Stichting Intermobiel

Tips medicijnen

Hieronder tref je tips aan over medicijnen door gebruikers in de vorm van toedieningsvorm maar ook over het bewaren, onderhoud en de vergoeding. We zijn natuurlijk geen deskundigen. Raadpleek altijd je huisarts, specialist en apotheek. 

Baclofen

Carnitine:

   

Durogesic pleisters:

Fluimucil:

Oramorph

 Medicinale marihuana:

   


Algemene tips:

  • www.lydion.nl nooit meer je medicijnen vergeten met het medicijnalarm van lydion. Er zijn verschillende mogelijkheden horloges en sleutelhangers.
  • Gebruik je bepaalde vitamines als medicijnen die je niet vergoed krijgt.  Kijk dan eens bij drogisterijen zoals de Kruidvat, want dat kan vele euro's schelen.
  • Bewaar de bonnen van medicijnen die je niet vergoed krijgt, zodat je deze kan meenemen in de belastingaangifte.

Baclofen(lioresal): een medicijn dat als spierverslapper gebruikt wordt. 

  • bijwerking: Ik gebruikte 4 x 10 mg baclofen en was er erg suf van. Na een combinatie van baclofen met sirdalud was dit een stuk minder. (V.S)

L-Carnitine: Dit medicijn wordt regelmatig bij mensen met ME/CVS en posttraumatische dystrofie voorgeschreven.

  • toedieningsvorm: Bij een hoog gebruik van het aantal carnitine tabletten is wellicht vloeibare carnitine in flesjes van 10mg/1 gram wellicht een oplossing. De tabletten van 330 mg zijn namelijk moeilijk door te slikken. De smaak van de vloeibare carnitine is niet erg lekker, maar het went en als je het in water oplost waar je de andere medicatie mee inneemt proef je het bijna niet.(V.S)
     
  • bewaren: Carnitine tabletten moet je niet uit de verpakking halen en later pas innemen. Ze vallen namelijk uit elkaar als er zuurstof bij komt. Als je dus bijvoorbeeld op vakantie gaat, neem de tabletten dus in de verpakking mee. (V.S)

Durogesic pleisters:

  • gebruik: De resten van de Durogesic pleisters (morfine) zijn moeilijk te verwijderen. De lijm blijft zitten. Deze resten kan je snel en makkelijk verwijderen met petroleum ether. Dit is ook bij de apotheek te koop voor een kleine prijs onder de €2,-- Doe wel de dop er goed op, want het vervliegt anders.(V.S)

Fluimucil (acetylcysteïne):

  • toedieningsvorm: Ik gebruikte fluimucil voorheen in een bruistablet en daarna in een zakje en moest daar regelmatig van overgeven. Na het gebruik van fluimucil capsules had ik hier geen last meer van. (V.S)
     
  • vergoeding: Fluimucil wordt bij posttraumatische dystrofie regelmatig niet vergoed. De kosten bij de apotheek zijn hoog.  Bij de Roode Roos kan je na vertoon van een bankafschrift waarop het lidmaatschap van de Nederlandse patientenvereniging van posttraumatische dystrofie wordt afgeschreven goedkopere tabletten bestellen die goedkoper zijn. De Roode Roos levert orthomoleculaire voedingssupplementen van diverse fabrikanten tegen een gereduceerd tarief. Ben je geen lid, probeer er dan eens heen te bellen of een recept van de arts wel voldoende is. Het lidmaatschap van de patientenvereniging kost 21,10. Dit verdien je snel terug en daarnaast vergoeden veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering een maximum bedrag van patientenverenigingen.  (V.S)

     Oramorph (vloeibare morfine):
  • toedieningsvorm: Ik gebruikte sevredol, maar dit werd in november 2005 niet meer gemaakt. De oxynorm werkte niet goed. Daarna kreeg ik oramorph. Het is vloeibare morfine in een plastic flesje. Voordeel is dat je het overal in kan nemen, omdat het vloeibaar is. Je hebt dus geen water nodig. Enige nadeel is dat het niet makkelijk mee te nemen is in de portemonnee voor als je weg gaat. (V.S)

Medicinale marihuana (cannabis):    

  • bewaren: Marihuana wordt snel droog. Doe een sinaasappelschil of aardappelschil bij in het potje, zodat het minder droog wordt. (V.S)
     
  • vergoeding: Veel zorgverzekeraars vergoeden het niet of erg moeilijk. Een aanvraag vanuit de aanvullende verzekering is soms mogelijk. Vraag dit goed na bij de zorgverzekeraar en vraag het ook regelmatig na, omdat er soms dingen wijzigen waar je niet van op de hoogte wordt gesteld. Bij Menzis heb ik het nu toch voor een deel vergoed gekregen door een aanvraag te doen bij de ombudsman. Ik heb met de anesthesist op papier gezet welke medicijnen ik anders moest gebruiken als ik met de marihuana moest stoppen en dat het vanuit kostenbesparing efficienter zou zijn om het wel te vergoeden. Na deze brief is toch een deel vergoed. (V.S)