Stichting Intermobiel

Mediteren en ontspannen met een lichamelijke handicap, chronische ziekte of chronische pijn

Als je een lichaam hebt dat steeds pijn heeft en niet functioneert, krijg je een andere relatie met je lichaam. Het functioneert niet zoals jij het graag wilt. Het is een soort haat/liefde verhouding dat je ermee hebt, maar ondanks alles is en blijft het wel jouw lichaam! Je hebt pijn en beperkingen, maar je bent veel meer! Dit kan door bijvoorbeeld in te zien dat er ook onderdelen zijn die nog wél functioneren.  Voor mensen die een gezond lichaam hebben is ontspanning belangrijk, maar wellicht is het nog belangrijker voor mensen die een lichaam hebben dat niet goed functioneert. We besteden zoveel tijd en aandacht aan de buitenkant van ons lichaam, maar weinig aan de binnenkant van ons lichaam.

Maar hoe ontspan je een lichaam dat niet goed functioneert? Is ontspannen of mediteren mogelijk als je alleen maar kunt liggen? In deze rubriek lees je verschillende verhalen van mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die hier iets over vertellen uit eigen ervaring. Hopelijk vind je er herkenning in en kan je iets met de tips doen die aangegeven worden. 

Ook staan er veel oefeningen op die van Evy, de yogadocente, afkomen. Het zijn bewust verschillende soorten oefeningen, zodat je kan kijken wat het beste bij je past en zo kan je ook eens afwisselen. Misschien is de ene keer een ademhalingsoefening prettig en de andere keer bijvoorbeeld als je last van je romp hebt of ademhaling een visualisatieoefening. Geef je lichaam wel de tijd, want het vraagt wel oefening en geduld. Je kunt niet zomaar even gewoontepatronen doorbreken als je nooit aandacht voor je lichaam hebt gehad. Verwacht ook niet teveel, want dat staat de ontspanning in de weg.


 

Cursus mediteren met een lastig lichaam:
Stichting Intermobiel start op 7 september op de vrijdagochtend met een telefonische cursus: ‘Mediteren met een lastig lichaam’ voor jongeren en mensen met een lichamelijke handicap, chronisch ziekte of chronische pijn. Het is een aandachtmeditatie training, waarbij de mogelijkheid aangereikt wordt om je lichaam niet als vijand te zien, maar als deel van jezelf. Je bent meer dan alleen maar je pijn, je handicap of ziekte. 

In de cursus wordt aangereikt hoe je met vriendelijke aandacht aanwezig kunt zijn in je pijn, zonder ervoor weg te lopen en zonder je ertegen te verzetten. Weerstand zorgt voor extra spanning wat meer pijn kan veroorzaken. Door niet te oordelen over je pijn, kun je pijn anders gaan ervaren. Als je verdriet, pijn en frustratie onder ogen ziet, verandert je houding tegenover onaangename ervaringen van ontkennen of niet willen, naar openstaan voor en opkomen voor jezelf. Je mag er zijn zoals je bent. Iedereen kan meedoen aan de cursus, ongeacht je religieuze achtergrond en de staat van je fysieke gezondheid en welke ervaring je hebt. De cursus heeft geen religieus karakter.

De cursus bestaat uit 15 lessen van 1,5 uur die om de week gegeven worden met één extra terugkomles na enkele weken. De cursus wordt gegeven door een ervaren deskundige (Ineke Vrolijk) op het gebied van meditatie, plus twee ervaringsdeskundigen, (Veroni Steentjes en Evy) die bedlegerig zijn en chronisch pijn hebben en zelf al jaren mediteren met een lastig lichaam. De cursuskosten zijn € 75,--. Met een gewone telefoon kun je met een groep tegelijk deelnemen aan deze telefonische cursus. Je belt dan naar een gewoon 010 nummer met een speciale code.

Klik hier voor meer informatie over de cursus

Aanmelden: Wil je je aanmelden, klik dan hier en vul het word document in. 

Wil jij ook een bijdrage leveren aan dit thema of heb je een vraag over meditaie of de cursus, stuur ons een e-mail o.v.v. meditatie. Je kunt  zelf wat schrijven of geinterviewd worden via de e-mail of telefoon. Laat van je horen wat jouw ervaring is om er lotgenoten mee te helpen! Ook willen wij je graag helpen om te helpen, zodat jij wel je lichaam kunt (leren) ontspannen.

Groetjes Veroni Steentjes, Ineke Vrolijk en Evy
namens Stichting Intermobiel