft. Of je doet wel aan seks, omdat je geen nee durft te zeggen tegen je partner. Je doet het dan tegen je zin in, omdat je de ander niet af durft te wijzen. Je raakt daardoor eenvoudig in een vicieuze cirkel. Dit kan een grote stempel op de relatie drukken of kan zelfs een breuk in je relatie betekenen.  Je zult dus echt moeten aangeven wat wel en niet kan. Zoek samen naar standjes of een handelingen zoals beffen of vingeren, die wel kunnen. Als je het niet durft te zeggen, kan je wellicht wel je partner leiden met je handen of door je lichaamstaal. 

Voorbehoedsmiddelen
Belangrijk is om extra na te denken over voorbehoedsmiddelen. Sommige medicijnen (bepaalde antibiotica en medicijnen tegen epilepsie) kunnen bijvoorbeeld de werking van de pil verzwakken. Bepaalde soorten anticonceptie-pillen kunnen problemen geven voor vrouwen met een visuele handicap en het gebruik van een pessarium is af te raden als er geen gevoel in de vagina is. Er zijn genoeg voorbehoedsmiddelen die dan wel kunnen. Sta er wel even bij stil! Vraag dit aan je huisarts, apotheker of seksuoloog.  Via onze website in de vraagbaak seksualiteit kan je ook aan Peter Leusink vragen voorleggen. Het is geheel gratis, laagdrempelig en anoniem, dus maak er gebruik van! Je vraag komt meteen bij Peter terecht. Vul het e-consult alleen even in.

Via de website van de Rutgers Nisso Groep kunt u de brochure ’Voorbehoedmiddelen’ bestellen of downloaden. Deze is gemaakt in samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland. Bij elk voorbehoedmiddel staat aangegeven bij welke ziekte of handicap het minder geschikt is.

Seks is meer dan alleen de daad
Seks is niet alleen de daad zelf, maar ook de behoefte naar intimiteit, liefde, het vertrouwd zijn met elkaar, tederheid, intimiteit, plezier. Ontbreekt het daaraan, dan raakt men gauw depressief en krijg je meer problemen op andere vlakken. Het op een bevredigende manier omgaan met je seksualiteit kan een bron zijn van verhoogde zelfwaardering, die weer bijdraagt tot meer geluk en tevredenheid. Ook kan je zo weer eens genieten van je lichaam wat je normaal alleen maar last en pijn geeft.

Praten met een arts
Waarom praten we wel over onze lichamelijke klachten met een arts, maar is een gesprek over seks met de arts niet aan de orde?  Denk daar niet te zwaar over. Het is de normaalste zaak van de wereld. Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Hoe langer het duurt, voordat je hulp zoekt, hoe moeilijker het is om het probleem op te lossen. Een huisarts, seksuoloog of psychiater/psycholoog kunnen je op weg helpen.

Klop eerst bij je huisarts aan. Als hij je niet kan helpen, verwijst hij je vanzelf wel door.

Gehandicapt of niet, geniet van je seks! Ontspan en maak het bespreekbaar. Draag zelf een steentje bij aan je eigen geluk en tevredenheid!

Geschreven door Marianne Verschoof en Marinda Bolle

Cartoon