Stichting Intermobiel

Mensen met kleine handicap blijven bij baas

Ruim een derde van de werknemers die na twee jaar ziekte in 2006 voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt werd verklaard, is nog aan het werk bij de oude werkgever. Ruim zes op de tien werden ontslagen. Van hen wist een op de vijf weer aan de slag te komen bij een andere baas. Hierdoor blijkt in totaal 46 procent van de werknemers met een ’kleine’ arbeidshandicap (weer) te werken. Dat blijkt dinsdag uit voorlopige resultaten van een onderzoek dat werkgeversorganisaties en de vakbeweging in de Stichting van de Arbeid hebben laten verrichten.

De sociale partners hebben bij invoering van de nieuwe WAO, de WIA, in 2006 afgesproken dat mensen die minder dan 35 procent worden afgekeurd in dienst moeten blijven van de werkgever. Deze groep heeft namelijk in het nieuwe, strengere stelsel geen recht meer op een uitkering.

De afgelopen tijd klaagden veel ondernemers, vooral in het midden- en kleinbedrijf, dat het vaak onmogelijk is om mensen in dienst te houden. Niet altijd blijkt een andere, geschikte of aangepaste functie te vinden binnen de organisatie. In dat geval moet de werkgever de deels afgekeurde werknemer helpen bij het vinden van een baan bij een andere baas.

In het onderzoek noemen werknemers ook het gebrek aan geschikt werk bij de eigen werkgever een belangrijk probleem. Tevens noemt meer dan een vijfde van de mensen die (weer) aan werk zijn, een andere functie als succesfactor. Verder zijn volgens zowel werknemers als werkgevers motivatie en inzet van de gehandicapte, een begripvolle baas en goed overleg van belang.

Opvallend is dat van de werkenden 53 procent hetzelfde loon of meer verdiend dan voor de ziekmelding. Circa vier op de tien zeggen minder te verdienen. De meeste maatregelen om mensen weer aan de slag te krijgen of zoveel mogelijk te houden, worden in de eerste twee ziektejaren genomen. Meer dan een op de vijf werkgevers onderneemt in die periode volgens werknemers helemaal niets.

Zowel een derde van de werknemers als van de werkgever heeft behoefte aan ondersteuning bij de re-integratie. Zo wordt bijvoorbeeld om een vast aanspreekpunt bij uitkeringsinstantie UWV gevraagd en om hulp bij het opzetten van een netwerk van werkgevers, die met elkaar contact kunnen opnemen als personeel herplaatst moet worden.

Bron: www.handicap.nl