Stichting Intermobiel

Opvoeden

Opvoeden is niet iets wat je zomaar even doet en gaat dan ook niet altijd van een leien dakje. Je komt regelmatig iets tegen waarbij je denkt ‘help, wat moet ik daar nu weer mee?’. Je zit met je handen in het haar! Nu heeft iedere ouder dit natuurlijk! Maar als ouder met een handicap heb je nog weer met andere dingen te maken.  Bijvoorbeeld als je zelf op bed ligt en je kind luistert niet. Je rent er dan niet even snel achteraan. Hoe los je dit op, zodat je kind toch luistert?  Hoe leer je je kind naast de rolstoel te blijven lopen? Of als je slecht ter been bent dat ze je krukken omver lopen? Of hoe vervoer je je baby als je zelf in de rolstoel zit?

Daarnaast is er nog een omgeving die het je soms lastig maakt. Ze vinden jouw beperkingen zielig voor je kind. Hoe ga jij daar mee om? Reageer je op een opmerking of laat je het rusten?
Natuurlijk zijn er ook leuke dingen die soms de nodige creativiteit vragen. Als je zelf niet met je kind weg kan, wil dit niet altijd zeggen dat je die dingen niet thuis kunt doen. Naast alle dingen waar je tegenaan loopt, zijn er ook de leuke en mooie momenten die de opvoeding met zich meebrengt. Denk aan het stralende snoetje, de ondeugende streken en de grappige opmerkingen.

In deze rubriek van opvoeden komen veel aan de orde. Veel praktische tips en oplossingen voor aanpassingen zoals commode of ledikantje staan vermeld bij tips. Kinderen nemen geen blad voor de mond, de leukste en opmerkelijkste uitspraken staan genoteerd bij prietepraat. Er is ook ruimte voor ouders die hun belevenissen en ervaringen met hun kinderen willen delen met anderen. Deze inzendingen worden gerangschikt naar de leeftijd van de kinderen. Zo is er een gedeelte voor kinderen van nul tot vijf jaar, vijf tot elf jaar en elf tot vijftien jaar. Daarnaast is er de mogelijkheid om overdenkingen en ervaringen uit te wisselen over de zwangerschap en over het wel of niet vervullen van een kinderwens. Diverse columns geschreven door ouders met een lichamelijke handicap zijn te lezen in de rubriek bij ons thuis.  Het verhaal achter deze rubriek, dus het ontstaan van www.opvoedenmeteenhandicap.nl  lees je in het nieuwe achtergrondartikel.

We hopen dat vooral op het forum veel van deze dingen bespreekbaar zullen worden. Dat er meer mensen met een handicap met kinderen of een kinderwens zich aanmelden. Zo kunnen wel elkaar op deze manier helpen, doordat je herkenning bij elkaar vindt. Ook kunnen we ervaringen delen en tips delen. Je hoeft tenslotte niet overal zelf het wiel voor uit te vinden en samen komen we eruit!!

Heb jij nou ook een tip, leuk stukje voor bij ons thuis of een leuke prietepraat? Vul dan het contactformulier in o.v.v. opvoeden, zodat we het hier (eventueel anoniem) op de site kunnen plaatsen.

Groetjes Marinda en Jo-Ann
Namens Stichting Intermobiel 

blok