Stichting Intermobiel

Oude algemene vragen beantwoord

Hieronder tref je de oude algemene vragen aan die we aan de deskundigen hebben voorgelegd:

OMGEVINGSBESTURING:
1.Algemene vraag van Intermobiel: Wie bepaalt welke omgevingsbesturing goed voor mij is? Heb ik hier zelf nog enige invloed op?

Antwoord RTD Het Dorp:  In overleg met een adviseur wordt een adequate besturing voorgesteld. Natuurlijk heeft de gebruiker hier veel invloed. Wel wordt in een gesprek aangegeven wat de voorwaarden van een verzekeraar zijn en waar je volgens de wet en regelgeving aanspraak op kan maken. 

Er zijn verschillende soorten omgevingsbesturingen. Een voorbeeld is de GEWA. De basis van het GEWA infra-link systeem bestaat uit een aantal infra-rood zenders. De verschillende handzenders met elk specifieke eigenschappen geven de gebruiker de mogelijkheid om de verschillende apparatuur in zijn/haar woonomgeving te bedienen. Of het nu gaat om enkele lampen of een intercomvoorziening. Het Infra-Link systeem maakt gebruik van INFRA ROOD als overdrachtssysteem. Er zijn twee bedieningsmogelijkheden voor de infra-rood handzenders. Het indrukken van toetsen en/of scanning bediend via een éénfunktieschakelaar.  bron: www.rtdhetdorp.nl Foto: afbeelding Gewa omgevingsbesturing RTD Het Dorp

ROLSTOEL
 2. Algemene vraag van Intermobiel: Om de hoeveel jaar kan ik gemiddeld bij de gemeente een nieuwe rolstoel aanvragen?  Antwoord RTD Het Dorp: De gemiddelde tijd is 7 jaar. Dit was 5 jaar.

Waar en hoe vraag ik een rolstoel aan? Kan ik dit dus zelf doen of moet dit via de huisarts?
Antwoord RTD Het Dorp:Je geeft zelf bij de gemeente afdeling WVG aan dat je een nieuwe rolstoel wilt. Dat moet je dus zelf doen.

SPRAAKHERKENNING
3. Algemene vraag van Intermobiel:Voor wie kan spraakherkenningsoftware een ontlasting zijn? Zijn de huidige versies beter aangepast dan jaren geleden toen de herkenning nog slecht was?

Antwoord RTD Het Dorp:  Dit is moeilijk te bepalen. Indien iemand gemotiveerd is en een goede woordkeuze heeft, dus geen woordvindingsproblemen, dan kan spraakherkenning een ontlasting zijn. Het is beslist niet voor een ieder geschikt. De laatste versies zijn aangenaam beter ( ook wat betreft omgeving en bijgeluiden). De microfoon is bepalend voor een goed resultaat. 

Bij wie en hoe vraag je spraakherkenningsoftware aan? Is het mogelijk om het uit te proberen voor de aanvraag?

Antwoord RTD Het Dorp:Bij de zorgverzekeraar of wanneer het studie of arbeid betreft bij het UWV. Geschiktheid kan bepaald worden door vooraf uit te proberen door een proef exemplaar te downloaden. Verder kost het behoorlijk veel tijd en inspanning om het programma te trainen ( personaliseren) Bron: www.rtdhetdorp.nl  

4. Van spraakherkenningsoftware komt af en toe een nieuwe update. Krijg ik die vanzelf als ik een pakket verstrekt heb of moet ik die weer opnieuw aanvragen?

Antwoord RTD Het Dorp: Zoals bij alle software is update indien aanwezig te downloaden. Afhankelijk van het pakket zijn hier kosten aan verbonden. Bij kosten moet een nieuwe aanvraag ingediend worden bij het UWV (studie) of bij de zorgverzekeraar voor algemeen gebruik.