Stichting Intermobiel

Bediening

MEUBILAIRSOFTWARE,  BEDIENING  

BEDIENING:

 

 


 

Tip:

Als je een klein toetsenbord niet vergoedt krijgt, vraag dan eens bij een PC winkel in de buurt naar een verkleind toetsenbord. Ze zijn daar veel goedkoper dan als je het toetsenbord via een aanpassingsbedrijf vergoed. Vobis Roermond heeft verschillende kleine toetsenborden in verschillende prijsklasses die meer dan de helft goedkoper zijn dan een toetsenbord via RDG Kompagne. Ze kunnen ook zo'n toetsenbord vaak voor je bestellen.


Pijl omhoog 

Mondbit
Gemaakt door: RTD Het Dorp en de tandarts
Naam gebruiker:Veroni Steentjes
Vergoed door: Zorgverzekeraar


Foto: Mondbit 1 Foto: Mondbit 2 Foto: Mondbit 3
Klik op de foto voor een uitvergroting

Ik gebruik de mondbit vooral om mee te typen. Ik maak daarom ook gebruik van een kleiner toetsenbord (mini cherry). Dan hoef ik minder grote bewegingen te maken. Het mondbit is door de tandarts gemaakt. Het stuk wat er dus aan moet is door de Revalidatie Techniek Het Dorp gemaakt. Dit is mijn 2e mondbit. De 1e is in het revalidiatiecentrum Roessingh Enschede gemaakt door de tandarts en revalidatie techniek. Het is mogelijk om verschillende stokjes op het bit te zetten.

Je kan het bit van het stokje afdraaien. Dan kan je het voor verschillende functies gebruiken zoals voor het lezen of bij het mond schilderen. Het mondbit kan je schonen door het in een steradent tablet te zetten. Je zet dus alleen het bit in de steradent.

Het is even wennen zo’n ding in je mond, maar na wat oefening typ ik er super snel mee. Voordeel is dat je nog wat beweging behoudt bij het typen. Ik heb hiervoor gekozen i.p.v. spraakherkenning, omdat ik zo nog wat actiever blijf en niet iedereen me kan horen wat ik zeg. Sinds kort kan ik ook met mijn twee wijsvingers typen waardoor ik het bit minder gebruik, maar na een ziekenhuisbehandeling of bij veel pijn gebruik ik het mondbit weer. Ik vind het een super uitvinding! 


Pijl omhoog

IST schakelaar
Leverancier: Kompagne
Naam gebruiker: Petra Zwier
Vergoed door: zorgverzekeraar

 Foto: IST-schakelaar
Klik op de foto voor een uitvergroting

Dit is een IST-schakelaar en bestaat uit een kastje waarop een eenfunctie schakelaar kan worden aangesloten. Ik heb diverse eenfunctie schakelaars geprobeerd. Zoals een blaasschakelaar en een knipoog schakelaar, echter geen een voldoet. Op de foto staat een blaasschakelaar. Omdat ik veel minder lang kan computeren dan ik zou willen, ben ik nog steeds op zoek naar voor mij betere methodes.
 


Pijltje omhoog

TrackBall
Merk: Logitech
Naam gebruiker: Petra Zwier
Vergoed door: zorgverzekeraar

Foto: TrackBall
Klik op de foto voor een uitvergroting

Om de computer te bedienen heb ik een aantal mogelijkheden. Ik heb een TrackBall als muis, dat gaat het lichtste. Echt lang lukt dit echter niet. Deze muis is van Logitech. 


Pijl omhoog

Verkleind toetsenbord cherry mini
Geleverd door: Revalidatie techniek Het Dorp
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: zorgverzekeraar

Foto: Verkleind toetsenbord
Klik op de foto voor een uitvergroting

Ik gebruik al heel lang een verkleind toetsenbord. Zo’n toetsenbord is geschikt voor gebruikers met een klein bereik. Het was erg handig voor het typen met de mondbit waardoor je niet zulke grote bewegingen met je hoofd hoeft te maken. Ook nu ik met twee vingers typ, de andere vingers buiten de duim zijn in dwangstand, is dit toetsenbord ideaal. Je hoeft niet zo ver te reiken. Het numeriek toetsenbord is geïntegreerd in de Cherry mini. Daarnaast kan eventueel ook nog een los numeriek toetsenbord gebruikt worden (cherry numeriek), maar ik heb hem nooit gebruikt. Voorheen gebruikte ik een ander verkleind toetsenbord genaamd Microtype compact. Ik kreeg deze vanuit het revalidatiecentrum in Enschede en wist niet dat er ook een ander model was.  


pijl omhoog

Muispen (V-muis) 
Leverancier: C-device
Naam gebruiker: Rene Penders
Vergoed door: zelf betaald (€ 39,95 en verzendkosten € 9,-)

muispen


De muispen kan je overal op gebruiken in bed, aan de computertafel en noem maar op. Het zit beter in je hand en daardoor heb ik minder pijn in mijn pols. Ik  werk er goed mee en ben er zeer tevreden mee. Het heeft  minder plaats nodig dan een muis.


 

naar boven

Toetsenbord met raster
Leverancier: RTD Het Dorp
Naam gebruiker: Renate
Vergoed door: Verzekering

toetsenbord1 toetsenbord2
Klik op de foto voor een vergroting

Omdat ik regelmatig meerdere toetsen tegelijk indrukte heb ik een aangepast toetsenbord gekregen. Het is een iets kleiner toetsenbord dan gebruikelijk en er zit een raster overheen. Ook staat het toetsenbord schuin omhoog om het geheel gebruiksvriendelijker te maken.