Stichting Intermobiel

Zelf de regie over je re�ntegratie

UWV heeft een boekje gemaakt voor cliënten die op zoek zijn naar werk en/of sociaal actief willen zijn. Meedoen telt! is een werkboek met tips, oefeningen, handige adressen en ervaringsverhalen.

Het zijn vragen die misschien wel eens spontaan bij iemand opkomen, maar het is toch iets heel anders om ze in een werkboek in te vullen. Bijvoorbeeld de vraag: ‘Als ik terugdenk aan werk dat ik eerder heb gedaan, bewaar ik de beste herinnering aan...’ Of ‘Als ik helemaal vrij zou mogen en kunnen kiezen wat voor werk ik ga doen, dan word ik...’ Het zijn vragen uit de motivatiemeter in meedoen telt!

Reintegratiebegeleidster Astrid Tieke uit Haarlem gebruikt het boekje actief, en vooral de motivatiemeter. Na afloop van een eerste gesprek krijgt iedere cliënt van haar het boekje mee met de vraag het door te lezen en de motivatiemeter in te vullen. ‘Dat invullen geeft zelfinzicht en met de antwoorden kan ik me een goed beeld vormen van hoe mijn cliënten tegen werk aankijken. De vervolggesprekken verlopen daardoor gerichter.’

Astrid vertelt dat haar cliënten erg over het boekje te spreken zijn. ‘Het motiveert mensen echt om weer aan de slag te gaan. Motivatie is ontzettend belangrijk. Als iemand niet zelf weer actief wil zijn, is mijn hulp zinloos. Ik merk zeker resultaat bij de mensen die ik het boekje heb meegegeven.’ Reintegratie is hard werken, maar meedoen telt! geeft tips voor hoe je zelf de regie in handen houdt. Stap voor stap wordt uitgelegd wat reintegratie betekent — met allerlei informatie over solliciteren en het vinden van geschikte vacatures. Verder bevat Meedoen telt! veel interviews met (gereintegreerde) werknemers en met werkgevers. De verhalen maken duidelijk dat reintegreren vaak een lange moeilijke weg is, maar dat het toch ook vaak lukt.

Meedoen telt! is verkrijgbaar bij de reintegratiebegeleiders van UWV of te downloaden via www.uwv.nl

‘Ik neem weer helemaal deel aan de maatschappij’
Een van de mensen die in Meedoen telt! haar persoonlijke verhaal vertelt, is Wilma Bakker (50) uit EmmerCompascuum. Met hulp van UWV begon zij een opleiding tot casemanager Zorg en Zekerheid. Ze werkt nu als medewerker Poortwachter bij een sw-bedrijf in Emmen, waar ze het verzuimproces bewaakt en het secretariaat van de bedrijfsartsen verzorgt. ‘Ik neem weer helemaal deel aan de maatschappij. Mijn omgeving ziet mij nu als werkende vrouw en niet als gehandicapte rolstoelgebruiker. Sommige mensen zeiden dat ik gek was dat ik weer aan de slag wilde. Maar waarom zou ik thuis gaan zitten als ik ook een eigen leven kan hebben?’

Bron: UWV perspectief