Logo Stichting Intermobiel - Startpagina
 
Intermobiel  
Nieuws  
Informatie  
Aanpassingen  
Seksualiteit  
Opvoeden  
Spraakchat  
Forum  
Toegankelijkheid  
Omgaan met  
Portretten  
Vrije tijd  
Mediakamer  
Links  
Ambassadeurs  
Gastenboek  
Bedankt  
Steun  
Veroni over medicijnen die niet meer vergoed worden en de financiele gevolgen ervan vorige pagina
zoek
So what!!??? 

Beter een verslaafde dan een chronisch zieke met medicijngebruik in Nederland!

Intermobiel.com is een digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte en voor de omgeving van deze jongeren. De mensen achter deze ontmoetingsplaats werken voortaan mee aan de jongerenpagina van AanZet. Onderstaand artikel van Veroni is in het blad Aanzet van april 2009 gepubliceerd. De 33 jarige Arnhemse ligt door Posttraumatische Dystrofie al vele jaren op bed. Veroni is geheel afgekeurd en heeft een WAO uitkering.
Veroni Steentjes op bed aan het werk voor Intermobiel

Diverse medicatie niet meer vergoed
Sinds 1 januari 2009 worden slaap- en kalmeringsmiddelen niet meer vergoed uit de Basisverzekering van de zorgverzekeraar. In mijn geval houdt dit in dat twee slaapmedicijnen per 1 januari niet meer vergoed worden, die ik al 12 en 8 jaar gebruik. Ook wordt de vitamine E per 1 januari niet meer vergoed uit de aanvullende verzekering. In 2008 betaalde ik al ruim € 80,- per maand aan medicijnen en voedingssupplementen, die dus niet of slechts deels vergoed worden. Deze kosten stijgen alleen maar in 2009. De twee slaapmedicijnen kosten me inclusief het uitzetten van de medicijnen in de weekdoos bij een recept per maand € 35,-. De vitamine E kost € 4,- en de medicinale marihuana wordt € 8,- per maand duurder. Het gaat dus om € 47,- extra, dus de totale medicijnkosten komen in 2009 op € 127,- per maand!

Vergoedingen achteraf
Met deze kosten en de meeruitgaven zoals de hogere energierekening houd ik minder dan € 150,- per maand over voor de boodschappen. Ook wordt mijn opgehoogde WAO uitkering teruggezet van 100% naar 85% vanwege het gebruik van een PGB met verpleging en verzorging. Alleen wanneer dat ingaat, is nog niet bekend. Dan houd ik minder dan € 35,- per maand over om boodschappen te kopen. Ik heb nog advies bij de MEE ingewonnen, maar die verwezen me naar de nieuwe wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Daarmee ben ik bekend net als met de langdurigheidstoeslag, de regeling Chronisch Zieken en Gehandicapten (CZG) en de teruggave van de belastingdienst. Maar al deze vergoedingen krijg je achteraf. Daar heb ik nu dus weinig aan, als ik aan het einde van de maand mijn rekeningen moet betalen.

Wat nu?
Ik had via www.medicijnkosten.nl al verschillende medicijnleveranciers vergeleken om de kosten tot een minimum te beperken. De apotheek bood ook nog twee oplossingen. Ik kon de medicijnrecepten per zes maanden krijgen, zodat het aflevertarief op jaarbasis tien keer bespaard wordt t.w.v. € 68,- per medicijn, dus dat scheelt € 136,-. De andere oplossing was de slaapmedicijnen op een andere manier verstrekken voorgeschreven door een arts.

 

Medicijnen Veroni

Ze mogen namelijk alleen door de zorgverzekeraars vergoed worden wanneer voldaan is aan bepaalde voorwaarden. Het is idioot dat je zover moet gaan om deze medicijnen te kunnen blijven gebruiken! Ik gebruik de slaapmedicijnen al vele jaren op doktersrecept. Niemand heeft me gewaarschuwd dat er een moment zou komen dat ze niet meer vergoed zouden worden. Ook mijn huisarts niet, terwijl dit wel met de apotheek was afgesproken. Ik ben iemand die alle wijzigingen goed bijhoudt, maar veel mensen wisten hier niet van. Ze komen er nu bij de apotheek pas achter of op hun bankafschrift, als het automatisch afgeschreven wordt.

 

Meten met twee maten
Al met al kom ik tot de conclusie dat ik het moeilijk vind dat je in Nederland als drugsverslaafde gratis methadon verstrekt krijgt. Terwijl ik als chronische zieke, die zijn medicijnen nodig heeft om te kunnen leven en deelnemen aan de maatschappij, financieel in de problemen kom. Ik moet het wél allemaal zelf betalen. Ik moet veel energie steken in het aankloppen bij de gemeente, fondsen, de belastingdienst en bij familie en vrienden. Ik moet alle aanbiedingen afstruinen om nog brood op tafel te krijgen. Ik wil niet zeggen dat deze gratis verstrekking niet noodzakelijk is voor deze mensen, maar zo’n regeling zou in mijn ogen zeker ook moeten gelden voor mensen die chronisch medicijnen gebruiken die ze echt nodig hebben. Misschien moeten wij ook eens overwegen om collectief veel overlast te gaan veroorzaken, zodat de regering deze regeling terugdraait en deze medicijnen weer gewoon gaat vergoeden.

Meer informatie en tips over deze medicijnwijzigingen en kostenbesparing en welke wegen mogelijk zijn, lees je in dit artikel genaamd stappenplan medicijnen en voedingssuplementen dat ook door Veroni is geschreven.

Bron: Aanzet, nummer twee april 2009
Geschreven door Veroni Steentjes 
mei 2009

Top